sufleu de conopida cu mozarella 7

Sufleu de conopida cu mozarella

In fiecare toamna astept cu nerabdare sa apara pe piata, pe la sfarsitul lui septembrie, conopida romaneasca. Chiar daca nu arata asa de bine ca cea adusa de peste mari si tari (in extrasezon), conopida romaneasca are miros de proaspat cand o fierbi si gust bun cand o gatesti in continuare. Conopida romaneasca se si gateste mai rapid.

Ce conopida cumparam ? Cumpar conopida si de multe ori, brocoli, de la o precupeata batrana care se ascunde prin coltul pietei, pe unde gaseste un loc liber la taraba. Expune pe masa doar cateva capatani (nu exagerat de mari) si mai are sub masa un sac cu alte cateva capatani. O vad de multe ori, dis de dimineata cum vine la piata abia tarand sacul cu legume.

Conopida pe care o cumparam trebuie sa fie deasa, de un alb imaculat, invelita in frunze (o pastreaza proaspata mai multi timp). Daca printre frunze se strecoara niste viermisori/ omizi verzi nu ocolesc acele capatani de conopida/ brocoli, inseamna ca nu au fost folosite pesticide.

Despre legume si utilizarea de pesticide ! Gustul legumelor la care s-au folosit pesticide pentru a influenta cresterea si coacerea este inconfundabil, in sensul ca este destul de alterat gustul de leguma proaspata. In timpul fierberii legumelor tratate cu pesticide, vaporii de apa degaja un miros puternic, intepator, iar legumele fierte sunt sfaramicioase.

Ce retete pregatim in familie ? In familia mea agream conopida si brocoli. Pregatim mancaruri – mancare de conopida, mancare de conopida si mazare, cus-cus cu praz, ciuperci si conopida, dar si sufleuri diferite, cu conopida – sufleu de conopida, sufleu de conopida cu ciuperci. Sufleurile pot fi garnituri excelente pentru fripturi sau peste.

Pregatim pane’ din conopida, chiftelutele din conopida si piure’ din conopida. Salatele cu conopida – conopida inmiresmata, salata de conopida cu maioneza sunt adevare delicatese culinare, servite ca aperitiv sau la diferite fripturi si chiar la peste.

Pregatim si cateva sofisticanii culinare. Impanam capatani intregi de conopida cu diverse ingrediente si apoi coacem preparatul la cuptor – conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor; conopida impanata cu carne tocata si apoi gratinata, conopida impanata cu sunca si mozarella, la cuptor.

Folosim conopida, alaturi de alte legume pentru supa crema – supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat, supa crema de legume si ciuperci, sau supe simple – supe pentru bebelusi. Si in ciorbe, alaturi de alte legume – ceapa si radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina) folosim 1-2 buchetele de conopida.

Sufleu de conopida cu mozarella.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o capatana de conopida, oua de gaina, smantana grasa, unt proaspat, mozarella proaspata, telemea de vaca/ telemea de oaie, sare grunjoasa, piper boabe, pesmet.

Fierbere conopida – capatana intreaga.

Capatana de conopida se curata de frunze si se pune intreaga la fiert intr-o oala cu apa clocotita. In apa se pune un praf de sare grunjoasa.

[ingredients title=”Ingredients”]

  • o capatana de conopida,
  • oua de gaina,
  • mozarella proaspata,
  • smantana grasa,
  • unt proaspat,
  • telemea de vaca/ telemea de oaie.

[/ingredients]

Secretul bucatarului ! Cotorul capatanii de conopida/ brocoli nu se arunca. Cand se curata conopida/ brocoli, cotorul se scoate cat mai mare, separat. Cotorul se poate folosi in ciorbe si supe sau se fierbe inainte de a pregati un piure’ de conopida sau de brocoli.

Fierbere capatana intreaga de conopida in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa.

Conopida nu se fierbe de tot. Buchetelele de conopida nu trebuie sa se desprinda de capatana intreaga. Conopida este fiarta atunci cand varful cutitului intra putin in buchetelul de conopida pe care se incearca.

Alternativa gospodinei ! Nu este o greseala, daca pentru aceasta reteta, capatana de conopida se desface mai intai in buchetele care apoi se fierb in apa clocotita in care s-a adaugat putina sare grunjoasa.

Pregatire amestec de oua de gaina si smantana grasa.

Intr-un castron inalt se pun oua de gaina, smantana grasa si putin unt. Daca smantana este prea consistenta, se adauga cateva linguri de lapte dulce.

Ingrediente de trebuinta pentru sufleu de conopida cu mozarella.

Amestecul se omogenizeaza folosind o furculita sau telul.

Ce oua folosim ? Ouale de gaina cumparate de la precupete, din piata au galbenusul portocaliu. Aspectul amestecului, dar si al preparatului final va fi influentat de calitatea oualor de gaina.

[directions title=”Directions”]

  1. Fierbere conopida in apa clocotita cu putina sare grunjoasa. Scurgere buchetele de conopida de apa, intr-o sita.
  2. Pregatire amestec de oua de gaina si smantana grasa.
  3. Telemeaua se da pe razatoarea mare.
  4. Buchetelele de conopida fiarta se aseaza intr-o tava de copt unsa cu unt proaspat si tapetata cu pesmet.
  5. Printre buchetelele de conopida fiarta se adauga bucati de mozarella proaspata. In tava se toarna amestecul de oua de gaina si smantana grasa, omogenizat cu furculita. Deasupra se imprastie telemea data pe razatoarea mare.
  6. Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragzului la foc potrivit. 
  7. Coacerea este terminata cand preparatul este rumenit si ingredientele adaugate in preparat sunt intarite in tava de copt.
  8. Preparatul se serveste ca atare sau drept garnitura la carne sau peste.

[/directions]

De ce am face-o ? In amestecul de oua si smantana grasa nu se pune faina pentru ingrosarea amestecului. Faina va schimba gustul preparatului final.

Omogenizare amestec de oua de gaina, smantana grasa, unt, lapte dulce.

In amestecul de oua si smantana grasa se pune un praf de sare grunjoasa si putin piper boabe proaspat macinat.

Pregatire telemea sarata.

Branza telemea se da pe razatoarea mare.

Telemea sarata data pe razatoarea mare.

Pregatire preparat pentru coacere.

Capatana de conopida separata in buchetele mari, scurse de apa se aseaza intr-o tava de copt unsa cu unt proaspat si tapetata cu pesmet.

Printre buchetelele de conopida se adauga bucatele intregi de mozarella proaspata.

Buchetele de conopida si de mozarella proaspata, in tava de copt tapetata cu unt si cu pesmet

Printre buchetelele de conopida fiarta se adauga amestecul de oua de gaina si smantana grasa, omogenizat cu furculita.

Deasupra ingredientelor deja puse in tava se imprastie telemeaua data pe razatoarea mare.

Sufleu de conopida cu mozarella – preparat pregatit pentru coacere.

Coacerea preparatului.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se urmareste coacerea prin usa cuptorului.

Sufleu de conopida cu mozarella care se coace.

Preparatul este copt cand este bine rumenit la suprafata si amestecul de oua, smantana si telemea este intarit (nu ars).

Sufleu de conopida cu mozarella gata pregatit.

Servirea preparatului.

Preparatul se serveste la cina cu sau fara smantana grasa adaugata deasupra.

In acest caz, merge de minune o felie de paine calda, facuta in casa.

Paine pregatitia in casa.

Preparatul se poate servi drept garnitura la chiftelute din carne.

Sufleu de conopida cu mozarella servit cu chiftelute din carne.

In acest caz se pot servi si gogosari pregatiti in otet daca mai gasiti vreun borcan din toamna trecuta.

O bere rece merge de minune la acest preparat.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti conopida in preparatele voastre. Este hranitoare, sanatoasa si bine pregatita, deosebit de savuroasa. Incercati acest preparat si nu veti regreta. Se poate servi ca atare sau drept garnitura la preparate din carne si peste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *