Gogosari umpluti cu varza rosie

Daca tot ne-am apucat anul acesta de muraturi usor mai pretentioase, pentru gurmeti adevarati si nu numai, am apelat la o alta reteta veche, mostenita de la mama, dar “neonorata” de vreo 10 ani.

Fara a fi ceva cu adevarat pretentions din punct de vedere al celui care pregateste muraturile pentru iarna, preparatul fiind cu otet, deci muraturile obtinute ceva mai acre, familionul fiind aplecat cu precadere spre muraturile in saramura, mai putin acre, aproape ca am uitat cum se mai pregateste. Inspiratia fiind la indemana, in cateva minute am recitit reteta la repezeala si am purces la treaba.

Gogosari umpluti cu varza rosie.
Gogosari umpluti cu varza rosie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: gogosari mari (bine copti, fara pete), ardei capia, varza rosie, morcovi, frunze de telina, catei de usturoi, ceapa uscata, radacina de hrean, otet alimentar din vin, de 9 grade, sare grunjoasa, zahar tos, piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin.

Ingrediente pentru gogosari umpluti cu varza rosie.
Ingrediente pentru gogosari umpluti cu varza rosie.

Variante de lucru ! Nu este nicio greseala daca se face umplutura gogosarilor din varza rosie si varza alba, nu se mai pune morcov sau se pune. In urma cu multi ani, inspirat de salata de radacinoase, am amestecat radacina de telina si/ sau radacina de patrunjel. Au iesit niste muraturi delicioase.

Varza se toaca felii cat mai fine, iar radacinoasele se dau pe razatoarea mare. Se adauga sare grunjoasa si ingredientele se amesteca bine intr-un valau.

Varza feliata si radacinoase date pe razatoare, frecate cu sare pentru umplura la gogosari umpluti cu varza rosie.
Varza feliata si radacinoase date pe razatoare, frecate cu sare pentru umplura la gogosari umpluti cu varza rosie.

Amestecul se “odihneste” 1 ora, ca sa isi lase apa. Amestecul de varza si radacinoase se stoarce bine in maini, sa se scurga apa si umplutura pentru gogosari este gata.

Cat timp se lasa apa din legume, se scot cotoarele si semintele din gogosarii spalati bine inainte si lasati sa se scurga.

Gogosari carora li s-au scos cotoarele si ardei capia spalati, pentru gogosari umpluti cu varza rosie.
Gogosari carora li s-au scos cotoarele si ardei capia spalati, pentru gogosari umpluti cu varza rosie.

Borcanele din sticla, cu gura larga, se spala bine cu detergent si apa calduta. Se clatesc apoi cu apa rece.

Pe fundul borcanului se pune: radacina de hrean, catei de usturoi, felii de ceapa, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin.

Borcane din sticla, cu gura larga, in care se conserva gogosarii umpluti cu varza rosie.
Borcane din sticla, cu gura larga, in care se conserva gogosarii umpluti cu varza rosie.

Gogosarii se umplu indesat cu amestecul de varza si radacinoase.

Gogosari umpluti cu varza rosie care urmeaza a fi asezati in borcane pentru conservare in otet.
Gogosari umpluti cu varza rosie care urmeaza a fi asezati in borcane pentru conservare in otet.

Gogosarii umpluti cu varza rosie se aseaza in borcane, cat mai strans, de preferat in straturi, cu gura in sus, avand grija sa se umple golurile dintre straturi cu ardei capia si/ sau morcovi intregi. Astfel asezati gogosarii, se va folosi amestec lichid de consevare mai putin. Ultimul strat, in borcan, va fi din frunze de telina.

Nu este nicio greseala ! In borcan, printre gogosarii umpluti cu varza rosie, tot pentru a umple golurile, se pot strecura prune intregi (mai tari, bine coapte), buchetele de conopida si/ sau castraveciori.

Nici nu-ti vine a crede ! Prunele murate servite cu langa o friptura de porc, sunt o adevarta delicatesa. Cu multi ani in urma, am pus si borcane numai cu prune, conservate in otet.

Gogosari umpluti cu varza rosie asezati in borcane.
Gogosari umpluti cu varza rosie asezati in borcane.

Se pregateste un amestec de lichid, apa – otet alimentar din vin, de 9 grade (in niciun caz otet acetic, obtinut sintetic), in proportie de 3:1. In amestecul lichid se adauga o lingurita rasa de sare grunjoasa (s-a mai folosit sare si la frecarea amestecului de varza si radacinoase) si o lingura rasa de zahar tos pentru fiecare litru de amestec de lichid.

Amestec de lichid (otet si apa rece) pentru conservare gogosari umpluti cu varza rosie.
Amestec de lichid (otet si apa rece) pentru conservare gogosari umpluti cu varza rosie.

Lichidul se fierbe si se da in cateva clocote. Se lasa 10 minute sa se linisteasca.

Lichidul de conservare se adauga in borcan, folosind un polonic, lin, pentru a se scurge incet peste gogosari, timp in care iese treptat si aerul din borcan.

Nu uitati ! Varful unui cutit cu lama lata, asezat sub borcan, te scuteste de necazuri. Dupa atata truda, un borcan spart mai lipseste. Si pentru a fi “tacamul” complet, sa fie si ultimul borcan din dotare. Sa te tii boscorodeli pe urma, in cautarea unui borcan prin vecini sau plecatul prin urbe, sa-l cumperi. Ca sa nu mai vorbim de migaleala cu care trebuie sa culegi toate cioburile. Mai bine lipsa !

Borcanul cu gogosari umpluti cu varza rosie se acopera cu un capac si se lasa 1ora, sa se aseze lichidul in borcan si sa iasa tot aerul. Se mai rasuceste borcanul usor, cu grija, de cateva ori, ca sa ajuti aerul sa iasa.

Borcanul se leaga la gura cu celofan, asezat in 2-3 straturi, folosind ata de bucatarie.

Borcanul legat la gura se lasa la temperatura camerei, sa se raceasca treptat. Cand celofanul este complet intins, borcanul se poate depozita la rece, in camara, beci, povarna, balcon (inchis, pe timpul iernii).

Nu faceti experimente ! Preventiv, borcanele depozitate la rece, in balcoane, unde nu sunt posibilitati pentru a se inchide, se acopera iarna cu o patura, pentru a nu ingheta lichidul. Prin inghetarea lichidului, dupa dezghetare, se pot muia gogosarii.

Gogosarii umpluti cu varza rosie se servesc la fripturi din orice fel de carne, pregatite la tigaie, cuptor, gratar. Merge nemaipomenit la fripturi mai grase, de porc sau oaie.

A nu se uita de paharul cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vreau sa cred ca departarea de meleagurile natale, nu este o piedica pentru voi, pentru a pregati delicioasele noastre retete romanesti, de muraturi pentru iarna. Poate retetele mele scrise pe acest blog, va vor ajuta.

2 Comments

  1. Nu vă supărați dar cantitatea acestor produse unde este scrisă?? Câți morcovi să radem, câte rădăcinoase?!

    • Nu cantaresc, nu recomand cantitati. Fiecare apreciza cantitatile de legume din amestec dupa propriul gust. Recomandarea este ca amestecul de legume sa arate bine, sa aiba gustul preferat si continut variat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*