Sufleu de conopida cu ciuperci

In retetarul familiei pastram un obicei mostenit de la parinti, in special cand luam masa de pranz impreuna si anume: un aperitiv la inceput este bine venit oricand, supa sau ciorba rareori lipseste la felul intai, felul doi daca este cu carne trebuie sa aiba obligatoriu si garnitura, o salata sau muraturi de sezon alaturi, un desert cat de mic (chiar fructe sau o bucatica de ciocolata) care incheie pranzul este bine primit. Astazi, unii nutritionisti recomanda (!?), de exemplu, sa mananci fructele drept gustare inainte de pranz, supa sa o bei seara, la cina, carnea sa nu fie decat fiarta sau coapta si legumele pregatite doar la abur. Fiecare dintre noi respecta retetarul care crede ca i se potriveste. In acelasi timp nu am cum sa uit ca parintii si bunicii mei si ai sotiei au trait, majoritatea dintre ei, peste 85 de ani respectand retetarul amintit. Se pot invoca si multe alte atuuri: aerul curat si lipsa poluarii, produsele de calitate din propria gospodarie sau cumparate direct de la producator (taran, cioban, precupeata), stress-ul ceva mai redus (desi grijile lor erau de alta natura si sa amintim doar goana dupa produsele care lipseau din rafturi).

Cum realizam ce ne propunem ? Astazi, cand galantarele si tarabele sunt pline cu de toate este usor sa respecti ce iti propui, in special daca gospodina (a nu se intelege ca denumirea este numai pentru mama; se extinde asupra tuturor membrilor familiei, fiecare avand sarcini mai mult sau mai putin precise) este vigilenta si in frigider, camara sau balcon se regasesc tot felul de oportunitati. Combinatiile la indemana pot fi multiple, cu preparate traditionale (preferate de cele mai multe ori), dar si cu preparate dupa retete mai simple, cu ingrediente noi aparute pe piata. Obiceiul culinar al familiei amintit anterior se pastreaza nealterat. Nu este un obicei greu de respectat, totul este inspiratie, intuitie si insistenta, cuplate cu ceva indemnare si buna dispozitie.

Sa ne bucuram cat putem mai mult de timpul petrecut impreuna ! Indiferent de ceea ce faci, daca lipseste bucuria de a realiza ceva bun pentru tine si ai tai, o faci degeaba. Ce rost ar avea ca fiecare sa ciuguleasca separat, cate ceva pe coltul mesei, imbufnat si cu gandul doar la ce are de facut in ziua respectiva si in continuare ? La masa servita in familie nu iti faci ganduri, nu aduci in discutie ce greutati ai la serviciu, nu critici pe cei din jur chiar daca nu iti place ce vezi si ce auzi. Servitul mesei in familie trebuie sa fie ca o sarbatoare, sa glumesti si sa spui numai lucruri frumoase. Iti dai seama de aceste clipe, de multe ori destul de tarziu cand in jurul mesei se aduna tot mai putini (unii au plecat dintre noi, fiecare copil are familia lui, serviciul sau si greutatile sale) si galagia care se mai aude este doar cea facuta de manevratul furculitei, lingurii si a cutitului in farfurie, mai rar de clinchetul paharelor.

Ce sufleuri mai pregatim in familie ? Branzeturile, smantana, iaurtul, laptele, ouale si verdeata sunt ingrediente ce nu pot lipsi din sufleuri. Legumele simple – sufleu de conopida, sufleu de dovlecei, cartofi gratinati, cartofi gratinati altfel sau amestec de legume – sufleu de brocoli si cartofi sau legume  combinate cu alte ingrediente – conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor, conopida impanata cu sunca si mozarella, la cuptor sunt folosite in bucataria familiei.

Sufleu de conopida cu ciuperci.
Sufleu de conopida cu ciuperci.

Ingrediente de trebuinta in reteta: conopida, ciuperci, smantana grasa, branza telemea de oaie, mozarella, cas afumat, cascaval afumat, unt proaspat, iaurt gras, oua de gaina, verdeata (ceapa verde, marar si patrunjel), ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, vin alb, sec.

Ingrediente

  • o capatana de conopida intreaga,
  • branza telemea de oaie,
  • cas de vaca afumat
  • cascaval afumat,
  • mozarella de bivolita,
  • smantana grasa,
  • iaurt gras,
  • unt proaspat,
  • oua de gaina,
  • ciuperci proaspete.

Conopida se curata de frunze si se opareste intreaga, in apa clocotita, in care s-a pus sare grunjoasa.

Capatana intreaga de conopida care se fierbe in apa clocotita cu sare grunjoasa.
Capatana intreaga de conopida care se fierbe in apa clocotita cu sare grunjoasa.

Conopida nu se fierbe de tot, doar cat sa intre varful cutitului in buchetelul de conopida.

Conopida intreaga fiarta.
Conopida intreaga fiarta.

Ciupercile proaspete sunt de preferat, dar se pot folosi si ciuperci congelate.

Ciuperci proaspete folosite la sufleu de conopida cu ciuperci.
Ciuperci proaspete folosite la sufleu de conopida cu ciuperci.

Ciupercile se taie felii si se calesc in amestec de unt proaspat si ulei de masline, cat sa se moaie.

Calire ciuperci pentru sufleu de conopida si ciuperci.
Calire ciuperci pentru sufleu de conopida si ciuperci.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se picura vin alb, sec si se adauga verdeata (patrunjel, marar, ceapa verde) tocata marunt.

Se folosesc oua de gaina proaspete, care se amesteca cu smantana grasa. Daca smantana este prea grasa se poate adauga putin lapte dulce pentru diluare.

Oua de gaina si smantana grasa folosita pentru sufleu.
Oua de gaina si smantana grasa folosita pentru sufleu.

Se omogenizeaza amestecul de oua si smantana cu telul sau cu furculita, se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si verdeata (marar si patrunjel) tocata fin.

Amestec de oua batute cu smantana grasa.
Amestec de oua batute cu smantana grasa.

Branzeturile (telemea de oaie, cas de vaca afumat, cascaval afumat) se dau pe razatoarea mare. Mozarella se feliaza subtire.

Branzeturi date pe razatoarea mare.
Branzeturi date pe razatoarea mare.

Trei sferturi din branzeturile date pe razatoarea mare se inglobeaza in amestecul de oua de gaina si smantana.

Branzaturi date pe razatoarea mare inglobate in amestec de oua batute cu smantana grasa.
Branzaturi date pe razatoarea mare inglobate in amestec de oua batute cu smantana grasa.

Reteta pas cu pas

  1. Fierbere capatana de conopida, intreaga, in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.
  2. Calire ciuperci feliate in amestec de ulei de masline si unt proaspat. Asezonare cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  3. Se dau branzeturile (telemea, cas, cascaval) pe razatoarea mare. Se feliaza subtire mozarella.
  4. Se bat ouale de gaina cu smantana grasa si se inblobeaza in amestec, trei sferturi din branzeturile date pe razatoarea mare.
  5. Se tapeteaza un vas de copt cu unt proaspat si pesmet fin.
  6. In vasul de copt se pune o treime din amestecul de oua batute, smantana si branzeturi date pe razatoare. Se adauga in vasul de copt, buchetele de conopida si alternativ, ciuperci calite.
  7. Restul de oua batute, smantana si branzeturi date pe razatoare se adauga in vasul de copt peste buchetelele de conopida si ciuperci. Se adauga si feliile de mozarella.
  8. Vasul de copt se introduce in cuptorul inscins al aragazului, la foc potrivit. Se urmareste coacerea pana se rumenesc putin buchetelele de conopida si se topeste mozarella.
  9. Preparatul se serveste cald/ rece, simplu sau cu iaurt gras/ smantana grasa pus(a) deasupra.

Se unge un vas de copt cu unt proaspat si se tapeteaza cu pesmet macinat fin.

Vas de copt tapetat cu unt proaspat si pesmet.
Vas de copt tapetat cu unt proaspat si pesmet.

In vasul de copt se pune o treime din amestecul de oua batute, smantana si branzeturi. Se adauga in vasul de copt, buchetele de conopida si ciuperci printre buchetelele de conopida.

Buchetele de conopida si ciuperci asezate in vasul de copt.
Buchetele de conopida si ciuperci asezate in vasul de copt.

Restul de branzeturi date pe razatoarea mare si feliile de mozarella se adauga peste amestecul de buchetele de conopida si ciuperci.

Strat de branzaturi si felii de mozarella puse pe deasupra buchetelelor de conopida si ciuperci calite din vasul de copt.
Strat de branzaturi si felii de mozarella puse pe deasupra buchetelelor de conopida si ciuperci calite din vasul de copt.

Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit. Se urmareste coacerea preparatului prin geamul de la usa cuptorului aragazului.

Se prepara o salata rapida – salata verde, ceapa, castraveti, ardei gras, patrunjel verde, sare grunjoasa, ulei de masline si otet din mere si miere.

Salata servita la sufleu de conopida cu ciuperci.
Salata servita la sufleu de conopida cu ciuperci.

Preparatul este gata cand se rumeneste putin deasupra si mozarella este topita formand o pasta lipicioasa.

Sufleu de conopida cu ciuperci - gata pregatit.
Sufleu de conopida cu ciuperci – gata pregatit.

Prepatatul scos din cuptor se lasa sa se odihneasca 10-15 minute timp in care lichidul se absoarbe in bucatelele de conopida, formandu-se o masa compacta.

Preparatul se serveste cald/ rece, simplu sau cu iaurt gras/ smantana grasa pus(a) deasupra.

Sufleu de conopida cu ciuperci - preparatul este gata servit.
Sufleu de conopida cu ciuperci – preparatul este gata servit.

Nici nu este nevoie sa sune clopotelul pentru masa ! Deja gurmetii de ocazie sunt prin prejma si tot dau la tarcoale atrasi fiind de miroaznele tainice ce le gadila placut narile.

La un asa preparat merge de minune un pahar cu bere neagra.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Trebuie sa recunosc ca sunt adeptul preparatelor pe baza de carne, dar cand servesti la masa o asa minunatie de preparat uiti de carne. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*