Toamna isi face simtita prezenta. Au inceput sa cada frunzele ingalbenite din copaci si burniteaza. Temperaturile ajung ziua, inca, la 15-20 de grade C. Pentru mine este semnalul potrivit ca in urmatoarele 2-3 zile trebuie sa merg la cules de ghebe (din cele mici, cat unghia) pentru a pregati zacusca de anul acesta (ardeii capia, […]
Sufleuri
Cum sa mai gratinam cartofi
Imi este tot mai greu sa aleg din arhiva mea de poze cu bucatareli pentru a scrie o reteta complet noua. Mai greu este sa pun cap la cap de o reteta noua in conditiile in care canicula nu ma lasa sa stau in bucatarie timp mai indelungat. De-ale gospodinei ! Canicula aceasta te stoarce […]
Sufleu de conopida si cartofi noi cu ficat de vitel pane’
Prin 2011 am inceput sa scriu retete de-ale mele pe acest blog, separand categoria de retete din blogul initial, care avea de toate, pentru toti. Pe atunci, „tineretea” ma facea ceva mai optimist, in sensul ca pot si eu contribui in vreun fel, ca noi romanii sa facem un pas hotarat, mai repede, inainte. Este […]
Sufleu de conopida cu costita afumata
Stam in casa, ne convine sau nu ne convine. Trebuie sa fim responsabili, sa ne conformam la toate recomandarile autoritatilor, sa avem grija de sanatatea noastra si a celor din jur. Ca multi conationali nu inteleg este o cu totul alta discutie care tine de educatie, de teribilism si zic eu de inconstienta, prostie, dar […]
Sufleu de conopida cu mozarella
In fiecare toamna astept cu nerabdare sa apara pe piata, pe la sfarsitul lui septembrie, conopida romaneasca. Chiar daca nu arata asa de bine ca cea adusa de peste mari si tari (in extrasezon), conopida romaneasca are miros de proaspat cand o fierbi si gust bun cand o gatesti in continuare. Conopida romaneasca se si […]
Cotlet de platica la gratar cu sufleu de brocoli
Este vremea aprovizionarii cu icre de peste pentru lunile care urmeaza. Provizia de icre de anul trecut, pastrate ca tarama (sarate, cu strat de ulei de rapita deasupra, in borcanele) sau proaspete, congelate (in pungi din plastic alimentar, tinute in congelator) fiind pe terminate, drumul prin pescarie devine zilnic, obligatoriu. Este sezonul la icre de […]
Dovlecei umpluti cu praz si ciuperci
Uneori, gospodina doreste sa schimbe legumele obisnuite, de iarna, cu care aprovizioneaza inca de cu toamna propria camara – cartofi, varza murata, fasole boabe, ceapa, praz, etc. Legumele puse la congelator in pungi din plastic (fasole verde/ fasole galbena, felii de ardei gras/ ardei capia, rosii intregi, vinete coapte, mazare, etc.), pe care le mai […]
Sufleu de conopida cu ciuperci
In retetarul familiei pastram un obicei mostenit de la parinti, in special cand luam masa de pranz impreuna si anume: un aperitiv la inceput este bine venit oricand, supa sau ciorba rareori lipseste la felul intai, felul doi daca este cu carne trebuie sa aiba obligatoriu si garnitura, o salata sau muraturi de sezon alaturi, […]