Pastrama de oaie la cuptor cu piure’ de conopida

Primavara ne surade, chiar daca cerul este acoperit de nori si razele soarelui abia de se strecoara prin nori. Ma uit pe geam in curtea bisericii de langa blocul unde locuiesc, daca au plesnit mugurii la magnolie. Ditamai copacul este plin de muguri care cresc in fiecare zi si acum incearca sa se desfaca.

Minunata magnolie inflorita este semnalul meu ca trebuie lasat paltonul si sapca din stofa, caci a venit primavara. De echipamentul de iarna adevarata, din dotare, nici nu poate fi vorba, sa-l mai fi purtat de vreo 8-10 ani. Cu iernile de pe la noi, am si uitat unde am ascuns pulovarul, caciula de blana, fularul si manusile. Scurta din blana pentru ierni grele sta nefolosita de foarte multi ani, doar o scoate sotia din sifonier, la aerisit, primavara, in balcon.

Amintiri, amintiri …. si realitate ! Mare noroc am avut, totusi, iarna aceasta. Sa tot fi avut in oras, zapada de 2-3 cm, in vreo doua randuri, spre fericirea nepotelului meu caruia doar ce i s-a rosit de ger, varful nasului. Degeaba i-am povestit eu nepotelului meu, de nametii de zapada, de aproape 2 m, din copilaria mea, de derdelusul pe care ne dadeam cu sania cat era ziua de lunga. Nu pricepea cum adica, dadea tata si bunica la lopata, sa faca partie prin zapada din curtea casei parintesti. Cand i-am povestit de saniile trase de cai pe drumurile inzapezite/ deszapezite de plug tras de boi, nu a inteles cum vine treaba. Micutul abia a reusit sa se dea cu sania pe o panta usor inclinata, din curtea cuscrilor de la tara, unde zapada a fost ceva mai mare, sa alunece sania cat de cat.

Din retetarul familiei mele ! Am gasit in magazinul de producator din coltul blocului, nu am rezistat ispitei si am cumparat un pachet cu pastrama de oaie, refrigerata. Mi-am propus sa pregatesc o ultima reteta cu pastrama de oaie afumata, din aceasta perioada.

Pregatim pastrama de oaie rapid, la tigaie – pastrama de oaie cu mamaliga si ou ochi, pastrama afumata de oaie cu tocanita de ciuperci pleorotus, pastrama de oaie cu carnati afumati si varza calita, pastrama de oaie cu mamaliga si ou de curca, pastrama de oaie cu praz, mamaliga si cartofi prajiti; pastrama de oaie cu mamaliga, branza si smantana.

Pregatim pastrama de oaie, ceva mai elaborat, la cuptor – pastrama de oaie cu legume si pleorotus, la cuptor.

Mai rar, pregatim pastrama de oaie la gratar – pastrama de oaie cu cartofi impanati, la gratar.

pastrama de oaie la cuptor cu piure de conopida si salata de varza rosie 4

Pastrama de oaie la cuptor cu piure’ de conopida.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pastrama de oaie, afumata, conopida, cartofi, marar si patrunjel verde, ceapa verde, unt proaspat, smantana grasa, untura de porc, sare grunjoasa, piper boabe.

Cumparare pastrama de oaie, oparire si fierbere in vederea frigerii in cuptor.

Se cumpara pastrama de oaie, afumata, ambalata sub vid, refrigerata.

pastrama de oaie cu mamaliga si ou ochi 4

Pachet cu pastrama de oaie, afumata, refrigerata, cu ambalajul indepartat.

Pastrama de oaie cumparata a fost dichisita cu prea multe condimente, dupa gustul meu, motiv pentru care a trebuit spalata sub jet de apa calduta.

S-au indepartat pielitele in exces dupa carnea de oaie, pastrata in saramura si apoi afumata.

Nu trebuie riscat ! Toata pastrama (indiferent de carne – oaie, vaca, porc) are sare in exces pentru a nu se altera carnea. Este un motiv suficient pentru ca pastrama inainte de prepararea propriu-zisa, sa fie oparita si apoi fiarta, dupa gustul gospodinei.

Pastrama, bucata intreaga cumparata, se opareste in apa clocotita. Se da in cateva clocote si se arunca prima apa in care s-a initiat fierberea.

Bucata de pastrama de oaie oparita se portioneaza. Bucatile se fierb, dupa gustul gospodinei, pana se scoate sarea din carne. Apa de fiert este foarte sarata si nu se poate folosi pentru alt preprat, motiv pentru care se arunca la canalizare.

pastrama de oaie cu legume si pleorotus la cuptor 2

Bucatile din pastrama de oaie afumata se fierb in apa clocotita pentru indepartare sare in exces.

Ingrediente

  • pastrama de oaie, afumata,

  • conopida,

  • cartofi,

  • unt proaspat,

  • smantana grasa,

  • varza rosie,

  • untura de porc.

Pregatire piure’ de conopida.

Pentru piure’ de conopida este nevoie de buchetele de conopida fiarta, cateva felii de cartofi fierti, unt proaspat, smantana grasa, 1 fir de ceapa verde, cateva fire de marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.

coaste de porc la cuptor cu piure de conopida 4

Ingrediente folosite in reteta pentru piure’ de conopida.

Pentru a pregati piure’-ul de conopida am folosit reteta de aici: coaste de porc la cuptor cu piure’ de conopida.

Pregatire pastrama afumata, de oaie, in cuptorul aragazului electric.

Bucatile din pastrama de oaie, afumata, oparite si apoi fierte, se pun intr-o tava de copt, cu putina untura de porc.

pastrama de oaie la cuptor cu piure de conopida si salata de varza rosie 1

Bucati din pastrama de oaie oparite si fierte, asezate in tava de copt pentru frigere.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe treapta a 3-a.

Se fixeaza programul de incalzire cuptor, sus-jos, fara ventilator, la o temperatura de 180-190 de grade C.

Secretul gospodinei ! Ne dorim doar rumenirea bucatilor de pastrama, fierte, fara a se arde. Pastrama este aproape facuta in urma fierberii.

pastrama de oaie la cuptor cu piure de conopida si salata de varza rosie 2

Bucatile din pastrama de oaie, afumata, prefiarta, sunt rumenite.

In tava de copt s-a format un sos minunat, plin de arome si usor sarat. Sosul poate fi servit, picurat pe piure’-ul de conopida.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare pastrama de oaie, oparire si fierbere in vederea frigerii in cuptor.
  • Pregatire piure’ de conopida.
  • Pregatire pastrama afumata, de oaie, in cuptorul aragazului electric.
  • Montarea si servirea preparatului.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul nostru se serveste pe farfurii intinse, preincalzite, cu minunatul sos picurat pe piure’-ul de conopida.

De ce preincalzim farfuriile inainte de montarea preparatului ? Nu ne dorim ca preparatul nostru sa se sleiasca pe farfurie.

pastrama de oaie la cuptor cu piure de conopida si salata de varza rosie 3

Pastrama de oaie pregatita la cuptor cu piure’ de conopida.

La acest preparat se poate servi salata de varza rosie – varza rosie tocata fideluta, sarata si lasata sa se scurga. Se inobileaza cu ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie si fasii subtiri de leurda, plus cateva petale de patrunjel/ frunze de telina.

salata de varza rosie Copy 1

Salata de varza rosie.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

pastrama de oaie cu mamaliga si ou de curca 2

Vinul casei rosu, din struguri.

Optional ! Pofticiosii familiei nu vor refuza mamaliga calda, aburinda, chiar daca este si garnitura din piure’ de conopida. Nimic nu se compara la gust cu botul de mamaliga muiat in deliciosul sos usor condimentat.

mamaliga cu porcarele 1 Copy

Mamaliga calda, aburinda.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati poftele adoratorilor de mancare ai familiei, chiar daca uneori, garnitura servita la felul principal, ar putea, sa nu fie tocmai potrivita cu mamaliga sau cu paine. La urma urmei si ce daca, poftele se executa, nu se discuta !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*