Rasfoiesc prin arhiva mea cu poze facute cu ocazia diverselor preparate abordate in propria bucatarie. Inca, mai am poze si retete nescrise, caci de mancat mancam in fiecare zi, chiar daca nu pregatim retete in fiecare zi, ci de regula la 2-3 zile. Asa se explica existenta in propria arhiva a unor poze cu preparate care nu au aparut inca pe blog.
Mi-am propus, ca majoritatea retetelor abordate de mine pe acest blog, sa aiba la baza sursele mele de inspiratie, motiv pentru care scotocesc cu migala. Nu imi doresc, sa revin cu aceleasi retete, chiar daca abordarea la scris poate fi diferita, sa apara elemente culinare noi, de exprimare sau in preparare, unele ingrediente (nu cele principale) sa fie noi sau dintre cele imbunatatite, gasite pe rafturi prin market. In denumirea retetei, imi propun, sa apara neaparat, cuvinte noi, care sa incerce, pe cat este cu putinta, sa prezinte ce este de noutate. In acelasi timp, sculele noi, achizitionate de curand pentru dotarea bucatariei mele, au si ele rolul lor si trebuie puse la treaba. Pe langa prezentare si mod practic de utilizare a acestora, vreau sa scot in evidenta (fara a face reclama furnizorului, ca nu ma plateste ?!) usurinta care poate fi utila tinerelor gospodine si nu numai acestora.
Amintiri, amintiri, …. ! Ingredientul principal, de astazi, pastrama, l-am utilizat destul de des in preparatele mele. Pe vremuri, gaseai (cand gaseai ?!) doar pastrama de oaie si foarte rar pastrama de capra.
Pe la inceputul anilor ’80 aveam o relatie la un cioban care aducea la piata, pe sest, pastrama de oaie. O tinea sub tejghea, in galeti, sa nu stie inspectorii pietii ce si cat are, ca sa-i mareasca taxa pe masa inchiriata. Pe masa avea doar cateva bucati de branza. Scotea bucata intreaga de pastrama din galeata (avea 2-3 Kg), stia cat cantareste, plateai si plecai. Ajuns acasa, scoteam din punga ce am cumparat, transam si puneam in pachete. Nu spun, cat de sarata si de tare era pastrama.
Sus la munte, pentru pastrama pastrata in putini din lemn, ciobanii sacrificau oile sterpe, pe cele mai batrane si daca isi rupeau vreun picior. Erai norocos, daca achizitionai pastrama din oaie tanara.
Pastrama trebuia desarata, oparita in mai multe ape clocotite si apoi obligatoriu, fiarta. Abia, dupa fierbere, te hotarai, cum sa o pregatesti in continuare.
Astazi, prin macelarii si prim magazine ale producatorilor, gasesti pastrama de oaie, patrama de miel, pastrama de vita, pastrama de porc si uneori prin piata, pastrama de capra sau pastrama de ied. Prin market, gasesti pastrama afumata, de porc, vita, curcan, pui. Preturile sunt pe masura.
Din retetarul familiei mele ! In familie, pregatim pastrama la tigaie, la gratar sau la cuptor. Garniturile sunt diferite, dupa inspiratia de moment.
Pastrama de oaie este pe primul plan, fiind cea mai usor de gasit – pastrama de oaie cu mamaliga si ou ochi, pastrama de oaie cu legume si pleorotus, la cuptor; pastrama de oaie la cuptor, cu piure’ de conopida; pastrama afumata de oaie cu tocanita de ciuperci pleorotus, pastrama de oaie cu carnati afumati si varza calita, pastrama de oaie cu mamaliga si ou de curca, pastrama de oaie cu praz, mamaliga si cartofi prajiti; pastrama de oaie cu cartofi impanati, la gratar; pastrama de oaie cu mamaliga, branza si smantana.
Pregatim si pastrama de ied cu cartofi la gril.
Pastrama afumata se gaseste in macelarii, din pulpa de porc/ vita. Intr-o reclama, pe internet (nu am descoperit pe rafturi in market sau in macelarii), am vazut pastrama de pasare (gaina, curcan, rata, gasca) intreaga si de purcel, intreg. Mi-am propus, sa pregatesc in perioada urmatoare.
Pastrama afumata de rata, vita si porc, feliata, am incercat, de pofta, ca mezel. Desi scumpa, este satioasa, si cateva feliute sunt suficiente pentru micul dejun sau ca aperitiv (impreuna cu alte afumaturi si porcarele) servit la o masa festiva, in familie.

Pastrama de miel cu cartofi la tigaia gril.
Ingrediente de trebuinta in reteta: pastrama de miel, cartofi, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de rapita/ ulei de masline extravirgin.
Cumparare pastrama de miel.
Pastrama de miel am descoperit-o intr-un magazin de producator. De curiozitate, am intrebat, de ce au facut mielul pastrama, fiind in apropierea Pastelui. Raspunsul a fost ca au miei multi si pretul va fi pe masura vremurilor pe care le traim. Nu au vrut sa riste, sa ramana pe stoc, cu miei mari, pe care sa nu-i mai cumpere nimeni.
Daca tot am intrebat, am vrut sa stiu si de ce este pastrama ambalata sub vid, refirgerata si se vede niste lichid colorat in punga. Reteta de pregatire pastrama este putin diferita, in sensul ca este sarata moderat (nu mai trebuie prefiarta), este condimentata suficient, pentru toate gusturile. Culoarea lichidului este de la carnea proaspata si de la boiaua de ardei adaugata in maceratul de pastrama.

Pastrama de miel, refrigerata, cumparata direct de la producator.
Dupa desfacerea pachetului vidat, am vrut sa ma conving, cat de sarata este pastrama de miel achizitionata. Am servit o imbucatura si am decis, ca aceasta pastrama nu trebuie mai intai fiarta, doar spalata (fara a insista) sub jet de apa calduta, in ideea ca mi s-a parut usor ardeiata.

Pastrama de miel, refrigerata, cumparata direct de la producator.
In urma spalarii sub jet de apa calduta, nu mi-am dorit, sa inlatur toate condimentele de pe carne, ci sa pastrez, macerarea originala.
LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.
- pastrama de miel,
- cartofi,
- ulei de rapita,
- usturoi verde.
Frigere pastrama de miel pe tigaia gril.
Bucata intreaga de pastrama de miel cumparata, clatita superficial, cu apa calduta, se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Pe flacara mare de la aragaz, se incinge o tigaie gril (sa dogoreasca palma asezata deasupra tigaii). Pe tigaia incinsa, se picura ulei de rapita/ ulei de masline extravirgin.
Bucata de pastrama de miel unsa cu ulei de rapita/ ulei de masline extravirgin, se aseaza pe tigaia bine incinsa, cu partea cu grasime spre tigaie.

Pastrama de miel se frige pe tigaia gril.
In cateva minute, grasimea din pastrama incepe sa se topeasca, sa sfaraie in tigaie. Atentie, pot sari stropi pe maini, focul fiind mare sub tigaie.
Carnea isi schimba culoarea de la rozaliu spre alb si apoi spre usor aramiu.
Bucata de pastrama din miel se intoarce in tigaia gril, folosind un cleste de bucatarie, pentru a se frige si pe cealalata parte, cea cu coaste (urma acestor coaste, caci pastrama cumparata nu are oasele coastelor, doar carne macra).

Pastrama de miel se frige pe tigaia gril.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Cumparare pastrama de miel.
- Frigere pastrama de miel pe tigaia gril.
- Frigere felii subtiri de cartofi, pe tigaia gril, impreuna cu pastrama de miel.
- Montarea si servirea preparatului.
Frigere felii subtiri de cartofi, pe tigaia gril, impreuna cu pastrama de miel.
Cand in tigaia gril s-a strans grasime suficienta, in jurul bucatii de pastrama, se aseaza felii de cartofi, groase de 1 cm.

Felii subtiri de cartofi care se frig impreuna cu pastrama pe tigaia gril.
Feliile de cartofi se intorc pe tigaia gril, folosind un cleste de bucatarie, pentru a se frige si pe cealalta parte.

Felii subtiri de cartofi care se frig impreuna cu pastrama pe tigaia gril.
Secretul gospodinei ! Nu este nevoie, sa se condimenteze cartofii, suplimentar. Grasimea din tigaia gril are suficiente condimente.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse, preincalzite. Nu ne dorim, sa se sleiasca grasimea de miel pe farfurie.

Pastrama de miel cu cartofi la tigaia gril – preparatul este gata servit.
Minunatul sos ramas in tigaia gril se picura pe cartofi si pe pastrama.
Pofticiosii familiei vor fi fericiti daca regasesc pe masa felii de paine calda sau chiar mamaliga aburinda. Savoarea botului de mamaliga calda muiata in grasimea de miel este greu de descris in cuvinte.

Mamaliga aburinda.
Nu este o greseala daca se serveste la acest preparat mujdei de usturoi verde.
Acest preparat poate fi servit cu muraturi taranesti.

Muraturi taranesti.
De la un asa festin, nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pastrama, chiar daca, de multe ori v-ati pacalit si ati cumparat pastrama extrem de sarata. Posibil, sa nu fi stiut, ca de regula, pastrama fiind sarata excesiv, aceasta trebuie oparita si chiar fiarta, inainte de pregatirea propriu-zisa. Acuma stiti.