Se apropie sarbatorile pascale. Ca in fiecare an, incep din timp aprovizionarea cu cele necesare pentru a sarbatori crestineste, asa cum am fost obisnuiti de mici copii, de catre parintii si bunicii nostri.
Nu mi-a placut niciodata, sa ma inghesui pe la cozi (chiar daca in vremurile trecute, eram nevoit sa o fac), motiv pentru care incerc, sa ma aprovizionez din timp cu ce se poate si nu necesita neaparat, congelare.
Ingredientele de baza pentru cozonac (faina, zahar, ulei), de regula, sunt mai mereu prezente prin camara. Improspatez dotarea cu rahat proaspat, nuci decojite (ne se pastreaza mai mult timp, chiar daca au fost zvantate in cuptor, caci rancezesc in timp), drojdie proaspata, cacao si esente.
Sotia are mereu pregatit zaharul vanilat (pastai de vanilie, taiate pe lung, scoase semintele si tocate tecile, marunt, pastrate in zahar farin, in borcane cu capac etans). Avem gata pregatite, mai mereu, miroase pentru prajituri – esente in sticlute – din boabe de cafea, fistic, scortisoara, levantica, macerate in alcool de 99, 8 %, precum si coji de lamaie si portocale zaharisite si fierte precum dulceturile.
Ouale care se rosesc la Paste pot fi cumparate neaparat proaspete, de la precupete de incredere, cu 8-10 zile inainte de sarbatori si pastrate in frigider.
Nu ezit, sa cumpar, cum gasesc prin galantare, maruntaie congelate pentru drob, chiar daca in apropierea Pastelui cumpar miel cu maruntaie si capatana. Anul acesta, am avut surpriza, sa gasesc pachete refrigerate din carne de miel cu os, speciale pentru ciorba, tocanita sau stufat. Am cumparat si le-am congelat rapid. Cand vom pregati retetele, le vom folosi inghetate, nu decongelate.
Cu 2-3 zile inainte de Paste, cumpar miel/ ied, refrigerat, ambalat sub vid. Se poate pastra necongelat, in frigider. Friptura de miel/ ied o pregatim in ziua de Paste, pentru a o servi calda.
Verdeturile pentru salata si ridichile de luna le cumpar in ajun de Paste, chiar daca sunt mai scumpe.
Din retetarul familiei mele ! Pe langa oua rosii, salata de beauf, cozonac si pasca, ciorba, friptura din carne de miel sau din carne de ied, nu are cum sa lipseasca de pe masa de sarbatoare crestineasca.
De cele mai multe ori, friptura de miel/ ied o pregatim la cuptor – pulpa si cotlet de miel la cuptor, mielul crescut la stana pregatit de Paste, pulpa de miel la cuptor, pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre, cotlet de miel cu cartofi la cuptor, cotlet de ied cu cartofi la cuptor, pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor, antricot de miel la cuptor, pulpa de miel impanata cu ansoa, cu garnitura de galbiori; cotlet de miel la cuptor cu cartofi noi inabusiti, pulpa de miel cu cartofi si porumb la cuptor, pulpa de miel cu cartofi noi la cuptor, pulpa de miel cu antricot la cuptor, pulpe de miel cu cartofi la cuptor, cotlet de miel pe cartofi, la cuptor.
Pregatim friptura si la gratar – cotlet de ied cu cartofi, la gratar si mancare de fasole verde; pulpa de miel macerata, pregatita cu legume, pe gratar.
Din secretele bine pastrate ale gospodinei ! Reteta de astazi am pregatit-o pentru a inaugura cuptorul electric al aragazului si pentru a stabili parametrii de functionare optimi, la concret, ai noii noastre achizitii. La orice achizitie noua, ca scula folosita in bucatarie, traducerea cartii tehnice a aparatului lasata mult de dorit. Numai verificand in practica, indicatiile din cartea tehnica vor prinde viata in bucatareala reala care urmeaza. Altfel spus, nu mi-am dorit, sa am surprize, cand voi pregati friptura pentru Pastele de anul acesta.

Pulpa de miel cu legume in cuptorul electric al aragazului.
Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpa de miel, carnat proaspat din carne de porc, legume proaspete, catei de usturoi, cascaval afumat, verdeata (leurda, marar si patrunjel), ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, crengute de cimbru, crengute de rozmarim, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, vin rosu, sec, varza noua, castraveti proaspeti, lamaie, otet de mere si miere.
Pregatire pulpa de miel pentru coacere in cuptorul aragazului electric.
Pulpa de miel se parleste de urmele de par si se spala sub jet de apa calduta. Se lasa la scurs intr-o sita si se tamnponeaza cu hartie absorbanta.
Pulpa de miel se impaneaza cu catei de usturoi si frunze de rozmarin, in gaurile formate cu varful cutitului in carnea macra.
In tava de copt se aseaza pulpa de porc impanata, cu osul spre tava. Pe carne se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. In tava de copt se pun boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru uscat, crengute de cimbru verde (am o glastra in balcon, cu un copacel verde, ce tocmai a inflorit).
In tava de copt se pune vin rosu indoit cu apa rece.

Pulpa de miel impanata cu usturoi si frunze de rozmarin asezata in tava de copt cu condimente si vin rosu.
LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.
- pulpa de miel/ ied,
- carnat proaspat din carne de porc,
- legume proaspete, din cele preferate,
- cascaval afumat,
- rozmarin si cimbru,
- verdeata (leurda, marar si patrunjel).
Pregatire carnat proaspat, din carne de porc, pentru frigere la gril-ul cuptorului electric.
Carnatul proaspat din carne de porc, uns cu putin ulei de masline, se pune intr-o hartie de copt, umezita si apoi, stoarsa.

Carnat proaspat de porc uns cu ulei de masline extravirgin, pus in hartie de copt.
Hartia de copt cu carnatul proaspat, impaturita, se va pune in tava impreuna cu legume care se vor frige la gril-ul cuptorului electric.
Pregatire legume pentru frigere la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
In reteta se folosesc legume proaspete – ceapa, usturoi, ardei gras, dovlecei, vinete, ardei mici, dulci, divers colorati, ardei iute, praz, rosioare.
Ardeii mici si roasioarele se lasa intregi. Ardeiul gras se taie in bucati mari.
Ceapa mica si capatana de usturoi se lasa intregi.

Legume proaspete folosite in reteta.
Nu se decojesc dovleceii si vinetele, dar se taie in rondele groase de 1 cm.
Prazul se taie pe lung, in bucati mari.
Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se picura ulei de masline extravirgin si se amesteca bine.

Legume proaspete folosite in reteta.
Optional ! Se pot folosi si alte legume proaspete, preferate – buchetele de conopida, buchetele de brocoli, rondele de morcovi, rondele de pastarnac, etc.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire pulpa de miel pentru coacere in cuptorul aragazului electric.
- Pregatire carnat proaspat, din carne de porc, pentru frigere la gril-ul cuptorului electric.
- Pregatire legume pentru frigere la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
- Coacere pulpa de miel in cuptorul aragazului electric.
- Frigerea legumelor si a carnatului proaspat la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
- Portionarea, montarea si servirea preparatului.
Coacere pulpa de miel in cuptorul aragazului electric.
Tava de copt cu pulpa de miel impanata cu usturoi si frunze de rozmarin se acopara cu hartie de copt umezita cu apa rece si apoi stoarsa.

Tava de copt cu pulpa de miel impanata si asezonata, acoperita cu hartie de copt, pregatita pentru a fi introdusa in cuptorul electric al aragazului.
Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului pe treapta a 3-a a cuptorului. Se fixeaza programul de coacere cu incalzire de sus si de jos, cu ventilator si temperatura de 190 grade C.

Pulpa de miel gata coapta.
Secretul gospodinei ! Timpul de coacere este in functie de marimea pulpei de miel. Coacerea este terminata cand temperatura in carnea macra, langa os, este de 76-77 grade C. Daca nu avem in dotare termometru special pentru carne, putem folosi o scobitoare pe care o infigem in carne. Carnea este fripta cand nu mai iese sange.
Pulpa de miel se intoarce in tava de copt si se unge cu lichid tras cu o seringa de bucatarie din tava. Nu se mai acopera cu hartie de copt.
Urmarim prin geamul cuptorului aragazului electric, sa se rumeneasca carnea fripta.

Pulpa de miel gata coapta.
Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului si se acopera cu hartia de copt. Se lasa pulpa de miel gata coapta, sa se odihneasca inainte de feliere, pana se frig legumele.

Pulpa de miel gata coapta se odihneste.
Frigerea legumelor si a carnatului proaspat la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
Intr-o tava de copt, pe hartie de copt, se aseaza legumele asezonate si unse cu ulei de masline extravirgin. Langa legume, se pune si pachetelul cu carnatul proaspat din carne de porc.
Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului electric. Acesta este deja cald, de la friptura de miel. Se fixeaza programul de frigere la gril, fara ventilator si temperatura de 150-160 de grade C.

Legume si carnat proaspat de porc care se frig la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
Frigerea legumelor nu dureaza mai mult de 15 minute, doar cat sa se moaie.

Legume gata fripte.
Legumele fripte se scot din tava de copt si se pun intr-un castron. Se picura zeama de lamaie sau otet de mere si miere. Se adauga cascaval afumat dat pe razatoarea mare si verdeata (leurda, marar si patrunjel verde tocate marunt).

Legume gata fripte, cu cascaval afumat dat pe razatoare.
Pachetelul cu carnatul proaspat de porc va ramane in tava si se va frige in continuare cu alta serie de legume.
La mesele de la sarbatorile crestinesti suntem mai multi, motiv pentru care este nevoie de mai multe legume fripte.

Legume in tava de copt care se frig la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
Secret bine pastrat ! Cand frigem bucatile de vanata este bine sa le ungem suplimentar cu ulei de masline extravirgin si sa le intoarcem in tava de copt. Astfel, legumele nu se usuca.

Legume gata fripte.
Legumele fripte se scot din tava de copt intr-un castron.

Legume gata fripte pe care s-a pus cascaval afumat dat pe razatoarea mare.
Se amesteca toate legumele fripte intr-un singur castron si se potriveste de otet/ zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper. Se adauga verdeata tocata marunt.
Portionarea, montarea si servirea preparatului.
Carnatul proaspat din carne de porc, lasat in mai multe tavi cu legume care se frig, intre timp s-a copt si rumenit.

Carnat proaspat din carne de porc, gata fript.
Carnatul se taie in bucati potrivite ca marime, folosnd un cutit bine ascutit.

Carnatul proaspat din carne de porc, gata fript, s-a taiat in bucati.
Carnea macra din pulpa de miel, gata coapta, se taie in felii potrivite ca marime, folosind un cutit bine ascutit.

Pulpa de miel gata coapta a fost feliata.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, preincalzite. Nu ne dorim, sa se sleiasca carnea pe farfurie.

Pulpa de miel cu legume in cuptorul electric al aragazului – preparatul este gata servit.
Minunatul sos de la friptura de miel se picura pe carne si legume.
La acest preparat se serveste paine calda, spre fericirea pofticiosilor familiei, dornici sa moaie in sosul de la friptura de miel. Cine nu moaie in acest sos, nici nu stie ce pierde ! Savoarea nu poate fi descrisa in cuvinte.
Nu este o greseala, daca la acest preparat se serveste si o salata de varza noua cu castraveti proaspeti si marar verde tocat fin.

Salata de varza noua cu castraveti proaspeti si marar verde.
De la un asa festin, nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri. Fiind sarbatoare, se permit chiar 2-3 pahare ?!

Pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sarbatoriti in familie toate sarbatorile crestinesti. Este o ocazie care nu se rateaza, de a se intalni cat mai multi membrii ai familiei largite a neamului. Aceasta reteta poate fi vedeta mesei festive. Gospodina va primi aplauzele meritate si se va bucura enorm.