Ori de cate ori timpul imi permite, scriu cate o reteta alegand din arhiva cu poze ale preparatelor facute in bucataria mea de la bloc. Gatim de cel putin 3-4 ori pe saptamana, ca nu-i asa, de mancat, mancam zilnic. Nu fac neaparat, poze, de fiecare data cand se gateste. Motivul ? Nu pregatim de fiecare data cand gatim, preparate noi, caci de unde atata inspiratie ?
De-ale gospodinelor ! Orice gospodina este sensibila la preferintele pofticiosilor familiei. Preparatele preferate se pregatesc mai des. In retetarul de zi cu zi, printre acestea regasim multe retete rapide de preparat.
In familia mea, mergem pe ideea de a pune pe masa la pranz, o ciorba sau o supa si un felul doi, cu carne sau peste si obligatoriu cu garnitura de legume, salata de sezon sau muraturi taranesti sau muraturi in otet.
Sunt preparate, care chiar daca sunt agreate de pofticiosii familiei, le pregatim ceva mai rar, unele doar de 4-5 ori pe an, sa nu maniem colesterolul. Pot aminti aici festinul cu fasole boabe si prajelile cu afumaturi.
Avem o abordare conventionala, de altfel, in sensul ca pregatim de toate pentru toti pofticiosii, cu mic cu mare, pentru mesele servite in familie la sarbatorile religioase si la aniversari.
Despre retete deja scrise pe acest blog ! Preparatele pregatite in premiera sunt mai putine. In ultima vreme, prin sursele mele de inspiratie, mostenite de la parinti si socri, gasesc tot mai rar preparate de zi cu zi, pe care nu le-am pregatit in propria bucatarie si nu le-am scris pe acest blog. Pentru a pregati unele sofisticanii culinare, majoritatea noutati printre retetele mostenite este nevoie de timp ceva mai lung. Inspiratia personala este necesara, caci nu am renuntat niciun moment la a scotoci prin propriile mele idei culinare.
Din retetarul familiei mele ! Cartofii si varza nu au cum sa lipseasca din retetarul vreunei familii de romani. In familia mea pregatim retete cu legume mai putin folosite la romani cum ar fi bamele, conopida, guliile, castravetii murati.
Cu bame pregatim retete simple – mancare de bame cum fac eu, mancare de bame cu piept de curcan.
Mancarea cu conopida face parte din retetarul familiei mele – mancare de mazare si conopida cu aripi de curcan, mancare de conopida ca la soacra mea.
Guliile – gulii umplute cu carne din copan de pui copt sau ceapa – legume umplute cu carne tocata de vitel, legume umplute cu carne si ghebe sunt adevarate delicatese.
Mancarurile cu castraveti si carne – mancare de castraveti cu pulpe de rata, mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina au savori culinare greu de cuantificat.
Prazul, leguma agreata de romani, se pregateste mai simplu, cu putine ingrediente – mancare de praz cu prune uscate, mancare de praz cu masline, mancare de praz cu masline si fleica de porc la cuptor, praz umplut cu carne tocata, mancare de prune si praz cu pulpe de gaina.
Ca leguma asociata cu alte legume, prazul poate fi considerat privilegiat – mancare de castraveti cu limba, praz si masline; mancare de conopida cu praz si masline.
Poti sa nu tii cont de micii pofticiosi ? Copiii tai sau nepotii, la un moment dat incep sa sesizeze gustul adevarat al mancaricilor care daunezi erau pregatite doar pentru cei mari. Le dai sa guste si nu dupa mult timp, aratandu-ti cu manuta, cer – din aia … Cand peste cateva zile, copilul isi aminteste ce a mancat si cere pe limba lui, acelasi lucru, te faci luntre si punte si tot gasesti ingredientele necesare pentru a pregati iarasi – din aia … Vezi mai apoi cum se bat turcii la gurita lor si multumirea sufleteasca te copleseste.

Ingrediente de trebuinta in reteta: limba de vaca/ taur, praz, castraveti murati in saramura, masline, ardei gras, usturoi, marar verde, suc de rosii/ pasta de rosii, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe.
Optional ! Reteta se poate pregati si cu limba de porc, limba de ovine sau limba de vitel. Aceste limbi fiind mai mici, pentru un preparat cu 2-4 portii sunt necesare mai multe limbi care se folosesc intregi.
Despre ingredientele folosite si pregatirea lor in vederea prepararii retetei.
Cumparam masline de marime medie, conservate in saramura (putin sarate). Scurse de saramura pastram maslinele in borcan cu capac etans, acoperite cu ulei de masline (uleiul de calitate devine vascos, la rece), in frigider.
Am folosit suc de rosii, castraveti murati in saramura si ardei gras congelat, din conservele pregatite in toamna.

Castravetii murati in saramura se taie in lung, in 2-4 fasii si se scurg bine de saramura, prin stoarcere intre palmele mainilor.
Prazul l-am ales mai mare de pe tarabele din piata. Prazul cumparat din market este prea iute pentru gustul meu.
Prazul se curata de foile vestejite si se spala bine de nisip, sub jet de apa. In reteta am folosit din praz, partea alba si putina tulpina verde.
Ingrediente
limba de vita,
castraveti murati,
praz,
ardei gras,
suc de rosii/ pasta de rosii,
masline,
marar verde.
Cumpar intotdeauna limba de vaca, mare, la 1,5-2 Kg, lasata de macelar, la transare, cu destula carne. Limba se fierbe in apa cu putina sare grunjoasa, se curata de piele si se portioneaza in felii groase de 1,5-2,0 cm.
Daca nu se foloseste imediat toata limba, feliile de limba fiarta se pastreaza in pachete la congelator.
In reteta am folosit un pachet cu felii de limba gata fiarta si curatata de piele. Nu se decongeleaza. In aceasta reteta, limba se va folosi congelata.

Pregatirea sosului pentru preparat.
Prazul taiat in rondele oblice, cateii de usturoi curatati de coaja , ardeiul gras inghetat si maslinele se pun intr-o cratita. Ingredientele se calesc in ulei de masline extravirgin. Maslinele din borcan se scot in cratita impreuna cu ulei de masline care la rece a devenit vascos.

Ingredientele se asezoneaza cu putina sare grunjoasa si putin piper boabe proaspat macinat. Sare si piper contin si conservele pregatite in toamna care se vor adauga in continuare in preparat. In cratita se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizarea ingredientelor.
Ordinea operatiilor culinare pentru prepararea retetei.
- Limba de vita se fierbe in apa cu sare grunjoasa. Limba fiarta se curata de piele si se taie in felii groase de 1,5-2 cm.
- Rodelele de praz, cateii de usturoi feliati subtire, fasiile de ardei gras si maslinele se calesc in ulei de masline extravirgin.
- Pentru formare sos, in preparat se adauga suc de rosii/ pasta de rosii.
- Castravetii taiati in lung si storsi de saramura se adauga in sosul de legume.
- Bucatile din limba de vaca se adauga in sosul de rosii cu castraveti murati.
- Preparatul se serveste cald presarat cu marar verde tocat marunt, pe farfurii intinse.
Ingredientele se inabusa punand un capac pe cratita.

Tine de secretul gospodinei ! Nu se adauga apa. Ardeiul gras congelat, prin decongelare va scoate apa, suficienta pentru ca legumele care se inabusa sa nu se prinda de fundul cratitei.
Cand prazul s-a muiat, in cratita se adauga suc de rosii/ pasta de rosii/ pasta de rosii si ardei.

Se da in mai multe clocote pana se omogenizeaza preparatul.
Adaugare castraveti murati in preparat.
Castravetii murati in saramura, taiati si storsi se adauga in preparat impreuna cu putin marar verde tocat marunt. Se da in mai multe clocote pana se moaie castravetii si mararul, timp in care preparatul se inobileaza cu savoarea mararului verde.

Adaugare felii de limba fiarta in preparat.
Cand castravetii s-au muiat, in cratita se adauga bucatile de limba de vaca, fiarta, nedecongelate, astfel incat sosul sa acopere bucatile de limba.

Se da in mai multe clocote pana limba se decongeleaza si sosul preia gustul de limba.
Montare si servire preparat.
Cand limba de vita s-a decongelat complet si sosul a capatat gustul de limba, preparatul se decoreaza cu marar verde tocat marunt.

Preparatul se serveste cald pe farfurii intinse.

La acest preparat se servesc muraturi taranesti.
Gurmetii de profesie nu vor refuza paine calda pregatita in casa pentru a muia cu pofta in sosul delicios.

Nu este nicio greseala daca la acest preparat se serveste mamaliga calda in loc de paine.
Pentru un festin complet, se poate servi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Limba poate fi un ingredient apreciat in orice goospodarie daca este preparata asa cum trebuie. Pastrata gata fiarta in congelator, limba poate scapa de necaz orice gospodina aflata in criza de timp. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.