In fiecare toamna, ciobanii sacrifica toate oile sterpe. In restul anului sunt sacrificate doar oile si berbecii care si-au rupt vreun picior. La Paste, cand se selecteaza mieii pentru vanzare/ sacrificare, ciobanii ofera mai mult berbecuti si foarte putine oi. Majoritatea oilor sunt pastrate pentru prasila. Mie personal, ori de cate ori vad in galantare […]
Miel ied capra oaie si berbec
Pulpe de miel cu cartofi, la cuptor
Ca in fiecare an, in familia mea se respecta traditiile crestinesti de Paste. Asa am invatat de la bunicii, parintii si socrii mei. La fiecare sarbatoare crestineasca cautam sa ne strangem cat mai multi membri ai familiei largite la o masa festiva, sa ciocnim oua rosii si sa mancam cu cozonac, fara a neglija si […]
Tocan de oaie cu varza murata calita
In urma cu vreo luna, cand am gasit in galantare, am cumparat cam un sfert de oaie (fara coaste), la vreo 4 Kg. Am transat pulpa si am pus pachete in congelator pentru ciorba (carne cu os), pentru friptura (pulpa propriu-zisa, cu carne si osul mare) si pentru tocan (carne cu grasime de oaie – […]
Pastrama de oaie cu carnati afumati si varza calita
Toamna isi arata primele semne. Legumele sunt atractia gospodinelor dornice sa-si umple rafturile din camari, beciuri, povarne si camari. Anul acesta pe 2-3 octombrie se sarbatoreste Ziua recoltei in orasul meu. Primaria s-a pregatit din greu intinzand corturile pe citadela de beton din centrul orasului. La fiecare boxa s-a afisat firma producatoare/ comerciantul si nelipsitul […]
Pulpa de miel cu antricot la cuptor
Pandemia aceasta care nu se mai termina, nu reuseste sa ne faca sa uitam de sarbatorile religioase. Am invatat de la mosii si stramosii nostri ca oricat de grele ar fi vremurile pe care le traim, sarbatorile religioase trebuie respectate asa cum se cuvine. De-alungul anilor, am trecut uneori si prin clipe mai grele, dar […]
Osso buco din gat de oaie cu pilaf de orez
A venit iarna, chiar daca pe la noi arata mai mult a toamna tarzie, ploioasa. Nu mai sperie meteorologii cu atentionari de vreme rea. Ba ca bate vantul cu nu stiu cati Km/ ora, de fapt se zburleste ceva mai tare si noi tragem gluga la hanorac. Ba ca vine lapovita si ninsoare, de fapt […]
Pulpa de miel cu cartofi noi, la cuptor
In timpul sarbatorilor crestinesti, noi romanii suntem obisnuiti sa punem pe masa tot ce este mai bun, motiv pentru care gospodinele se intrec in retete, mai noi sau mai vechi, care, de fapt, au la baza aceleasi ingrediente, doar cu mici completari nesemnificative. Nici in epidemie/ pandemie lucrurile nu pot sta altfel, chiar daca goana […]
Osso buco din gat de oaie cu piure’ de cartofi
Iarna bate la usa, deocamdata doar ciocane timid dar insista. Daca ar fi sa ne luam dupa zvonuri de-ale meteorologilor ar fi timpul sa inghesuim la borcane si pungi pe toate rafturile din camara, sa umplem deja garnitele, sa mai punem un butoi cu varza la murat, caci ar veni o iarna cum n-a mai […]
Pulpa de miel cu cartofi si porumb la cuptor
Uf, of … grele mai sunt sarbatorile acestea crestinesti, la noi romanii ! Dupa cate am citit pe net nu suntem singurul popor cu gurmanzi declarati. Pe la altii, la sarbatorile crestine sunt la putere sofisticaniile culinare ca asa sunt invatati gurmetii lor. Nu ca la noi, la romani, nu am avea prin retetar si […]
Varza murata fiarta cu gat de oaie
Primavara bate la usa si varza murata din butoi, pusa de cu toamna trebuie consumata pana dau caldurile si apare riscul (de altfel inerent cand butoiul cu varza murata este pitit intr-un colt al balconul de la bloc, orientat spre nord pentru a nu bate direct soarele) sa faca floare. Anul acesta Pastele este destul […]