Imi este greu, sa cred ca sunt bucatari, fie profesionisti sau amatori, care din curiozitatea profesiei/ a actiunii in propria bucatarie, sa nu fie curiosi, sa afle, ce gandeste in domeniu, un confrate. Personal, nu vad, de ce ar fi gresit, sa afli si chiar sa te inspiri din retetele altora. Unii profesionisti pot gandi, […]
Fripturi
Friptura de miel cu cartofi, la cuptor
Mai mereu, pentru sarbatoarea de Paste, ne place, sa pregatim friptura de miel, dis de dimineata, chiar in ziua de mare sarbatoare crestineasca. Friptura de miel reincalzita, daca nu esti atent, sa stai cu ochii tintiti pe usa cuptorului, o poti frige prea mult si chiar arde. Pofticiosii familiei vor mustaci si nu te vor […]
Pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului
Stiu ca astazi, se mananca peste, este dezlegare la peste in postul Pastelui. Prin arhiva mea cu poze, cu greu mai gasesc poze pentru vreun preparat pe baza de peste. Cum am tot mancat peste, in ultimele zile, nu ne-am propus, sa gatim peste si anul acesta, la sarbatoarea de Florii. Categoria de retete pe […]
Pulpa de miel cu legume in cuptorul electric al aragazului
Se apropie sarbatorile pascale. Ca in fiecare an, incep din timp aprovizionarea cu cele necesare pentru a sarbatori crestineste, asa cum am fost obisnuiti de mici copii, de catre parintii si bunicii nostri. Nu mi-a placut niciodata, sa ma inghesui pe la cozi (chiar daca in vremurile trecute, eram nevoit sa o fac), motiv pentru […]
Purcel in sos de praz, ciuperci si suc de rosii
Au trecut sarbatorile crestinesti de iarna si nu am apucat, sa scriu despre meniul de la trecerea dintre ani. In urma cu mai multi ani, cand seniorii familiei noastre largite (parinti si bunici din clanul familiei) erau deja plecati, rand pe rand dintre noi, impreuna cu surorile mele, ne-am hotarat ca pe masura posibilitatilor, sa […]
Cotlet de miel pe cartofi, la cuptor
Chiar daca mai este destul timp pana la Paste, sa servim un cotlet de miel la pranzul familiei de la sfarsitul saptamanii, este ca si cum am fi prezenti la respectiva masa crestineasca. Ma bucur intotdeauna cand zaresc in galantarul unui cioban, prezent mai mereu in hala de carne a orasului, pe langa carne de […]
Piept de rata cu cartofi taranesti
Incerc, pe cat posibil, sa vin cu retete cat mai noi. Unchiul meu (plecat dintre noi), bucatar consacrat, cu state vechi in meserie, cu multi ani in urma, la o discutie despre ce mai pregateste el la restaurant (sa fi fost prin anii ’70, cand eu nici nu ma gandeam ca peste multi ani, ma […]
Afumatura de porc (ceafa si carnati) cu cartofi la tigaia gril
Incerc sa scriu, dupa cum am promis anterior, retete de preparate rapide, la indemana tineretului, mereu dornic de distractie care sarbatoreste trecerea dintre ani in cercul de prieteni apropiati. Chiar daca distractia este pe primul loc, tot trebuie pregatit ceva la iuteala – la gratar sau la tigaie, sa mearga, la inceputul petrecerii, o tuica […]
Pizdulice de scrofita cu varza noua calita
Dupa cum am promis deja, pentru aceasta perioada de sarbatori religioase de iarna, la romanii de pretutindeni si nu numai, incerc sa scriu nu doar retete stramosesti care au la baza carnea si preparatele din carne de porc, traditionale. Acestea pot fi gasite, la alegere pe acest blog, doar rasfoind categoriile de preparate culinare mentionate […]
Ceafa de porc la tigaie cu gorgonzola, naut, ciuperci si salata asortata
Incerc si de aceasta data, sa scriu o reteta cat mai simpla, cu ingrediente putine, ce poate fi utila tinerelor gospodine si nu numai, aflate in goana sarbatorilor, la cumparaturi. Ideile de cumparaturi le pot fi inspirate de ingredientele folosite in preparatele prezentate. Cu ocazia sarbatorilor, fiecare gospodina cauta sa surprinda pe cei asezati in […]