Uneori, gospodina doreste sa schimbe legumele obisnuite, de iarna, cu care aprovizioneaza inca de cu toamna propria camara – cartofi, varza murata, fasole boabe, ceapa, praz, etc. Legumele puse la congelator in pungi din plastic (fasole verde/ fasole galbena, felii de ardei gras/ ardei capia, rosii intregi, vinete coapte, mazare, etc.), pe care le mai utilizeaza in mod obisnuit pentru a pregati mancaruri sau garnituri la fripturi s-au terminat.
Poate ma insel eu ! Chiar daca nu este convinsa de gust, gospodina apeleaza la unele legume proaspete – conopida, brocoli, dovlecei, vinete, ardei gras, ardei capia, dovleac, etc. pe care le gaseste prin galantarele din market. Gustul acestor legume nu este decat comparabil cu cel al legumelor din gradinile proprii sau cu al celor cumparate de pe tarabele producatorilor autohtoni.
Ce garnituri din legume pregatim ? De multe ori pregatim mancaruri din legume cu sau fara carne. Carnea pregatita ca friptura la cuptor, inabusita sub capac, pe gratar sau la tigaie este de cele mai multe ori insotita de garnituri din legume. Pregatim sufle-uri – sufleu de dovlecei, sufleu de conopida, sufleu de brocoli si cartofi, sufleu de conopida cu ciuperci. Preparam legume prajite/ trase in unt, in tigaie; papara de napi cu smantana, cartofi copti, cartofi gratinati sau cartofi noi, inabusiti; chiftelute din legume, conopida pane’. Orice gospodina care se respecta pregateste piure’ din cartofi – creveti in sos de rosii cu piure de cartofi sau piure’ din cartofi si alta leguma (mazare, spanac, fasole verde, conopida, brocoli, morcov, patrunjel, pastarnac, etc.) – coaste de porc la cuptor cu piure’, de legume, coaste de porc la cuptor cu piure’, de conopida sau varza murata calita.
Aceleasi garnituri le folosim si la pestele pregatit la cuptor, la tigaie sau la gratar. Aceste preparate pot fi servite foarte bine ca atare, fara carne sau fara peste/ fructe de mare.
Ingrediente de trebuinta in reteta: dovlecei, ciuperci pleorotus, praz, branza dulce, mozarella, smantana grasa, oua de gaina, verdeta (marar si patrunjel), sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline, unt proaspat, pesmet.
Ingrediente
- dovlecei,
- ciuperci pleorotus,
- praz,
- branza dulce,
- mozarella,
- smantana grasa,
- unt proaspat,
- oua de gaina, proaspete.
Este bine de stiut ! Dovleceii se spala bine cu apa calduta/ apa rece cu putin otet de mere si miere (daca nu se indeparteaza coaja), stiut fiind ca cei cumparati din market sunt tratati chimic pentru a se pastra proaspeti mai mult timp. In reteta, dovleceii se pot folosi cu tot cu coaja sau cu coaja curatata. In sezon, nu se indeparteaza coaja dovleceilor, aceasta continand majoritatea vitaminelor.
Dovlecii se taie in doua, in lung si se scobesc de miez folosind o lingurita sau dispozitivul special (ceva mai fin decat o lingurita obisnuita). Miezul nu se arunca ci se foloseste in umplutura. Ciupercile pleorotus se rup fasii.
Dovleceii scobiti de miez se aseaza intr-un vas de copt termorezistent, uns cu unt proaspat si tapetat cu pesmet.
Din secretele bucatarului, pentru un gust deosebit al preparatului din ciuperci ! Ciupercile de cultura sunt curate si nu este nevoie sa fie spalate. Ciupercile se spala numai daca sunt adunate din padure/ din camp. Ciupercile spalate se folosesc imediat dupa spalare pentru a nu se degrada calitativ.
Reteta pas cu pas
- Spalare dovlecei, uscare cu hartie absorbanta, taiere in doua, pe lung, scobire de miez.
- Se unge un vas de copt cu unt proaspat si se tapeteaza cu pesmet.
- Calire rondele de praz in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- Calire ciuperci pleorotus rupte in bucati impreuna cu prazul rondele.
- Asezare jumatati de dovlecel, scobite, in vasul de copt. Umplere jumatati de dovlecel cu ciuperci si praz, calite impreuna cu miezul de la dovlecei.
- Amestecare branza dulce, smantana grasa, oua de gaina si verdeata (patrunjel si marar tocate fin). Adaugare acest amestec impreuna cu bucati de mozarella proaspata peste jumatatile de dovlecel umplute.
- Acoperire vas de copt cu hartie de copt umezita si apoi stoarsa. Introducere vas de copt in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
- Servire preparat cald cu castraveti in otet.
Prazul se taie rondele folosind un cutit bine ascutit si se caleste intr-o tigaie cu margini inalte (sa nu sara grasime incinsa din tigaie), in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin, la foc iute.
Se amesteca cu o lingura din lemn pana cand prazul s-a muiat putin. Ciupercile pleorotus, rupte cu mana se adauga in tigaie si se continua calirea amestecului de ciuperci si praz.
Amestecul de ciuperci si praz se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Folosind lingura din lemn se omogenizeaza amestecul pana se moaie usor si ciupercile.
Intr-un bol se amesteca branza dulce cu smanatana grasa, oua de gaina si verdeata tocata marunt.
Branza dulce, smantana grasa, ouale de gaina si verdeata se amesteca folosind o furculita. Dupa gust, amestecul acesta se poate asezona cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Dovleceii scobiti de miez se umplu cu amestecul de praz si ciuperci, calite.
Amestecul omogen de branza dulce, smantana grasa, verdeata si oua de gaina se adauga peste dovlecii umpluti cu praz si ciuperci, calite. In vasul de copt se mai adauga bucati de mozarella proaspata.
Vasul de copt acoperit cu hartie de copt umezita cu apa calduta si apoi stoarsa se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit pentru 25-30 de minute.
Nu plecati la televizor. Preparatul se poate rumeni prea mult ! Fiecare gospodina isi stie cuptorul ei. Stadiul de coacere al preparatului se verifica dupa 20 de minute, ridicand un colt al hartiei de copt.
Preparatul se poate servi cald cu castraveti in otet.
Gurmetii profesionisti atrasi de mirosul preparatului nu vor refuza putina smantana grasa care sa invaluie portia din farfuria proprie.
Pentru gurmanzii de pretutindeni, acest preparat se poate servi de minune drept garnitura la maruntaie (ficat de vitel, rinichi de porc/ vitel, inima de porc) pregatite pe gratar.
La acest preparat merge de minune o salata verde cu ridichi de luna, patrunjel si ceapa verde, ulei de masline si zeama de lamaie.
Amintiri, amintiri …. ! Maruntaiele fripte, calde, vor inebuni vecinii. Nu pot sa nu-mi aduc aminte de anii in care lipsa alimentelor de baza din alimentari ma trimiteau la cozi interminabile pentru a aduce acasa cele necesare hranirii familiei. Maruntaiele erau una din posibilitati ceva mai la indemana de a te aproviziona in conditiile in care te impingeai 2-3 ore intr-o inghesuiala de nedescris, la coada din spatele halei de carne (pustie, doar cu peste congelat in galantare) unde aflai de la cunostinte ca se vor aduce maruntaie si burta de vita.
Maruntaiele le pregateam pe gratar. O vecina mai sensibila la mirosuri ne barfea pe la cunostintele ei ca iarasi am facut fripturi. Nu am vazut-o niciodata la coada la maruntaie. As fi vrut sa-i povestec cum se pregatesc delicioasele maruntaie pentru a sti ceea ce miroase.
Adevarul adevarat ! Trebuie sa recunosc ca maruntaiele chiar ne plac la toti ai casei, iar ciorba de burta este considerata chiar o delicatesa.
Merge si un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti maruntaiele. Din maruntaie se pot obtine la iuteala multe preparate pline de savoare dar si sanatoase.