In sfarsit, vremea mai tine si cu gospodinele, adica le pasuieste ceva mai mult timp prin bucatarie, ca sa invarta prin cratiti si tingiri la sofisticaniile lor culinare, spre bucuria tuturor pofticiosilor familiei, fie ei gurmanzi sau gurmeti, mereu gata de atac cu furculita si cutitul puse la indemana.
Cum ne usuram singuri truda prin bucatarie ? Poate cuvantul truda nu este cel mai potrivit atunci cand gospodina doreste sa-i bucure pe flamanzii casei ! Gatitul poate fi nu doar o necesitate, ci o bucurie, o destindere. Fiecare gospodina are secretele ei si ma gandesc ca orice gospodar tanar este dornic sa afle cat mai multe astfel de secrete gospodaresti/ culinare pentru a-si usura munca.
Utilizarea eficienta a aparaturii gospodaresti din dotare ! Inventatorul frigiderului/ congelatorului poate nu stia la vremea aceea cat de mult bine va face omenirii si gospodinelor in special. Cand gatesti in cratite ceva mai mari, multe dintre preparate mai pot fi puse in caserole/ pungi din plastic alimentar, la congelator. Multe semipreparate/ preparate se preteaza la pastrare si nu se strica daca le mentii la rece, in frigider, 1-2 zile. Departe de mine gandul de a recomanda gatitul o data pe saptamana pentru toata saptamana, chiar daca preparatele sunt dintre cele preferate de familion si variate.
Ce si cat cumparam ? Limba de vaca/ vitel poate fi cumparata cat mai mare, iar limbile de porc cat mai multe. Toate limbile trebuie mai intai fierte si curatate de pielita groasa. Feliata, limba de vaca/ vitel se poate pastra in pachetele din pungi de plastic alimentar, la congelator. Limbile de porc, mai mici se pun intregi, in pachetele la congelator.
Cum pregatim limba, din retetarul familiei mele ?! Socrul meu facea limba cu masline, dupa reteta lui. Mama facea limba de porc cu praz si masline in care punea si felii de lamaie.
Eu pregatesc limba dupa o reteta dibuita printr-o carte veche cu bucatareli de-ale boierilor de pe vremuri, la care am adaugat o contributie proprie consistenta (sosul delicat, in care am refacut o combinatie de-a mea) – limba de vitel fiarta, cu sos de ciuperci, praz si smantana. In aceasta reteta este prezentata pe larg fierberea si curatarea de pielita a unei imense limbi de taur (sa tot fi avut minim 2 Kg).
Pregatim mancare de castraveti cu limba, praz si masline. Nu ocolim nici sofisticaniile culinare – sandvis delicat cu limba de vaca, pane’ din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto.
Ingrediente de trebuinta in reteta: felii din limba de vaca, fiarta; oua de gaina, cascaval afumat, faina, pesmet, sare grunjoasa, piper boabe, unt proaspat, ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, seminte de susan.
Ingredients
- felii de limba fiarta,
- oua de gaina,
- pesmet,
- faina,
- cascaval afumat,
- unt proaspat,
- cartofi gratinti.
Garnitura din cartofi gratinati se poate pregati anterior (eventual pentru cina din ziua precedenta), dupa o reteta deja scrisa – cartofi noi cu branza dulce si smantana, gratinati sau cartofi gratinati altfel.
Cartofii gratinati se pot reincalzi in cuptorul aragazului, bine incins.
Ce limba folosim in reteta ? Am folosit un pachet cu felii din limba de vitel deja fiarta, pastrat in congelator. Fiarta, curatata de pielita si feliata, limba se poate pastra, fara sa-si schimbe gustul, timp de 2-3 luni.
Feliile de limba se decongeleaza in frigider, treptat, lasandu-le de seara pana dimineata. Se pot decongela si la temperatura camerei in cateva ore.
Din secretele gospodinei ! Pane’-urile din limba se pregatesc dupa reteta clasica de snitel – faina de grau, ou batut, pesmet (cu ceva idei proprii – in pesmet se pune cascaval dat pe razatoarea mica/ parmezan), plus inca o tavalire prin ou batut.
Directions
- Pregatire cartofi gratinati. Incalzire cartofi gratinati, daca este cazul.
- Decongelare felii de limba fiarta si curatata de pielite.
- Prajire pane’-uri din felii de limba.
- Pregatire salata de sezon.
- Servire preparat, cald, in farfurii intinse.
In oul batut pentru ultima tavalire a pane’-ului se pot adauga seminte de susan alb/ negru (pentru efect culinar garantat). In ouale de gaina se pune piper boabe, proaspat macinat, un praf de sare si se picura putin lapte dulce. Ouale se bat cu furculita/ telul.
Pane-urile se prajesc in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat, la foc potrivit.
Secretul prajirii pane-urilor ! Pane-urile se prajesc pe o parte pana se face o crusta usor aramie si oul batut s-a prajit bine, apoi se intoarce pe cealalta parte folosind o paleta de bucatarie. Nu se intoarce de prea multe ori, de preferat doar o singura data.
Se pregateste o salata rapida, de sezon.
Cartofii gratinati trebuie sa fie calzi.
Preparatul se serveste cald, cu pane’-urile din limba, fierbinti.
La acest preparat merge de minune o bere rece, neagra.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frti gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu evitati limba de vaca/ vitel/ porc. Bine pregatita, limba animalului poate fi o savoare greu de explicat. Introduceti aceasta reteta in retetarul familiei voastre si nu veti regreta.