Sfecla rosie coapta, pentru salata si pentru conserve

Este sezonul pregatirilor de toamna, pentru ca iarna sa treaca mai usor cand vine timpul mesei, iar gospodinele sa isi poata acorda mai mult timp numai pentru ele. Neglijand acest sezon, plin de legume si fructe pe tarabe, sotiile/ mamele/ prietenele noastre vor ramane mai mereu tot puse pe fuga, prin piete, market-uri sau prin magazinul din coltul strazii, in cautarea celor necesare pentru a incropi cina tarzie, la venirea de la serviciu, cand numai chef de bucatarie nu ai. Cei mici asteapta cu nerabdare “oferta” serii, ceva deosebit care sa ii faca sa uite de mancarea incalzita doar, la pranz, la sosirea de la scoala.

De ce pun discutia in acest plan ? Simplu. Privesc uneori pe la televizor cate o emisiune culinara, la care participa vedete (!?) alaturi de bucatari cunoscuti/ recunoscuti si cu greu pot sa cred ca retetele prezentate (de altfel, majoritatea fiind retete sofisticate, care se practica prin restaurante, scumpe, pentru a se aduna la nota de plata) pot fi facute in casa atunci cand copii nerabdatori sa isi potoleasca foamea, fac “galerie” prin zona bucatariei, cerandu-si “drepturile” la o masa consistenta, hranitoare. Trebuie tinut cont de consumul lor de energie de peste zi, la scoala, prin curtea blocului sau pe terenul de sport, nu ? Eterna friptura la tigaie sau la gratar, cu cartofi prajiti, la un moment dat devine ceva mult prea obisnuit, care doar ii satura pe cei mici pe moment, dar nu ii si revigoreaza pe deplin, daca avem in vedere, doar faptul ca celelalate legume lipsesc de la masa. Acesta poate fi un motiv serios pentru gospodine, sa pregateasca pentru iarna muraturi taranesti, zacusca cu ciuperci, salate semipreparate (cu ardei copti, sfecla rosie, varza rosie, fasole verde, etc.). Nu trebuie uitata nici salata de radacinoase sau salata de bureti iuti.

Garniturile diferite si salatele diferite oferite la masa, cu legume preparate inca din toamna, langa o fripura de porc/ vitel/ pui/ oaie/ curcan (ordinea in care se foloseste in retete, nu conteaza), pregatita la tigaie/ cuptor/ gratar/ abur (la fel, ordinea in care se pregateste nu conteaza) ii va revigora pe cei mici, iar zburdalnicia va reveni prin casa, chiar daca zgomotul nu este tocmai cea mai buna “oferta” pentru vecini.

Sfecla rosie coapta pentru salata si conserve.
Sfecla rosie coapta pentru salata si conserve.

Ingrediente de trebuinta in reteta: sfecla rosie (de preferat radacini mai mici care se coc repede), hrean, sare grunjoasa, otet alimentar din vin, de 9 grade, boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar, cimbru uscat, ulei de floarea soarelui.

Sfecla taiata in patru sau in bucati pentru coacere.
Sfecla taiata in patru sau in bucati pentru coacere.

Exista un secret ! Alegerea sfeclei pentru coacere si conservare trebuie avuta in vedere la cumparare. Se vor evita sfeclele de un rosu pal sau cele conice (sunt corcite cu sfecla furajera). Ca sa fim siguri, zgariem cu unghia fiecare sfecla pe care o cumparam. Daca este sangerie la culoare, in zgarietura si coaja zgariata ne pateaza unghia in rosu aprins, o cumparam. Daca nu, trecem la taraba urmatoare.

Sfeclele daca sunt mai mari se curata de coaja, se spala cu apa rece, se lasa la scurs si se feliaza. Sfeclele mici se pot lasa intregi, cu coaja si codita verde, care se indeparteaza dupa coacere.

Feliile de sfecla rosie se pun intr-o tava de inox. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se adauga ulei de floarea soarelui si se amesteca cu o lingura.

Preventiv ! Amestecand feliile de sfecla cu mainile, ne facem singuri de lucru, ca sa scapam de roseata de pe maini.

Tava de copt cu felii de sfecla rosie, acoperita cu hartie de copt, umezita si stoarsa, pregatita pentru a fi introdusa in cuptorul aragazului.
Tava de copt cu felii de sfecla rosie, acoperita cu hartie de copt, umezita si stoarsa, pregatita pentru a fi introdusa in cuptorul aragazului.

Feliile de sfecla din tava de copt se acopera cu hartie de copt, umezita cu apa rece si stoarsa.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului, la foc potrivit. Se verifica coacerea sfeclei, ridicand coltul hartiei de copt, cu atentie, sa nu navaleasca aburul fierbinte pe mainile noastre si sa le basice. Sfecla nu trebuie sa se usuce prin coacere.

Sfecla rosie este coapta. Se poate face salata imediat sau se pune in borcan si se conserva.
Sfecla rosie este coapta. Se poate face salata imediat sau se pune in borcan si se conserva.

In timpul coacerii, se amesteca cu lingura de 2-3 ori feliile de sfecla in tava, pentru o coacere omogena.

Sfecla se poate folosi imediat dupa coacere la salata. Se adauga putin otet de mere si miere sau otet balsamic sau zeama de lamaie. Se presara pe salata verdeata (patrunjel verde, hazmatuchi, frunze de busuioc). Se decoreaza cu felii subtiri de ardei capia sau ardei gras.

Hrean ras, conservat cu otet, apa si zahar pentru salate, ciorbe, fripturi.
Hrean ras, conservat cu otet, apa si zahar pentru salate, ciorbe, fripturi.

Dupa gust, in salata, se adauga ulei de masline, hrean proaspat ras sau hrean ras, cu otet si zahar, conservat in amestec de otet si apa, tinut in borcan etans, in camara.

Felii de sfecla rosie coapta, pregatite pentru asezonare si adaugare otet/ zeama de lamaie/ otet balsamic.
Felii de sfecla rosie coapta, pregatite pentru asezonare si adaugare otet/ zeama de lamaie/ otet balsamic.

Feliile coapte de sfecla rosie pentru conserve se pun in borcane cu capac etans.

Se face un amestec de otet alimentar de 9 grade si apa rece, in proportie de 1:3, care se pune la fiert. In amestec (1 litru) se adauga o lingurita cu varf de zahar, o lingurita rasa de sare grunjoasa, boabe de piper si foi de dafin.

Amestecul fierbinte de otet si apa se adauga peste feliile de sfecla rosie coapta, asezate in borcan.

De retinut ! Nu uitati sa puneti sub borcan un varf de cutit, cand adaugati otetul fierbinte.

Sfecla rosie - conservata in otet alimentar din vin de 9 grade.
Sfecla rosie – conservata in otet alimentar din vin de 9 grade.

Borcanul se inchide ermetic si se rastoarna cu gura in jos, pentru 10 minute, timp in care lichidul patrunde printre feliile de sfecla. La racirea lichidului, capacul se “suge” si va etansa borcanul perfect.

Sfecla conservata sau proaspat coapta (neconservata) poate fi servita si drept garnitura la un sufleu de conopida sau un sufleu de dovlecei.

Sfecla rosie coapta servita drept garnitura la un sufleu de conopida.
Sfecla rosie coapta servita drept garnitura la un sufleu de conopida.

Sfecla rosie conservata se scoate din borcan si se poate servi ca atare, drept garnitura la fripturi, sufleuri, peste sau se face salata, dupa ce se scurge lichidul, adaugand ulei de masline, verdeata si hrean.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapomond ! Poate ma repet, dar vreau sa conving cat mai multa lume asupra beneficiilor pregatirilor de toamna, pentru iarna care va urma. Multi poate vor zice: pai gasesc in market orice doresc, in orice perioada de timp si atunci ce rost mai are sa muncesc in fiecare toamna, prin bucatarie si sa colind pietele pentru cumparaturi ? Nu poate fi decat un raspuns: tot ceea ce pregatesti singur este mai gustos si mai sanatos (stii cu siguranta ce ingrediente ai folosit). Pe Toma Necredinciosul il invit sa citeasca cu atentie, ce este scris cu litere mici (sa ia o lupa la nevoie) pe borcane, intr-un colt de eticheta viu colorata, cu o poza a legumei frumoasa, apetisanta. Va citi multe despre E-uri, coloranti, aditivi, conservanti, ingrosatori, etc.(fiecare producator/ comerciant pe limba lui).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*