Cum sa mai gratinam cartofi

Imi este tot mai greu sa aleg din arhiva mea de poze cu bucatareli pentru a scrie o reteta complet noua. Mai greu este sa pun cap la cap de o reteta noua in conditiile in care canicula nu ma lasa sa stau in bucatarie timp mai indelungat.

De-ale gospodinei ! Canicula aceasta te stoarce de vlaga, iti incetoseaza mintea si te scoate la iuteala din bucatarie. Nu stii cum sa te organizezi mai bine. Pregatesti din timp toate ingredientele necesare pentru reteta pe care ti-ai propus sa o faci si abia apoi dai foc la aragaz si pui la fiert/ copt. Chiar daca ai prefera sa pui in functiune gratarul mare cu capac direct pe flacara, treci repede peste idee ca sa nu trebuiasca sa stai langa foc, sa tot intorci ingredientele puse pe gratar. Recurgi rar la batranul gratar din fonta (scoate fum de il tai cu cutitul) asezat direct pe flacara mare a aragazului daca te multumesti cu o friptura facuta la repezeala, fara vreo garnitura. Cu aceasta ocazie, doar o salata de sezon sau muraturi taranesti de vara pot insoti friptura. Cu greu te incumeti sa servesti la masa o bere rece care te racoreste pe interior dar te asuda pe exterior.

Nu stii cum sa iesi mai repede din vipie si sa revii cat mai rar ca sa vezi ce se mai intampla prin cratita sau oala. Dupa ce aerisesti bine in bucatarie (daca ai noroc cu hota din dotare plus vreo adiere de vant) cu toate geamurile deschise indraznesti sa suni adunarea si sa servesti masa.

Sursele mele de inspiratie mostenite de la parinti nu sunt inepuizabile, chiar daca ma straduiesc sa adaug idei noi ori de cate ori ma orientez spre o anume reteta. Este necesar, nu in ultimul timp, sa am inspiratia necesara. Cand lucrezi cu aceleasi ingrediente, ideile proprii nu pot fi decat limitate. Ca sa inventez retete noi, cu ingrediente noi, timpul afectat bucatariei este esential. Mai intai trebuie sa imi vina ideea, apoi sa gasesc ingredientele potrivite ideii pentru asamblare. Cel mai usor este sa sterg lentila la aparatul foto si apoi sa ma pun pe treaba.

Din retetarul familiei mele ! Legumele gratinate pot fi salvarea oricarei gospodinei in ideea pregatirii anterioare a ingredientelor necesare, asamblarea acestora si pusul la cuptor. Din experienta proprie stii cam cat dureaza coacerea preparatului la focul potrivit de tine si cu cel mult 2-3 vizite in fuga, prin bucatarie, ai pregatit ceva gustos si sanatos pentru pofticiosii familiei.

Cartofii noi nu pot lipsi din retetele de gratin. Pregatim – cartofi gratinati, cartofi gratinati altfel, cartofi copti gratinati, cartofi noi cu branza dulce si smantana, gratinati.

Gratinam si alte legume – gratin din fenicul si praz cu gratar.

Sufleuri-le de legume sunt o alta salvare a gospodinelor pe timp de vara. Pregatim sufleu de conopida, sufleu de dovlecei, sufleu de brocoli si cartofi, sufleu de conopida cu ciuperci, sufleu de brocoli, sufleu de conopida cu mozarella, sufleu de conopida cu costita afumata, sufleu de conopida si cartofi noi cu ficat de vitel.

Cum sa mai gratinam cartofi – preparatul este servit.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi noi, oua de gaina, branza dulce, marunta, de vaca; branza telemea de oaie, unt proaspat, smantana grasa, lapte dulce, parmezan, cascaval afumat, usturoi, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, pesmet.

Pregatire cartofi noi pentru gratinare.

Cartofii noi se curata de coaja subtire folosind buretele de bucatarie, din sarma sau lama unui cutit.

Secretul gospodinei ! Pentru a se curata usor de coaja subtire, cartofii noi se moaie in apa rece 30 de minute. Daca sunt scosi de curand din pamant, coaja cartofilor se desprinde usor folosind o carpa curata cu care se freaca cartofii. La fel de usor, coaja muiata de apa rece in care s-a pus un praf de sare grunjoasa, se desprinde folosind buretele de bucatarie din sarma sau lama subtire a unui cutit special pentru legume.

Cartofii curatati de coaja subtire se spala sub jet de apa rece.

Cartofii curatati de coaja se pun la fiert in apa rece. In apa rece s-a pus un praf de sare grunjoasa.

Alternativa. Daca am folosit cartofi noi, tinuti in camara ceva timp, coaja nu se mai indeparteaza, iar cartofii se vor fierbe in coaja.

Fierbere cartofi noi in coaja.

Cartofii se fierb pana ce varful unui cutit patrunde usor in cartof.

Ingrediente

  • cartofi noi,
    oua de gaina,
    branza telemea de oaie,
    branza dulce, de vaca,
    parmezan,
    cascaval afumat,
    smantana grasa,
    unt proaspat,
    lapte dulce.

Daca am folosit pentru fierbere cartofi noi tinuti in camara cateva zile, coaja de pe cartofii fierti (inca, calzi, lasati cat sa se stimpere frigerea de cartof proaspat fiert) se indeparteaza folosind lama unui cutit sau daca este posibil, direct cu unghia de la maini.

Cartofi fierti si curatati de coaja.

Prezentare ingrediente utilizate in reteta. Amestecare partiala ingrediente folosite in reteta.

Ouale de gaina se sparg si se inlatura coaja.

Verdeata (marar si patrunjel) se toaca marunt.

Branza dulce, de vaca se foloseste ca atare.

Branza telemea de oaie se taie felii subtiri.

Untul proaspat se prezinta sub forma de boturi (1/2 lingurita) solide.

Dupa caz, smantana grasa se dilueaza cu putin lapte dulce, fiert.

Parmezanul se rade fasii subtiri.

Cascavalul afumat se taie felii subtiri sau se da pe razatoarea mare.

Cateii de usturoi se curata de coaja si se taie felii subtiri.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Amestecare partiala ingrediente folosite in reteta. Ouale de gaina se bat cu furculita sau cu telul impreuna cu smantana grasa, branza dulce, de vaca si cu telemeaua de oaie faramitata (se poate folosi si data pe razatoarea mare).

ACTIVITATI CASNICE CARE AU LOC IN BUCATARIE.

  • Curatare cartofi noi de coaja.
  • Fierbere cartofi noi in apa rece cu putina sare grunjoasa.
  • Ouale de gaina se bat cu furculita si cu telul. In ouale batute se adauga branza dulce, verdeata, smantana grasa. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  • Cartofii fierti se taie felii. Se unge un vas de copt cu unt proaspat si se tapeteaza cu pesmet.
  • In vasul de copt se pun in straturi felii de cartofi cu felii subtiri de usturoi, oua batute cu branza dulce, smanatana si verdeata. Pe ultimul strat se pun felii subtiri de parmezan, felii subtiri de cascaval afumat, boturi de unt proaspat.
  • Ultimul strat in vasul de copt este din felii de cartofi fierti. Pe acest strat se adauga smantana grasa diluata cu lapte dulce.
  • Preparatul se gratineaza in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
  • Preparatul se serveste cald sau rece, cu/ fara smantana grasa/ iaurt gras deaupra.

In ouale batute se adauga verdeata tocata marunt si se asezoneaza cu un praf de sare grunjoasa (atentie, cu mila, telemeaua de oaie este destul de sarata).

Amestec de ingrediente folosite in reteta.

Pregatire cartofi pentru gratinare in cuptor.

Se foloseste un vas termorezistent care se unge cu unt proaspat si se tapeteaza cu pesmet.

Vas termorezistent uns cu unt proaspat si tapetat cu pesmet.

Cartofii fierti taiati felii se aseaza intr-un prim strat pe fundul si pe laturile vasului de copt. Pe stratul de cartofi se aseaza felii subtiri de usturoi.

Felii de cartofi fierti si fasii de usturoi puse in vasul de copt.

Adaugare ingrediente lichide in vasul de copt. Peste primul strat din felii de cartofi fierti se adauga o parte din ingredientele amestecate anterior. Se continua cu asezarea in straturi a feliilor de cartofi fierti si ingrediente lichide.

Asezare ingrediente in straturi, in vasul de copt.

In functie de cate straturi ne dorim sa asezam in vasul de copt, vom imparti in portii feliile de cartofi fierti si ingredientele lichide amestecate anterior.

Pe ultimul strat de cartofi se adauga ingrediente lichide, fasiile subtiri de parmezan si fasii subtiri de cascaval afumat.

In vasul de copt s-au adaugat fasii subtiri de parmezan si fasii din cascaval afumat.

In vasul de copt, deasupra, se adauga smantana grasa diluata cu putin lapte dulce.

Vas de copt cu ingredientele pregatite pentru gratinare.

Gratinare cartofi noi, fierti.

Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

In sfarsit ! Se poate pleca din bucatarie pentru cel putin 20 de minute cand este timpul sa revenim pentru a vedea ce se intampla prin cuptorul aragazului. Este timp suficient pentru a te stropi cu niste apa rece pe fata, gat, umeri si maini.

Tine de experienta gospodinei. Se mai verifica gratinul de cartofi cand acesta ar trebui sa fie deja rumenit la suprafata.

Cartofi gata gratinati.

Vasul de copt se scoate din cuptorul aragazului si se lasa sa rasufle vreo 10 minute, apoi preparatul se poate servi.

Cartofi gata gratinati.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse.

Cartofi gratinati – gata pregatiti in vasul de copt.

Preparatul se poate servi cald sau rece, cu sau fara smantana grasa/ iaurt gras, pus(a) deasupra.

Cartofi noi gratinati serviti cu smantana grasa.

La cartofii gratinati se serveste o salata de sezon.

Salata de sezon servita la cartofi noi gratinati.

Spre seara, cand vipia se mai domoleste merge de minune o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Aceasta reteta am pregatit-o plecand de la cojile de parmezan si cascaval afumat stranse in frigider intr-o punguta. Cojile cu destule branzaturi pe ele s-au intarit suficient pentru a nu putea fi date pe razatoare si nici taiate usor cu cutitul. Am reusit sa indepartez coaja propriu-zisa, sa faramitez/ sa feliez ce a ramas cu scula speciala de tocat varza (are trei lame paralele). Daca tot a venit vorba de scule speciale de bucatarie mi-am amintit si de pozele cu aceste scule din dotarea bucatariei mele. Am depistat un nou articol care va putea fi scris in curand.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.