pastrav somonat cu cartofi la gril ul cuptorului electric (8)

Pastrav somonat cu cartofi la gril-ul cuptorului electric al aragzaului

De fiecare data, cand imi propun, sa scriu o reteta, plec de la ideea ca poate fi utila cuiva. Nu toate gospodinele, in special cele tinere, au la indemana surse de informatii culinare, scrise, mostenite de la parinti si bunici. In copilaria mea, fetele (de ce nu si baietii curiosi ?!), inca de mici, stateau pe langa mame si bunici, cand acestea gateau pentru familie. O sursa de informatii culinare, mai sigura, nici ca poate exista.

Ganduri de-ale mele, care nu neaparat, convin tuturor cititorilor mei ! Deprinderile in manuirea cutitului, printre cratite si tingiri, se pot dobandi numai prin exercitiu. Scriind, imi vin in minte, episoade vazute si mai rar, din fericire, traite (ascultand, fara sa vreau, discutii intre tinere), cand unele persoane se lauda, cu mandrie (oare, asa sa fie ?), ca nu stiu sa gateasca. Cu greu, ma abtineam, sa nu le spun – rusine voua si mamelor voastre ! Pentru aceasta afirmatie, neinteleasa de respectivele tinere, ma gandesc, ca pot fi blamat. Nu conteaza, macar pe blogul meu, sa imi spun parerea, chiar daca nu convine tuturor celor care citesc.

In posturile religioase, in calendar, sunt zile cand este dezlegare la peste. Este un alt motiv ca astazi, sa scriu o reteta pe baza de peste.

Din retetarul familiei mele ! In categoria de retete de pe acest blog – peste, se regasesc multe retete pe baza de peste in general si destule, in care vedeta preparatului este pastravul (cu carne alba) sau pastravul somonat (cu carne rozaliu – portocalie).

Pregatim pastrav la tigaie – pastrav la tigaie cu garnituri de sezon, pastrav la tigaie cu praz tras in unt si ciuperci cu smantana, pastrav somonat prajit cu pane’-uri de pleorotus, pastrav somonat pane’ cu pene si sos de rosii, pastrav cu sparanghel la tigaie, pane’ de pastrav somonat cu paste fainoase, pastrav la tigaie cu chiftelute de dovlecei prajite, file’ de pastrav file’ de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie.

De multe ori, pastravul pregatit la cuptor ofera miroazne tainice de neegalat – pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti; pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.

Reteta de astazi este pregatita la gril-ul cuptorului electric al aragazului.

pastrav somonat cu cartofi la gril ul cuptorului electric (8)

Pastrav somonat cu cartofi noi la gril-ul cuptorului electric al aragazului.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un pastrav somonat, cartofi noi, ceapa, usturoi, ardei capia, parmezan/ cas afumat, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Cumpararea si macerarea pestelui.

Pastravul somonat este un pastrav de crescatorie, cu carne rozaliu-portocalie. In comert, se regaseste de cele mai multe ori, eviscerat, tinut in gheata.

Din galantar, ne alegem pestele dorit, la 0,8-1,2 Kg/ buc. si il cerem vanzatoarei.

Cum ne alegem pestele dorit ? Stiut fiind ca pestele mai vechi de 1 zi de la capturare, poate fi comercializat numai eviscerat, ne uitam la ochii pestelui, sa fie luminosi, limpezi, nu opaci, carnea sa fie teapana pe oase (oasele sa nu iasa prin carne), branhiile (nu le scot comerciantii, la eviscerare) sa fie rozalii/ de un rosu aprins, nu de un rosu inchis la culoare.

Acasa, curatam pestele de solzii mici (comerciantii nu ii curata), il spalam sub mai multe jeturi de apa rece, il lasam la scurs.

Macerarea pastravului somonat. In reteta se foloseste pestele intreg. Macerarea pastravului somonat se face intr-un castron, timp de minim 1 ora, la rece, in frigider. In castron se afla un amestec din ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, cateva fire subtiri din coaja de lamaie data pe razatoarea mica, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, cateva firisoare din fulgi de ardei iute.

pastrav somonat cu legume la gril ul cuptorului electric al aragazului (3)

Pastravul intreg este pus la macerare.

Pestele se tavaleste prin lichidul de macerare din castron. Avem grija, sa se adauge lichid de macerare si in pestele eviscerat.

LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.

  • un pastrav somonat intreg,
  • cartofi noi taiati felii,
  • o capatana de usturoi intreaga,
  • ceapa uscata lunguiata,
  • lamaie.

Pregatire legume in vederea frigerii.

Am cumparat cartofi noi, adusi din Egipt. Cartofii noi, tinuti 10 minute in apa rece cu putin sare grunjoasa, se curata de coaja subtire, rapid, folosind buretele de bucatarie din sarma sau lama unui cutitas special pentru legume.

Cartofii curatati de coaje se taie rondele groase de 1 cm.

Am folosit si un ardei capia, taiat in jumatate, o ceapa lunguiata curatata de coaja si o capatana de usturoi.

pastrav somonat cu legume la gril ul cuptorului electric al aragazului (1)

Castron cu lichid de macerare gata pregatit.

Legumele se macereaza si acestea in lichidul de macerare mentionat anterior.

Frigerea pestelui si a legumelor in cuptorul electric al aragazului.

In tava cuptorului electric al aragazului se intinde o hartie de copt. Pe hartia de copt, se pune pastravul somonat intreg, rondelele de cartofi, jumatatile de ardei capia, capatana de usturoi si ceapa lunguiata.

pastrav somonat cu cartofi la gril ul cuptorului electric (3)

Tava de copt cu ingredientele din reteta, pregatita pentru a fi introdusa in cuptorul electric al aragazului.

Lichidul de macerare din castron se distribuie pe pastrav, pe legume si in interiorul pestelui.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe gratarul asezat pe treapta a 4-a a cuptorului electric al aragzului. Se fixeaza programul de frigere la gril si temperatura de 280 grade C.

Frigerea pestelui dureaza 30-35 minute.

pastrav somonat cu cartofi la gril ul cuptorului electric (6)

Preparatul nostru este gata fript.

Temperatura fiind mare pentru legume, este posibil ca acestea sa se rumeneasca mai repede. Depinde de grosimea feliilor de cartofi, de cat de noi sunt cartofii si de momentul recoltarii/ cumpararii din market.

In reteta am folosit si sfecla rosie gata coapta.

Legumele gata coapte se pun intr-un castron. Cat sunt calde, se presara pe legume parmezan ras si/ sau cascaval afumat data pe razatoarea mare.

pastrav somonat cu cartofi la gril ul cuptorului electric (5)

Legume calde presarate cu cascaval afumat dat pe razatoarea mare.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumpararea si macerarea pestelui.
  • Pregatire legume in vederea frigerii.
  • Frigerea pestelui si a legumelor in cuptorul electric al aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse.

pastrav somonat cu cartofi la gril ul cuptorului electric (7)

Pastrav somonat cu cartofi la gril-ul cuptorului electric al aragazului – preparatul este gata servit.

Usturoiul gata copt se va scoate din coaja si se distribuie pe cartofii fripti.

La acest preparat se serveste un pahar cu vinul casei din smochine.

medalion din ciolan de porc cu legume la cuptor (8)

Vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu vreau sa comentez, desi imi este greu, sa cred, ca pot exista persoane, care sa nu doreasca, sa serveasca peste, indiferenT de ocazia care li se ofera. Pentru mofturosi, aceasta reteta poate fi ocazia, de a incerca sa consume. Incercati si nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *