Canicula bantuie peste noi de vreo cateva zile si ne scoate din bucatarie urgent. Nici nu se pune problema sa pregatim vreo ciorba sau vreo supa, ceva mai consistente, fierband carnuri sau sa bagam ceva bucatoaie de carne la cuptor, pentru vreo 2-3 ore. Gratare si prajeli la tigaie ar merge, doar daca feliile subtiri de carne slaba (pui, curcan, vitel) sunt perpelite iute si numai spre seara cand se mai potoleste vipia de afara. Nici vorba sa scapi de sudorile care te trec din cap pana la picioare, pana sa reusesti sa incropesti ceva.
Ceva usor de vara ar putea merge si nu prea ! Supa crema de legume sau supa de ciuperci culese din padure merge si ea o zi-doua, pana ti se ia de acelasi fel de mancare. Chiar daca mai spargi ceva mai multe oua prin supa fierbinte sau mai te lipesti de vreun codru de paine calda, solutia aceasta pentru cina nu poate dura la nesfarsit. Te culci flamand 1-2 zile, dar a 3-a zi ce te faci ? Visezi urat si dormi agitat. Voi frati gurmanzi, raspanditi prin lume, cu siguranta intelegeti ce vreau sa spun ?!
Si eu care credeam ca am gasit solutia, cel putin pentru pranz ?! Nu va bucurati inainte de a citi ce urmeaza, voi frati gurmeti de pretutindeni ! Citeam astazi ca salata de rosii cu branza nu prea este recomandata daca vrei sa dai jos ceva Kg. Ba din contra, cica astfel de salate au o gramada de calorii (daca ramnesti cumva la telemea de oaie sau telemea de vaca, chiar la mult laudata branza grasa, de capra), pentru ca nu te poti abtine si sa moi in minunatul sos de rosii cu ulei de masline si zeama de lamaie. Ar putea merge o salata de fasole verde, cu usturoi si patrunjel sau alte salate rapide de vara.
Cum s-ar mai putea amana statul la coada cratitei sau a tingirii ? Sa tot servesti la cina, ou fiert cu crenvursti (chiar din cei facuti din carne de vaca, adica din cei adevarati, inregistrati la UE) si mustar este deja prea mult. Daca esti prevazator din fire, ai grija sa mai strecori prin congelator cate ceva semipreparat (la iuteala incropesti ceva in tigaie) sau chiar ceva complet gatit (mancarici de vinete sau ghiveci de legume, puse in caserole, care doar le pui la incalzit).
Fierberea limbii de vitel si portionarea acesteia pentru congelare. Cu ceva timp in urma, am cumparat o limba de vitel, mare si apetisanta, plina de carne, bine curatata de catre macelar.
Dupa ce se spala bine de sange, sub mai multe jeturi de apa rece, limba devine alba-rozalie.
Limba de vitel/ tauras se pune la fiert intr-o cratita mai mare, cu apa rece si sare grunjoasa.
Fierberea limbii de vitel dureaza 2-3 ore (dupa varsta animalului si marimea limbii), la foc potrivit, cu capacul pus pe cratita.
Cand limba este fiarta, pielea de pe limba se desprinde usor, folosind un varf de cutit sau chiar direct cu mana, folosind unghia pentru a desprinde pielita, fasii mari, de carne.
Limba de vitel fiarta, care este de fapt numai carne macra impanata cu foarte putina grasime, se portioneaza in felii groase de 1-1,5 cm.
Feliile de limba portionata se pot pune la congelator, in pungi din plastic alimentar, atatea felii cate gospodina intentioneaza sa foloseasca o data, pentru un anume preparat. Pungile se eticheteaza cu data si preparatul care se intentioneaza a se pregati.
Pachetele cu felii de limba congelate se folosesc la nevoie. Ce nevoie mai mare poti sa gasesti, decat vipia de afara ?
Ingrediente de trebuinta in reteta: bucati de limba de vitel (fiarta, curatata de pielita si congelata), ciuperci proaspete (le prefer pe cele culese de mine din padure), praz, smantana grasa, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline, unt proaspat (cumparat de la ciobani), patrunjel verde.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- limba de vitel, fiarta, curatata de pielita,
- praz,
- ciuperci proaspete,
- unt proaspat,
- ulei de masline,
- usturoi,
- smantana grasa cumparata de la ciobani.
[/ingredients]
Intr-o tigaie cu margini inalte (sa nu sara grasimea pe aragaz si pe jos, ca sa urmeze discutii aprige cu consoarta, ca doar nu vei dori sa faci curatenie ?!) se incalzeste un amestec de ulei de masline si unt proaspat.
De ce amestec de unt proaspat si ulei de masline pentru calire ? Se foloseste amestec unt-ulei la calire pentru ca untul singur se arde si strica gustul preparatului.
In amestecul bine incins se calesc ciupercile taiate felii mai mari si prazul taiat rondele plus 2-3 catei de usturoi feliati subtire.
Cand prazul este calit/ moale se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Calire praz taiat rondele si ciuperci feliate in amestec de unt proaspat si ulei de masline.
- Incalzire felii de limba fiarta alaturi de amestecul de praz si ciuperci calite.
- Adaugare smantana grasa peste praz, ciuperci si felii de limba fiarta.
- Servire preparat, presarat cu patrunjel verde tocat marunt.
[/directions]
Nu este nicio greseala ! Pentru un gust deosebit al preparatului, peste amestecul de ciuperci si praz, calite, se poate picura vin alb, sec si se pot presara cateva firicele de cimbru uscat.
In aceeasi tigaie, alaturi de prazul si ciupercile calite, se incalzesc feliile de limba fiarta, decongelate/ aduse la temperatura camerei.
Cum se adauga smantana grasa in preparat ? Focul se opreste sub tigaie si se adauga smantana grasa, amestecand cu o lingura din lemn. Focul se opreste pentru a nu se branzi smantana adaugata in preparat care ar strica consistenta sosului.
Preparatul se serveste cald, presarat cu patrunjel verde.
Acest preparat delicios se serveste cu salata de castraveti, usturoi, patrunjel si marar verde, sare grunjoasa, ulei de masline, zeama de lamaie/ otet de mere si miere.
Un pahar cu vinul casei din smochine va fi bine primit de meseni.
Feliile de limba fiarta puse in pachetele la congelator pot fi folosite si la alte preparate la fel de savuroase – limba cu masline cum facea socrul meu sau limba cu praz si masline.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Oricat de cald ar fi pe afara tot trebuie sa ciugulim cate ceva. Daca vom fi prevazatori si vom congela cate ceva din timp, vom putea fenta canicula stand cat mai putin prin preajma aragazului, dar servind totusi preparatele preferate.