Am apreciat intotdeauna, asa cum se cuvine, preparatele din maruntaie de porc sau vita/ vitel (rinichi, inima, ficat), precum si pe cele din burta animalului (vitel/ vita, in special). Nici maruntaiele de pasare (ficat, pipote, inimi) nu sunt de neglijat in retetarul unei familii. Traditionala ciorba de burta (oare cui nu-i place, nu-i face pofta, […]
Maruntaie
Inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie
Incep tot mai des, sa ma intreb – ce sa mai gatesc deosebit, neaparat sa fie rapid de preparat si obligatoriu gustos, sa nu stau prea mult prin vipia aragazului, sa nu fi scris deja reteta pe blog ?! Rasfoiesc sursele mele cu informatii culinare care nu au cum sa fie la nesfarsit, trag o […]
Inima si rinichi de porc la tigaie, maruntaie inabusite in zeama de portocale
Pofticiosii la maruntaie (inima, rinichi, splina) si chiar pofticiosii la ficat, recoltate de la animale, ii alegi pe degete. Motive pot fi invocate destule. Exista o tehnica de gatire care incepe cu curatarea, continua cu spalarea obligatorie, de mai multe ori, in apa rece, tamponarea cu hartie absorbanta, chiar tinerea o perioada de timp, in […]
Orez combinat (alb, brun si negru) cu pipote de curcan
Vrei, nu vrei, tot ajungi prin market. Chiar daca mergi dupa ceva anume, de regula dupa ceea ce nu gasesti prin piata sau prin magazinele de cartier, privelistea din rafturi si galantare te atrage. De ce sa nu recunoastem si unele oferte sunt de luat in seama, nu neaparat pentru a face stocuri (vezi Doamne’, […]
Ficat de vitel invelit in sunca, la gratar
Cred ca maruntaiele (ficat, inima, rinichi) de vitel, porc sau miel, pregatite simplu – la gratar sau la tigaie sunt pe nedrept ocolite prin meniurile marilor restaurante. Ficatul de curcan, rareori il gasesti prin meniu. Nu lipsesc insa, sofisticaniile din ficat de pui/ gasca/ rata, in care, din cauza ingredientelor folosite nu mai intelegi unde […]
Dovlecei umpluti cu praz si ciuperci
Uneori, gospodina doreste sa schimbe legumele obisnuite, de iarna, cu care aprovizioneaza inca de cu toamna propria camara – cartofi, varza murata, fasole boabe, ceapa, praz, etc. Legumele puse la congelator in pungi din plastic (fasole verde/ fasole galbena, felii de ardei gras/ ardei capia, rosii intregi, vinete coapte, mazare, etc.), pe care le mai […]
Gusa de curcan umpluta cu rinichi de vitel si ficat de curcan
La pranz, in timpul siestei, butonand cu telecomanda prin programele de la televizor in cautarea vreunui documentar despre natura, cu pasari si animale, dau de un bucatar vestit care calatorea prin Scotia, in cautare de inspiratie pentru retetele lui. Omul nostru tocmai se oprise la o ferma (vorba vine si se va vedea de ce) […]
Ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite
Aproape ca s-a instalat toamna si nu am pregatit nicio prajeala cu legume (dovlecei, varza, conopida, brocoli, cartofi, etc.) date pe razatoarea mare, dichisite cu branzeturi si verdeata, trase cu lingura si pregatite chiftelute late de o palma, tavalite prin faina de grau, pentru prajire, dar nici guguloaie din aceleasi legume dichisite, de marimea unei […]
Ficat de vitel dat prin ou batut si prajit
Ficatul in general si cel de vitel in special sunt maruntaiele preferate pentru a se pregati un pranz sau o cina rapida, in familia mea. Garnitura pusa alaturi de ficat este de cele mai multe ori ceva servit si anterior, ramasa de la pranz sau de la cina. Pregatit la gratar –ficat de vitel la […]
Ficat de vitel la gratar cu paine prajita si branza cu mucegai
Cu toata canicula asta de afara, tot trebuie sa incropesti ceva pentru pranz sau pentru cina, la iuteala, atunci cand prin stomac incep sa umble „varcolacii” foamei. Apelezi cu incredere la gratar, ceva legume si o salata de sezon. Dai o geana prin frigider si prin camara, sa vezi cum mai poti combina ingredientele.