cotlet de miel pe cartofi, la cuptor (2)

Cotlet de miel pe cartofi, la cuptor

Chiar daca mai este destul timp pana la Paste, sa servim un cotlet de miel la pranzul familiei de la sfarsitul saptamanii, este ca si cum am fi prezenti la respectiva masa crestineasca.

Ma bucur intotdeauna cand zaresc in galantarul unui cioban, prezent mai mereu in hala de carne a orasului, pe langa carne de oaie (permanent, de altfel) si uneori, carne de miel. In plus, ciobanul s-a adaptat cat de cat, la economia de piata (oare, pe la noi putem vorbi de asa ceva ?!) si vinde mielul intreg, jumatati, sferturi sau cotlete. Omul s-a prins ca poate vinde doar capul pentru ciorba sau gatul animalului, cu sau fara ceva coaste, pentru ostropel sau chiar stufat, precum si maruntaie plus prapure, separat, pentru drob. La stabilirea pretului pe fiecare component in parte, nu s-a adaptat inca (sau poate stie el mai bine ?!). Pretul de 55 lei/ Kg, indiferent de ceea ce vinde, nu mi se pare, de loc avantajos pentru cumparator, decat daca se cumpara mielul intreg sau jumatate.

Amintiri, amintiri …. ! In copilaria mea, targul de saptamana era principala sursa de aprovizionare cu carne a familiei. Cum in fiecare zi, de 3 ori, eram stransi in jurul masei, 7 persoane, rareori, aprovizionarea cu carne putea fi facuta mai des, decat saptamanal. Conditia era, numai daca, la abatorul din orasel, aducea vreun taran pentru sacrificare, un animal schiop sau un animal era prea furios, sa stea, impreuna cu celelalte animale din gospodarie. Nevoia urgenta, de bani lichizi, era un alt motiv pentru adus animale la sacrificare. Banii ii incasau pe masura ce se vindea carnea, care rareori, se regasea pe taraba abatorului, de la o zi la alta.

In fiecare gospodarie din orasel, se cresteau pasari, porci, mai rar oi si vite, pentru nevoile familiei si pentru vestitele cote datorate statului, inclusiv de catre locuitorii din orasele.

Din retetarul familiei mele ! Mama cumpara din targul de saptamana, de obicei, pasari (rata sau curcan, pe care nu le cresteau in curtea casei). Cand gasea, in afara sezonului (nu la Paste sau la Craciun), cumpara in viu – purcel, miel, ied.

In familie, pregatim friptura la cuptor din carne de miel/ ied – pulpa de ied la cuptor, cu piure’ de cartofi si varza rosie; pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin, coapta; pulpa de miel cu cartofi noi, la cuptor; pulpa de miel cu antricot, la cuptor; pulpe de miel cu cartofi, la cuptor; pulpa de ied cu cartofi si ciuperci, la cuptor; pulpa de miel impanata cu ansoa, cu garnitura de galbiori; cotlet de miel la cuptor cu cartofi noi inabusiti, pulpa de miel cu cartofi si porumb, la cuptor; pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre, cotlet de ied cu cartofi, la cuptor; pulpa si cotlet de miel, la cuptor; pulpa de miel la cuptor.

Pregatim si friptura de miel/ ied la gratar – pulpa de miel macerata, pregatita cu legume, pe gratar; cotlet de ied cu cartofi la gratar si mancare de fasole verde.

cotlet de miel pe cartofi, la cuptor (2)

Cotlete de miel pe cartofi, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata intreaga cu cotlete de miel, cartofi, morcovi, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, crengute de rozmarin, ulei de masline extravirgin.

Pregatire cartofi in vederea coacerii in cuptorul electric al aragazului.

In reteta, se folosesc cartofi speciali pentru copt, de marime potrivita.

Cartofii se curata de coaja, se spala sub jet de apa rece si se taie in 4. Ne dorim, sa avem gata pregatiti, cartofii si cotletul, in acelasi timp.

Morcovii curatati de coaja se spala sub jet de apa rece si se taie in fasii potrivite ca marime.

Cartofii taiati, se pun in vasul de copt, impreuna cu catei de usturoi si fasii de morcov.

Pe cartofi se picura ulei de masline extravirgin si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Se amesteca bine folosind o lingura de bucatarie.

cotlet de miel pe cartofi, la cuptor (4)

Cartofi curatati de coaja, taiati in 4, asezonati, pregatiti pentru coacere in vas de copt.

LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA FOLOSITE IN RETETA.

  • cotlet intreg de miel,
  • cartofi speciali pentru copt,
  • morcovi,
  • catei de usturoi,
  • crengute de rozmarin.

Pregatire cotlet intreg de miel in vederea coacerii in cuptorul electric al aragazului.

Cotletul intreg de miel se curata de eventuale urme de par, se spaala sub jet de apa rece, se scurge intr-o sita si se sterge bine cu hartie absorbanta.

Secretul gospodinei. Nu faceti greseala, sa curatati grasimea de pe cotletul intreg de miel. Prin topire, saul va da o savoare suplimentara preparatului.

Cotletul intreg de miel se unge cu putin ulei de masline extravirgin. Cotletul are putina grasime. Aceasta, prin topire, in timpul coacerii, va invalui cartofii din vasul de copt, pregatindu-i pe acestia si dandu-le o savoare garantata.

Cotletul se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat cimbru uscat.

In vasul de copt, cotletul intreg de miel, se aseaza deasupra cartofilor. In vas, se adauga crengute de rozmarin verde (din cel aflat, permanenet, in glasta din balcon)

cotlet de miel pe cartofi, la cuptor (5)

In vasul de copt, se afla cartofii si cotletul intreg de miel, ingrediente pregatite in vederea coacerii in cuptorul electric al aragazului.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire cartofi in vederea coacerii in cuptorul electric al aragazului.
  • Pregatire cotlet intreg de miel in vederea coacerii in cuptorul electric al aragazului.
  • Coacerea preparatului in cuptorul electric al aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Coacerea preparatului in cuptorul electric al aragazului.

Vasul de copt se acopera cu hartie de copt, umezita si stoarsa in pumni. Ne dorim o coacere inabusita, cat mai rapida.

cotlet de miel pe cartofi, la cuptor (6)

Vasul de copt este acoperit cu hartie de copt umezita si stoarsa, gata pregatit pentru coacere in cuptorul electric al aragazului.

Vasul de copt se introduce pe treapta a 3-a a cuptorului electric al aragazului.

Se fixeaza programul de coacere cu incalzire de sus-jos, cu ventilator si temperatura de 190 de grade C.

cotlet de miel pe cartofi, la cuptor (7)

Cotlet intreg de miel, gata copt.

Timpul de coacere va fi in functie de marimea cotletului, maxim 40 de minute/ Kg de carne cu os. In carnea de miel, usor rumenita, langa os, temperatura maxima, la coacere, va fi de 75-76 grade C.

In ultimele 5 minute de coacere, se scoate hartia de copt de pe vasul de copt, pentru rumenirea cotletului de miel.

Montarea si servirea preparatului.

Cotletul intreg de miel, se portioneaza pe langa os, folosind un cutit bine ascutit.

cotlet de miel pe cartofi, la cuptor (3)

Cotletul intreg de miel, gata copt, a fost sectionat pe langa os.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse, preincalzite (sa nu se sleiasca grasimea pe farfurie) – bucati de cotlet, bucati de cartofi si morcovi, cu sos delicios picurat pe carne si cartofi.

cotlet de miel pe cartofi, la cuptor (1)

Cotlete de miel pe cartofi la cuptor – preparatul este gata servit.

La acest preparat deosebit, se servesc muraturi in otet.

ardei capia in otet 6

Ardei capia in otet.

Merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

afumatura de porc (ceafa si carnati) cu cartofi la tigaia gril (1)

Vinul casei rosu din struguri.

Gusturile nu se discuta, se executa ! Pofticiosii familiei vor dori, sa moaie in deliciosul sos format din saul de miel. Bucurati-i si oferiti-le paina de casa, calda sau sfatuiti-i, sa amestece grasimea cu cartoful copt.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu este obligatoriu, sa serviti carne de miel/ ied, doar la sarbatoarea crestineasca, de Paste. Pofticiosii va vor fi recunoscatori, ori de cate ori le veti servi acest preparat deosebit. Incecati, nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *