Mi-am propus ca in aceasta perioada, de inceput de iarna, cu multe sarbatori religioase, dar si cu multe aniversari in familia mea, in decembrie – ianuarie, sa pregatesc mai multe retete simple, usor de abordat. Intotdeauna imi doresc ca intreg familionul sa fie prezent la sarbatorile familiei. Din pacate, nu mereu este posibil. Aceste retete simple, rapid de pregatit, sunt bine venite cand sarbatorim (intotdeauna sarbatorim) in cadru restrans.
Pentru mesele de Craciun si de Anul Nou, pe acest blog se regasesc multe preparate pregatite si scrise de-alungul celor 17 ani de cand exista blogul pe internet. Retete noi, cu ingrediente noi, cu abordari diferite, cu greu mai regasesc prin sursele mele de informatii culinare. Incerc, pe cat posibil, sa nu ma repet in articolele scrise.
Traditiile familiei se respecta, asa cum ne-au obisnuit parintii si bunicii nostri ! Anul acesta, ca de altfel, in ultimii ani, nu am pregatit porcul in propria bucatarie. Am cumparat si voi mai cumpara toate cele necesare pentru sarbatori, direct de la producator. In ultimii ani, oferta pietei este atractiva si ai de unde alege. Am grija, ca din timp, sa ma orientez (testez cu cantitati mici, din toate) spre ceea ce voi cumpara pentru sarbatori, dupa cum se anunta participarea membrilor familiei mele.
Pentru sarbatorile crestinesti, preparatele cu care am fost obisnuit de mic copil, nu vor lipsi de pe masa, nici anul acesta – curcanul de Craciun, reteta preferata a mamei mele; curcan intreg macerat in iaurt si apoi copt, curcan macerat in iaurt cu condimente si apoi copt.
Porcarelele si aperitivele specifice iernii, nu au cum sa lipseasca pe masa de sarbatoare – rulouri cu porcarele, cornuri cu porcarele, delicatese servite ca aperitive, rulouri cu porcarele si cas afumat.
Cateva sofisticanii culinare apreciate de adoratorii de mancare ai familiei pot constitui surpriza gospodinei – gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne, gusa de curcan umpluta cu rinichi de vitel si ficat de curcan.
Piftia si raciturile vor fi si acestea in oferta preparatelor de sarbatoare – piftie de porc ca pe vremuri, piftie de curcan crescut in ograda, racituri de porc, jumari de porc pentru turta cu jumari.
Ce sarbatoare de iarna este aceea fara sarmale – sarmale din carne de curcan, sarmale din carne de porc pentru Craciun.
Friptura de porc/ purcel isi va regasi locul pe masa aniversara – coasta de purcel la tava, purcel la cuptor cu varza calita, jambon de porc cu sorici si cartofi, la cuptor; purcel de lapte pregatit la Craciun, cap si spata de purcel, la cuptor.
De-ale blogherului ! Cele 976 de articole/ retete deja scrise, pot fi marturie a prestatiei mele in domeniu, la zi. Voi continua, pe masura timpului disponibil, sa pregatesc retete mai vechi si cand inspiratia de moment imi va da un imbold culinar, sa adaug in retetarul familiei, preparate noi.
Pastrama de oaie cu legume si pleorotus, la cuptor.
Ingrediente de trebuinta in reteta: pastrama de oaie, ciuperci pleorotus, legumele preferate (cartofi, ardei, praz, morcovi, dovleac, conopida, etc.), ceapa, usturoi, untura de porc, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.
Pregatire pastrama de oaie in vederea rumenirii in cuptor.
Am cumparat pastrama de oaie direct de la magazinul producatorului.
Pachet cu pastrama de oaie, refrigerata.
Verificam vizual ceea ce cumparam ! Nu aveam de unde sa stiu cat de sarata si condimentata este in realitate, pastrama cumparata. Prin folia alimentara se distingeau condimentele (destul de multe, cantitativ, dupa gustul meu). Sare nu parea sa fie printre condimente, dar putea sa fie sarata pastrama in exces, in timpul pregatirii ei, conform retetei abordate de catre producator.
Preventiv, chiar obligatoriu ! Am desfacut folia alimentara si am gustat pastrama. Nu era prea sarata, dar cu prea multe condimente, chiar daca nu erau iuti.
Pastrama cumparata se spala cu apa calduta pentru a se indeparta condimentele in exces.
Pastrama se taie in bucati de marime potrivita care se oparesc in apa clocotita. Daca, carnea gustata a fost tare, pastrama se fierbe pana se constata ca este suficient de moale.
Bucati din pastrama de oaie care se fierb in apa clocotita.
Cand pastrama este suficient de moale, bucatile se scot pe o farfurie.
Bucati din pastrama de oaie, fierte si ceapa care se va utiliza in continuarea prepararii retetei.
Bucatile de pastrama fierte se prajesc in putina untura de porc, intr-o tava de copt cu margini inalte.
Ceapa rosie se toaca rondele subtiri.
Intr-o tava de copt cu margini inalte, se vor praji, in cuptorul aragazului, in putina untura de porc, bucatile de pastrama oparite/ fierte si ceapa rosie taiata rondele.
Bucati de pastrama de oaie, fierte, puse in tigaia de copt impreuna cu rondele de ceapa rosie si putina untura.
Nu ne dorim ca pastrama sa se usuce in timpul coacerii, doar sa se moaie in continuare si sa prinda putin gust de ceapa. Este motivul potrivit pentru a acoperi tigaia cu hartie de copt umezita si stoarsa in maini.
Tigaia cu bucatile de pastrama si rondele de ceapa rosie, pregatita pentru a se pune in cuptorul aragazului.
Tigaia de copt se introduce in cuptorul aragazului electric, pe treapta a 3-a. Se fixeaza programul de coacere cu incalzire de jos, la 170-180 grade C. Coacerea dureaza maxim 30 de minute, suficient timp ca pastrama sa se rumeneasca putin, fara sa s e usuce.
Bucati de pastrama usor rumenite si moi. S-a indepartat ceapa rosie prajita.
Secretul gospodinei ! Din tava de copt, se scoate ceapa rosie care s-a rumenit in exces. Si-a indeplinit sarcina de a da un anume gust pastramei de oaie (taie gustul specific carnii de oaie, care eventual poate fi un impediment pentru anumiti mofturosi ?!).
Ceapa rosie prajita in exces, idepartata din tigaia de copt. Si-a indeplinit rolul culinar si a dat un gust acceptat de toti mofturosii sensibili ai familiei.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire pastrama de oaie in vederea rumenirii in cuptor.
- Bucatile de pastrama fierte se prajesc in putina untura de porc, intr-o tava de copt cu margini inalte.
- Pregatire legume si ciuperci pentru coacere in cuptor.
- Coacere legume si desavarsire rumenire/ coacere bucati de pastrama, in cuptor.
- Montarea si servirea preparatului.
Pregatire legume si ciuperci pentru coacere in cuptor.
Pentru garnitura la pastrama se folosesc legumele preferate.
Ingrediente folosite pentru garnitura la pastrama care se vor coace in cuptorul aragazului electric.
Am folosit cartofi fierti pe jumatate. Cartofii i-am taiat rondele mai groase.
Prazul se feliaza in rondele taiate oblic, groase de 1 cm.
Ardeiul gras si ardeiul capia se taie fasii subtiri de 2 cm grosime.
Ardeiul iute si si usturoiul se lasa intregi.
Ciupercile pleorotus se rup cu mana in fasii.
Un oarece secret al gospodinei ! Daca se doreste cartof si/ sau dovleac si/ sau morcov, aceste legume se fierb mai intai, ca sa se faca pe jumatate. In cuptorul incins al aragazului electric, legumele impreuna cu pastrama vor sta doar 25-30 de minute.
Coacere legume si desavarsire rumenire/ coacere bucati de pastrama, in cuptor.
Tigaia de copt in care se afla bucatile de pastrama si legumele pregatite pentru coacere, se va introduce in cuptorul aragazului electric. Se mentine setarea cuptorului electric.
Tava de copt in care sunt bucatile de pastrama si legumele este pregatita pentru a fi introdusa in cuptorul aragazului.
Dupa caz, se asezoneaza preparatul (atentie la cat de sarata si condimentata a ramas pastrama dupa fierbere) cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului.
Preparatul este in cuptorul electric al aragazului si se desavarseste coacerea ingredientelor.
Coacerea legumelor impreuna cu bucatile de pastrama va dura 25-30 de minute.
Ne dorim ca bucatile de pastrama sa ramana suculente, iar legumele sa fie patrunse, nu arse/ uscate.
Ingredientele retetei sunt coapte suficient.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza cald si se serveste pe farfurii intinse, preincalzite. Nu ne dorim sa se sleiasca pastrama si nici legumele.
Pastrama de oaie cu legume si pleorotus, la cuptor – preparatul este gata servit.
Preparatul se serveste cu castraveti conservati in otet.
La acest preparat merge de minune un pahar cu bere neagra.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Retetele simple scapa gospodinele de necaz, de cele mai multe ori. Eterna dilema – ce mai punem astazi pe masa este discutia preferata a gospodinelor care se intalnesc la un pahar de vorba. Se schimba retete, se nasc idei noi si astfel adoratorii de mancare ai familiei vor fi multumiti si gospodina va primi aplauzele meritate. Nu se stie, poate si ceva pupaturi ?!