friptura de miel cu cartofi, la cuptor (4)

Friptura de miel cu cartofi, la cuptor

Mai mereu, pentru sarbatoarea de Paste, ne place, sa pregatim friptura de miel, dis de dimineata, chiar in ziua de mare sarbatoare crestineasca. Friptura de miel reincalzita, daca nu esti atent, sa stai cu ochii tintiti pe usa cuptorului, o poti frige prea mult si chiar arde. Pofticiosii familiei vor mustaci si nu te vor aplauda la scena deschisa.

De-ale gospodinei ! Pentru o savoare pronuntata, friptura de miel, la servire, trebuie sa fie calda, chiar fierbinte, sa musteasca si sa imprastie in jur, miroazne tainice nebanuite. Grasimea de miel/ saul in care toti pofticiosii moaie cu paine calda, nu trebuie, sa se sleiasca pe farfuria de servire, chiar preincalzita fiind. Nu putem risca ca mustaciosii si barbosii, in graba inghitirii dumicatului, sa se trezeasca cu strelice de grasime in barba.

Anul acesta, sarbatorim Pastele la cuscri. Cum mergem chiar in ziua de Paste, ne-am gandit, sa pregatim si noi ceva friptura de miel, de-a noastra. A trebuit sa o pregatim in ajun de sarbatoare. Am riscat (am lasat carnea fripta doar 90 %). La reincalzirea fripturii, inainte de servire, voi sta cu ochii fixati pe geamul cuptorului.

Din retetarul familiei mele ! Categoria de fripturi de pe acest blog este bogata in preparate pe baza de carne de miel si carne de ied. Motivul este simplu – ne place carnea de miel/ ied, carnea de oaie/ berbecut.

Pregatim carne de miel/ ied, de cele mai multe ori, la cuptor – cotlet de miel pe cartofi, la cuptor; pulpa de miel cu legume in cuptorul electric al aragazului, pulpa de ied la cuptor cu piure’ de cartofi si varza rosie, pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin, coapta; pulpa de miel cu cartofi noi, la cuptor; pulpa de miel cu antricot, la cuptor; pulpe de miel cu cartofi, la cuptor; pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor, antricot de miel la cuptor, pulpa de miel impanata cu ansoa, cu garnitura de galbiori; cotlet de miel la cuptor cu cartofi noi inabusiti, pulpa de miel cu cartofi si porumb, la cuptor; pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre, cotlet de miel cu cartofi la cuptor, cotlet de ied cu cartofi la cuptor, pulpa de miel inabusita cu cartofi natur, pulpa si cotlet de miel la cuptor, mielul crescut la stana pregatit de Paste, pulpa de miel la cuptor.

Pregatim mai rar, carne de miel/ ied la gratar – pulpa de miel macerata, pregatita cu legume, pe gratar; cotlet de ied cu cartofi, la gratar si mancare de fasole verde.

Destul de rar, pregatim carne de ied la tigaie – pastrama de ied cu cartofi la gril.

friptura de miel cu cartofi, la cuptor (4)

Friptura de miel cu cartofi, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: coaste si pulpa de miel, cartofi noi, varza noua, ridichi de luna, castraveti proaspeti, ceapa si usturoi verde, marar verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, vin rosu.

De-ale gospodinei ! Gatitul in mare viteza, nu face parte din abordarea mea in bucatarie. Risc sa uit cate ceva, sa sar cu pozele peste o anume faza a prepararii, unele poze sa fie usor neclare, sa nu adaug ceva condimente, sa nu se patrunda carnea asa cum imi doresc. In reteta de astazi, am uitat, sa pozez, cateva faze ale prepararii, printre care, poza cu ingredientele asezate initial pe gratarul din tava de copt. Era gata, gata, sa uit sa pun vin (nu il aveam scos, in camara; era in balcon).

Frigerea carnii de miel in cuptorul electric al aragazului.

Trec direct la frigerea carnii asezate in tava de copt, pe gratar. Pe gratar, am pus, langa carne si jumatati de cartofi noi, sa se friga impreuna cu carnea de miel.

In tava de copt sunt catei de usturoi, condimente (foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru) sare grunjoasa, vin rosu si apa.

Tava de copt am asezat-o pe treapta a 3-a a cuptorului electric al aragazului. Am fixat programul de coacere cu incalzire de sus si de jos, cu ventilator si temperatura, initial, la 180 de grade C.

friptura de miel cu cartofi, la cuptor (1)

In tava de copt, este deja intoarsa prima data, carnea si sosul din tava imprastiat cu o siringa de bucatarie, pe carne si cartofi.

Dupa o ora, am redus temperatura in cuptor la 150 grade C. Sosul din tava se imprastie pe carnea care se frige si pe cartofi, folosind o lingura de bucatarie.

friptura de miel cu cartofi, la cuptor (2)

Carnea de miel este gata fripta. Cartofii sunt rumeniti si moi.

Temperatura in carnea de miel, cand este gata fripta, trebuie sa fie de 76-77 grade C.

Secretul gospodinei ! Tava de copt se scoate din cuptorul elecric al aragazului si se acopera cu hartie de copt. Se lasa friptura sa se odihneasca, cca. 15 minute, inainte de a se portiona, timp in care, carnea va redeveni mustoasa.

LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.

  • pulpa si coaste de miel,
  • cartofi noi,
  • varza noua,
  • castraveti proaspeti,
  • ridichi de luna,
  • ulei de masline extravirgin,
  • otet de mere si miere.

Pregatire salata de varza noua.

Varza noua se taie fideluta si se freaca cu sare grunjoasa. Se lasa 10 minute, apoi se stoarce in pumni.

Castravetii proaspeti (din cei lungi) nu se curata de coaja.

Mararul se toaca marunt.

In salata se mai pot folosi ceapa si usturoi verde taiate bucati, ridichi de luna feliate subtire, leurda taiata fasii subtiri.

salata de varza noua cu castraveti si marar Copy

Salata de varza noua.

In castron se adauga ulei de masline extravirgin si otet de mere si miere.

Ingredientele se amesteca in castron, folosind o lingura de bucatarie.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Frigerea carnii de miel in cuptorul electric al aragazului.
  • Pregatire salata de varza noua.
  • Montarea si servirea preparatului.

Montarea si servirea preparatului.

Fiind un preparat pe baza de carne de miel, nu ne dorim, sa se sleiasca carnea si cartofii pe farfurie, motiv pentru care, farfuriile se preincalzesc in cuptorul electric al aragazului (oprit, dar cald), in timp ce carnea se odihneste inainte de feliere.

Pe farfuria intinsa, preincalzita, se pun felii de carne, cartofi si salata de varza noua.

friptura de miel cu cartofi, la cuptor (3)

Friptura de miel cu cartofi, la cuptor – preparatul este gata servit.

Minunatul sos se picura pe carne si pe cartofi. Pofticiosii familiei nu au cum sa rateze ocazia de a muia cu paine calda in deliciosul sos de la friptura.

Nu este nicio greseala daca la friptura de miel se serveste, langa salata de varza noua si mustar.

De la un asa festin nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu, din struguri.

friptura de miel cu cartofi, la cuptor (6)

Vinul casei rosu, din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti gasi pe mapamond ! Peste tot in lume, vreau sa cred, ca romanii sarbatoresc sfintele Paste. Chiar daca nu sunt acasa, se strang mai multi prieteni si sarbatoresc. Noi, cei mai in varsta, suntem conservatori si ne dorim ca obiceiurile noastre stramosesti (asa cum le-am mostenit, la randul nostru, de la parinti si bunici), sa se pastreze la copiii si la nepotii nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *