Cumperi 4 limbi de porc mai maricele (sa aiba si carne), proaspete, de la macelarie. Limba de vita este mai tare si fierbe prea mult. Nici gustul nu este deosebit.
Le cureti de eventuale aschii de lemn (de la butucul macelarului), le speli si le lasi in apa rece cca. 1 ora, sa iasa sangele.
Le pui la fiert intr-o oala cu apa si putina sare, in clocot, la foc potrivit, cu capacul pus. Cand sunt fierte (dupa cca. 2 ore incerci cu varful cutitului, acesta sa intre cam pana la jumatate in bucata de carne), le scoti pe o farfurie si le lasi 10 minute la racit. Arunci apa in care au fiert. Le cureti de piele si le tai in bucati potrivite.
Bucatile de limba le prajesti intr-o cratita, in ulei incins, la foc iute, pana se rumenesc. Cand sunt rumenite usor, le scoti pe o farfurie.
In uleiul din cratita calesti ceapa veche taiata solzi, praz taiat in rondele de cca. un deget grosime (utilizezi de la prazul bine spalat de nisip si partea alba si partea verde). Adaugi un fir de ceapa verde taiat bucati, cateva felii de ardei gras, cateva feliute de ardei iute, masline (ca sa nu fie sarate, le speli inainte). Mai calesti usor totul. Pui sare (in functie de cat de sarate sunt maslinele), piper proaspat macinat, o frunza de dafin.
Adaugi bucatile de limba prajite. Pui un paharel de vin alb si putina apa (chiar din cea in care a fiert limba). Fierbi totul, la foc potrivit, cu capacul pus, cca. 1/2 ora. Adaugi putin suc de rosii sau pasta de tomate (diluata in putina apa). Mai lasi la fiert 10 minute.
Se serveste fierbinte, cu patrunjel verde deasupra. Merge o salata de sezon sau muraturi in otet. Un vin alb dulceag se potriveste de minune.
Pofta buna !
De retinut. Daca nu ai inca manusi de bucatarie e bine sa-ti cumperi (manerele cratitei/ oalei iti pot produce arsuri termice). Uleiul incins stropeste si urmele lasate sunt niste basicute rosiatice, care se pot infecta. E bine sa-ti cumperi si sa ai in trusa medicala a familiei, spray bioxiteracor sau unguent pentru arsuri termice (jecolan, jecozinc, etc.). Se aplica in strat subtire, peste locul cu arsuri termice.