rosii chery conservate in saramura 3

Rosii chery conservate in saramura

In prag de toamna toate drumurile mele trec prin piata pentru a lua pulsul preturilor la legume si a face planurile anuale pentru conservele de iarna. De fiecare data, toamna, din timp, stabilim ce conserve si muraturi ne gandim sa pregatim, facem loc in congelator pentru pungile cu produse care urmeaza a fi congelate proaspete sau cu produse mai intai oparite si apoi congelate. Toamna, locuinta mea aflata in apropierea pietei isi face simtita din plin, oportunitatea; cumpar doar ce imi place si numai daca se afla pe programul familiei pentru iernat, in anul respectiv, aleg legumele dupa gustul meu (chiar daca trebuie sa platesc putin mai scump per Kg), negociez preturile (cumpar cantitati suficiente din simplul motiv de a pregati o singura data dintr-un anumit sortiment) si obtin ceea ce este avantajos pentru mine (ca marfa si pret), fara a incerca sa pacalesc producatorii. Producatori adevarati sunt marginalizati (oare de ce ?!), li se repartizeaza numai mesele aflate la marginea pietei, trudesc din greu pe camp de dimineata pana seara si doar la prima ora a zilei sau spre seara isi vand marfa in piete, iar comerciantii (daca ar fi vorba numai de cei care din asta traiesc impreuna cu familia nu ar fi chiar o problema deosebita, dar de cele mai multe ori sunt angajati ai unor lideri politici, locali, sa vanda la taraba) care umplu pietele profita din plin de truda acestora. Degeaba ii atragi atentia administratorului pietei pentru ca si el este pus politic in functie ca peste tot unde se vantura ciolanul. Comerciantii din piete nu fac parte dintre cei pe care ii vizitez in vederea aprovizionarii cu legumele desemnate pregatirilor pentru iarna.

Incep pregatirile pentru iarna cu muraturile in otet – castraveti in otet cum fac eu sau muraturi asortate in otet sau gogosari in otet cum face sotia mea, gogosari in otet, ardei capia in otet si cu castraveti in saramura cum facea socrul meu. Urmeaza coacerea vinetelor, a ardeilor capia si a gogosarilor pentru zacusca cu ciuperci si pregatirea sucurilor de rosii si a amestecurilor de rosii si ardei. Nu lipsesc delicatesurile – gogosari umpluti cu varza rosie sau gogosari umpluti cu conopida si struguri sau rosii deshidratate conservate in ulei. Vedeta toamnei in familia mea este pregatirea de muraturi taranesti, asortate, aratoase (le mananci cu ochii), usor acrisoare, dar si dulci, cerute la orice friptura si nu numai. Cine nu a servit niciodata muraturi taranesti, reci, cu mamaliga calda, aburinda, luata intre degete direct de pe calpatorul din lemn nici nu stie ce a pierdut. Gurmetii profesionisti de pretutindeni abia asteapta sa profite de o asa oportunitate, iar experienta isi va spune cuvantul.

Rosiile bine coapte, tari, de mici dimennsiuni, primesc o atentie deosebita, fiind folosite in majoritatea preparatelor familiei – rosii natur pentru iarna.

Pentru astazi o reteta scurta, usor de pregatit, preparatul se poate pastra de la un an la altul (doar daca nu deranjeaza acreala care se accentueaza semnificativ in al 2-lea an de stat borcanele in balcon).

Amintiri, amintiri ….. ! Mama si bunica puneau borcane mari (de 5-8 kg, nu aparusera inca borcanele mici) cu niste rosii „tata oii/ cornul caprei”, destul de mari. Aceste rosii nu se acreau prea tare (nici nu aveau timp, eram destui care ne strangeam in jurul mesei, de 3 ori pe zi, in formatie completa si trebuiau sa gateasca de cel putin 2 ori pe zi) si cat timp rosiile erau tari puteau fi consumate si ca aperitiv, cu paine neagra, branza si/ sau slanina afumata, plus usturoi/ ceapa.

Avantejele gospodinei si ale gurmanzilor ! Rosiile astfel conservate raman tari si se folosesc la pregatirea de ciorbe acre (preferatele familiei mele) cu zeama cu tot, fara a exagera insa cu cantitatile puse in oala de ciorba. Ciorba preparata cu aceste rosii scoate mahmureala cat ai clipi; bucurati-va voi gurmanazi de pretutindeni care la sarbatorile de iarna puteti sari calul la consumul de carne dar si la ridicatul paharelor inchinate in cinstea membrilor familiei dar si a mai te miri cui aflat prin preajma. Este de preferat a se pune rosiile in borcane mici care sa fie utilizate in ciorbe o singura data sau cel mult de 2-3 ori (cu pastrarea in frigider a borcanului desfacut cel mult 5-6 zile).

Rosii chery conservate in saramura.
Rosii chery conservate in saramura.

Ingrediente de trebuinta in reteta: rosii mici, bine coapte, catei de usturoi, frunze de telina, frunze de visin, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, sare grunjoasa.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • rosii mici,
  • catei de usturoi,
  • frunze de telina,
  • frunze de visin,
  • sare grunjoasa.

[/ingredients]

Rosiile (lunguiete, rotunde, chery, de culoare rosie, galbena, portocalie, neagra, etc.) se spala sub jet de apa si se lasa la scurs intr-o sita. Se curata cateii de usturoi de coaja. Frunzele de telina si frunzele de visin se spala sub jet de apa rece si se freaca cu o carpa curata daca este nevoie (se indeparteaza urmele de pamant, praf sau eventuale insecte fixate pe dosul frunzelor).

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Spalare rosii, frunze de visin si frunze de telina. Lasare la scurs in sita.
  2. Spalare si uscare borcane cu capac etans si capace.
  3. Fierbere saramura.
  4. Asezare in borcane, in straturi, frunze de telina, rosii, frunze de visin, usturoi (printre rosii), ultimul strat fiind din frunze de telina. Printre straturi se pun foi de dafin, boabe de piper si boabe de mustar.
  5. Turnare saramura racita la temperatura camerei peste ingredientele din borcane.
  6. Inchidere borcane cu capace etanse.
  7. Depozitare borcane in camara/ balcon, la rece.

[/directions]

Borcanele cu capac etans se spala bine cu detergent, se clatesc cu apa rece si se lasa la scurs sau se usuca in cuptorul cald al aragazului, cu focul oprit.

Se pregateste o saramura slaba (o lingura rasa de sare grunjoasa la litrul de apa rece). Saramura se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

Saramura pentru rosii chery conservate in saramura.
Saramura pentru rosii chery conservate in saramura.

In borcane, se aseaza straturi-straturi, frunze de telina, rosii intregi, frunze de visin, catei de usturoi (printre rosii), boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin. La gura borcanului se aseaza frunze de telina. Rosiile nu se inghesuie in borcane, dar nici nu se lasa borcanele goale. Trebuie sa ramana spatiu suficient pentru saramura, dar nici rosiile sa nu se miste liber prin saramura.

Saramura rece se toarna peste ingredientele din borcane. Se roteste borcanul cu mana/ se taseaza cu palma pentru a se scoate aerul din borcane si a patrunde lichidul peste tot.

Borcanele se inchid cu capace etanse si se rastoarna cu gura in jos pentru 10-15 minute pentru a se sparge eventualele bule de aer formate.

Rosii chery conservate in saramura.
Rosii chery conservate in saramura.

Secret bine pastrat ! Borcanele se depoziteaza la rece, separat de restul borcanelor. Daca va fi cald, saramura va fermenta si ceva lichid va iesi din borcanele etanse. Nu trebuie sa se sperie nicio gospodina. Fermentarea este ceva normal si trece repede, zeama se limpezeste si la fundul borcanelor se va strange o pasta alba. Rosiile vor ramane tari cu conditia sa fi folosit pentru saramura, sare grunjoasa, romaneasca, de salina, nu sare importata din te miri ce tara (de regula China). Se va avea grija ca la consumarea rosiilor sa nu se agite borcanul inainte de a desface capacul etans si sa se deranjeze astfel pasta alba care ar tulbura lichidul.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sunt adeptul pregatirii conservelor si muraturilor pentru iarna, in propria bucatarie, chiar daca depozitarea conservelor nu este cea mai fericita ocazie, la bloc, in balcon/ camara/ boxa. O depozitare a conservelor intr-un beci racoros, intr-o povarna cu pamant pe jos sau in fanul din patulul de deasupra grajdului este bine venita si de dorit. Din pacate, nu toti dintre noi au la dispozitie astfel de anexe gospodaresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *