De vreo cateva zile, pe moment, pare a se potoli vipia de afara. Trambitatele ploi, cu toate atentionarile primite pe telefon, pe la noi prin urbe, nu si-au facut aparitia. Sporadic, cateva picaturi de ploaie au infierbantat asfaltul si aburii degajati mai rau au facut rarilor plimbareti. Caut umbra copacilor cu adieri sensibile, respir usor, […]
Pastrama
Pastrama de oaie la cuptor cu piure’ de conopida
Primavara ne surade, chiar daca cerul este acoperit de nori si razele soarelui abia de se strecoara prin nori. Ma uit pe geam in curtea bisericii de langa blocul unde locuiesc, daca au plesnit mugurii la magnolie. Ditamai copacul este plin de muguri care cresc in fiecare zi si acum incearca sa se desfaca. Minunata […]
Pastrama de oaie cu legume si pleorotus, la cuptor
Mi-am propus ca in aceasta perioada, de inceput de iarna, cu multe sarbatori religioase, dar si cu multe aniversari in familia mea, in decembrie – ianuarie, sa pregatesc mai multe retete simple, usor de abordat. Intotdeauna imi doresc ca intreg familionul sa fie prezent la sarbatorile familiei. Din pacate, nu mereu este posibil. Aceste retete […]
Pastrama de oaie cu mamaliga si ou ochi
In anii trecuti, de Ziua recoltei (undeva pe la sfarsitul lui octombrie), tulburelul si pastrama de oaie erau la mare cautare. Anul acesta, la o singura taraba de pe platforma betonata din centrul orasului meu, unde se tin toate targurile, iarmaroacele, promovarile de produse (cica romanesti, traditionale ?!), martisoarele, mosii, concertele, etc., am vazut ceva […]
Pastrama de oaie cu carnati afumati si varza calita
Toamna isi arata primele semne. Legumele sunt atractia gospodinelor dornice sa-si umple rafturile din camari, beciuri, povarne si camari. Anul acesta pe 2-3 octombrie se sarbatoreste Ziua recoltei in orasul meu. Primaria s-a pregatit din greu intinzand corturile pe citadela de beton din centrul orasului. La fiecare boxa s-a afisat firma producatoare/ comerciantul si nelipsitul […]
Pastrama afumata de oaie cu tocanita de ciuperci pleorotus
De cand cu market-urile raspandite prin toate orasele mari ale tarii au mai disparut unele din deprinderile culinare ale romanilor, in sensul ca anumite ingrediente folosite in bucataria traditionala se gasesc mai tot timpul anului prin galantare. Producatorii romani s-au adaptat si acestia, iar prin rafturi au aparut si produse romanesti altele decat cele de […]
Pastrama de oaie cu mamaliga si ou de curca
Imi este greu sa inteleg cum poate cineva/ oricine (in niciun caz gurmanzi profesionisti sau gurmeti declarati) sa sustina sus si tare – „Nu imi place.”, fara sa fi gustat macar, vreodata, carne de oaie, indiferent de modul de preparare al acesteia sau de calitatea ingredientelor folosite in retete. Chiar din curiozitate culinara si tentatia […]
Pastrama de oaie cu cartofi impanati, la gratar
A ruginit frunza prin vii si randunelele au plecat, vorba cantecului. In limbaj culinar, intampinam toamna cu bogatia si farmecul ei. Pe camp e agitatie mare pentru stransul ultimelor recolte inainte de a da bruma. Un covor de frunze uscate isi face usor, usor, aparitia pe alei. Deja, roua si-a facut prezenta pe masini si […]