Cotlet de platica la gratar cu sufleu de brocoli

Este vremea aprovizionarii cu icre de peste pentru lunile care urmeaza. Provizia de icre de anul trecut, pastrate ca tarama (sarate, cu strat de ulei de rapita deasupra, in borcanele) sau proaspete, congelate (in pungi din plastic alimentar, tinute in congelator) fiind pe terminate, drumul prin pescarie devine zilnic, obligatoriu. Este sezonul la icre de rapitor (platica, biban, stiuca, chiar pastrav).

Amintiri, amintiri … ! In urma cu vreo 25 de ani le aveam cu pescuitul prin baltile din jurul orasului meu. A venit iufa cu independenta energetica a tarii din acele vremuri si fara a mai tine cont de mediul inconjurator sau de placerile (de ce nu ?!) pescuitului, decidentii acelor vremuri au hotarat ca baltile trebuie umplute cu cenusa si cu mormanele de slam (mai mult pamant) care ramaneau in urma arderii carbunelui (de slaba calitate) in cazanele termocentralei.

Raurile fiind puternic poluate cu fenoli si petrol, pestele daca reuseai sa-l prinzi mirosea de te traznea si te dadea afara din bucatarie cand il prajeai, fiind imposibil de consumat.

Cuplat si cu o anume sensibilitate la frig si curenti de aer, incet – incet, am renuntat la a mai merge pe balta, chiar daca in timp au aparut in zona cateva balti private. Sculele de pescuit (pregatite mai in fiecare primavara, cu curaj, doar – doar vor fi folosite) stau cuminti si acum in husele lor.

Ce vremuri dom’le ! Nu imi faceam griji ca nu voi avea icre. Chiar erau mai multe decat necesarul familiei mele si le dadeam cadou, borcanele cu icre, la rude.

De-ale bucatarului ! Prefer pregatirea salatei din icre din tarama pentru ca se freaca bine cu ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui si se fac pufoase cu apa minerala carbogazoasa. Nu ramane de adaugat in icrele frecate decat ceapa tocata fin si dupa preferinte – peste afumat/ peste marinat, masline. Se pot servi icre frecate si fara peste, pe felii de paine proaspata sau pe felii de paine prajita.

Ce retete pregatim in familie ? Pregatim peste in toate felurile. De cate ori scriu cate o reteta pe baza de peste imi place sa subliniez in text si retete mai vechi, pregatite cu ani in urma si scrise deja pe acest blog.

Astazi voi insista pe garnituri potrivite pentru a fi servite la peste. Pregatim cartofi noi inabusiti, cartofi copti, cartofi gratinati, cartofi noi cu unt si cascaval; cartofi cu ciuperci de padure, la cuptor.

O alta garnitura bine primita la peste este sufleul – sufleu de conopida, sufleu de dovlecei, sufleu de brocoli si cartofi, sufleu de conopida cu ciuperci.

O garnitura mai sofisticata din punct de vedere culinar este cea pregatita din urzici batute.

Legumele pregatite la cuptor sau legumele trase la tigaie ca si pane-urile de legume – pane’ din conopida sau chiftelele din legume – chiftele din dovleceisunt alte garnituri potrivite pentru peste.

Piure’-ul de cartofi simplu sau in amestec cu alte legume sau piure’ din alte legume – piure’ de conopida, piure’ de brocoli sunt alte garnituri potrivite pentru peste.

Cotlet de platica la gratar cu sufleu de brocoli.

Ingrediente de trebuinta in reteta: brocoli, cotlete de peste, branza dulce de vaca, branza sarata de oaie, cascaval afumat, oua de gaina, smantana grasa, lapte dulce, unt proaspat, ulei de masline, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, marar si patrunjel verde, pesmet.

Capatana intreaga de brocoli.

Cotletele de platica se curata bine de solzi (cele care se cumpara din pescarie, prin “grija” comerciantilor au destui solzi ramasi, ca doar atarna la cantar), se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Cotlete de platica.

Cotletele de platica se pun la macerat timp de cca. 1 ora in amestec de ulei de masline, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

Ingredients

  • cotlete de platica,
  • o capatana de brocoli,
  • smantana grasa,
  • lapte dulce,
  • unt proaspat,
  • oua de gaina,
  • cascaval afumat,
  • branza dulce de vaca,
  • telemea de oaie,
  • lamaie.

In timpul macerarii, cotletele de peste se invartesc pe toate partile prin amestecul zemos, de macerare.

Cotlete de platica puse la macerat.

Tulpina de brocoli este mai tare, motiv pentru care se taie partea lemnoasa a capatanii de brocoli si se feliaza rondele.

Rondelele din tulpina de brocoli se pun la fiert in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa.

Rondele din tulpina de brocoli puse la fiert in apa clocotita cu sare grunjoasa.

Capatana de brocoli se desface in buchetele care se pun in oala in care s-au fiert deja rondelele din tulpina de brocoli.

Buchetele din capatana de brocoli care se fierb in apa clocotita cu sare grunjoasa.

Buchetelele de brocoli fierb destul repede, dupa cat sunt de mari.

Legumele fierte se scot pe o farfurie folosind o spumiera sau o sita pentru scurgerea apei. Se lasa sa se raceasca.

Buchetele de brocoli fierte.

Secretul bucatarului ! Pentru ca buchetelele de brocoli fierte sa se mentina verzi, dupa fierbere se pot scufunda intr-un vas cu apa rece/ vas cu apa rece si gheata.

Directions

  1. Punere cotlete de platica la macerat in amestec de ulei de masline, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru.
  2. Fierbere rondele din tulpina de brocoli si buchetele de brocoli in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.
  3. Racire buchetele de brocoli fierte, in apa rece cu gheata.
  4. Pregatire amestec pentru gratinare brocoli – smantana grasa, branza dulce de vaca, telemea de oaie (data pe razatoare), oua de gaina, verdeata tocata marunt.
  5. Asezare buchetele de brocoli fierte si racite intr-o tava de copt unsa cu unt proaspat si tapetata cu pesmet. Turmare amestec de gratinare peste brocoli, in tava. Omogenizare lichid in tava, peste buchetelele de brocoli.
  6. Introducere tava de copt in cuptorul incions al aragazului la foc potrivit. Cand preparatul incepe sa se rumeneasca se adauga cascaval afumat dat pe razatoarea mare. Se continua gratinarea sufelului pana ce preparatul se rumeneste dupa gust.
  7. Pregatire cotlete de platica macerate pe gratarul pus direct pe flacara mare a aragazului.
  8. Montare preparat pe farfurii intinse.

Cat timp se racesc buchetelele de brocoli gata fierte se pregateste un amestec (smantana grasa, lapte dulce, branza dulce de vaca, telemea de oaie data pe razatoarea mare, oua de gaina, verdeata – marar si patrunjel, tocata marunt, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat) pentru gratinare folosit la sufleu.

Pregatire amestec de ingrediente folosit la sufleu.

Ingredientele se amesteca folosind o furculita sau telul.

Amestec de gratinare gata pregatit.

Se unge o tava de copt cu unt proaspat si se tapeteaza cu pesmet.

Vas de copt pregatit pentru ingredientele folosite la sufleu de brocoli.

In tava de copt se aseaza buchetelele de brocoli fierte si racite. Peste brocoli se adauga si se repartizeaza omogen in toata tava, amestecul de ingrediente folosite pentru gratinare.

Ingredientele pentru sufleu de brocoli sunt puse in tava de copt.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.

Cascaval afumat dat pe razatoarea mare.

Cand preparatul din cuptor incepe sa se rumeneasca se scoate tava de copt din cuptorul aragazului si se presara deasupra ingredientelor cascaval afumat dat pe razatoarea mare.

In tava de copt se presara peste ingredientele din tava, cascaval afumat dat pe razatoarea mare.

La adaugarea cascavalului afumat dat pe razatoare, datorita preparatului fierbinte cascavalul incepe sa se topeasca.

Tava de copt se reintroduce in cuptorul aragazului pana preparatul se rumeneste dupa gustul gospodinei.

Sufleu de brocoli gata pregatit.

In timp ce sufleul este in cuptorul aragazului pentru rumenire este timp suficient pentru a pune cotletele de platica gata macerate pe gratar.

Ce gratar folosim ? Preferatul meu este gratarul de tuci pus direct pe flacara mare a aragazului. Cum acest gratar face fum gros si miroasele se distribuie prin toata casa, dar si pe la vecini, mai des sunt nevoit sa folosesc gratarul cu capac pus direct pe flacara mare a aragazului.

Cotlete de platica puse pe gratar.

Cand sufleul de brocoli s-a racit putin (5-10 minute) se poate taia felii, folosind un cutit bine ascutit, fara a-l franjura.

Sufleu de brocoli gata pregatit din care s-au taiat felii.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse impreuna cu felii de sfecla rosie, coapta. Se serveste cu lamaie.

Cotlet de platica la gratar cu sufleu de brocoli.

La acest preparat se poate servi un pahar cu vinul casei din smochine.

Sufleul de brocoli se poate servi ca preparat separat, doar cu smantana grasa pusa deasupra.

Sufleu de brocoli servit cu smantana grasa.

Sufleul de brocoli se poate servi si drept garnitura la o friptura de porc sau la o friptura de vitel.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pofticiosii, gurmanzii si gurmetii nu vor putea rezista ispitei gustative a acestui preparat. Cine nu crede nu are altceva de facut decat sa pregateasca aceasta reteta in propria bucatarie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*