Steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie

Preturile la carnea din macelarie, au ajuns aproape comparabile valoric cu cele din galantarele market-urilor. Atunci, de ce sa nu bucuram simturile si sa apreciem gusturile asa cum se cuvine, cumparand, pregatind si servind adoratorilor de mancare din familie, tot ce este mai bun, prezentat pe piata romaneasca ?! Nu este greu de ajuns la aceasta decizie ! Fiecare dintre noi poate lua aceasta decizie in cunostinta de cauza, doar cumparand si pregatind carnea minunata ambalata proaspata, sub vid si refrigerata. Nu este o rusine sa recunosti, ca astepti ofertele speciale la aceste produse pentru comparabilitatea preturilor.

Nu-i asa ?! Cand ma refer la faptul ca mancam cu ochii, cu urechile si cu nasul, ma gandesc obligatoriu, la dorinta fiecarei gospodine de a pregati o friptura delicioasa/ gustoasa, plina de savori/ arome unice spre bucuria pofticiosilor familiei.

Despre sursele mele de inspiratie ! Intotdeauna, in comentariile mele la retetele facute in propria bucatarie si apoi descrise (asa cum ma pricep eu si cum imi place sa o fac, chiar daca unora dintre cititorii mei ocazionali, nu le convine) pe acest blog, ma refer la sursele mele de inspiratie culinara, cu retete mostenite de la parinti si bunici.

Citesc uneori pe internet pe site-uri cu retete culinare. Daca imi place ceea ce citesc (nu ma refer la sofisticanii culinare), caut sa pregatesc retete asemanatoare, in propria bucatarie. De regula, pastrez ingredientele principale, adaugand altele noi (de-ale pietei noastre) si in special, condimentele mele preferate. Abordez modul de preparare citit, doar in mare parte, caci vin si cu idei proprii, din propria pasiune pentru gastronomie (fara a ma considera un bucatar calificat sau vreun gastronom).

Nu cu mult timp in urma, am citit Ghidul laudarosului – expert in gastronomie, de Neil Davey si am dedus, ca a te inspira are drept scop doar pentru a provoca, a surprinde si a incanta proprii invitati la masa. M-am linistit, ca daca afirm cele de mai sus, nu pot fi invinuit de plagiat culinar.

Din retetarul familiei mele ! Utilizarea de gorgonzola in propriile mele retete pregatite si apoi scrise, o fac in urma vizionarii unei retete la tv, cu ceva timp in urma. Bucatarul utiliza o branza cu mucegai albastru (nu mai imi amintesc de care).

Cand am decis sa pregatesc si eu ceva asemanator, aveam in frigider doar gorgonzola. Am folosit mai intai gorgonzola pe peste pregatit la gratar – cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli. De obicei foloseam unt proaspat adaugat pe pestele gata fript.

Ulterior, am pus gorgonzola pe carne fierbinte, pregatita la gratar – ceafa de porc la gratar cu gorgonzola.

Pregatim destul de des paste fainoase cu gorgonzola – tortelloni cu gorgonzola in sos de lamaie si busuioc.

Umplem ciuperci cu gorgonzola si le pregatim la cuptor – ciuperci albe umplute cu gorgonzola, la cuptor.

Steak-ul de vita este delicios pregatit la gratar si servit cu tot felul de garnituri – steak de vita la gratar cu urzici batute, ou de rata si salata de ceapa rosie.

Pentru orice eventualitate, in frigider, pastram o cutie cu gorgonzola, nedesfacuta.

steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie 9

Steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: steak de vita, pachet congelat rapid de mix din legume cu ciuperci, gorgonzola, unt proaspat, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ceapa verde, marar si patrunjel verde.

Ce cumparam si cum folosim ingredientele cumparate, in reteta ?

Se cumpara din market un pachet cu steak de vitel, ambalat sub vid, refrigerat. Ne uitam la termenul de expirare pentru a nu avea surprize, sa miroasa carnea (?!) cand se desface ambalajul. Daca tot am asteptat promotia, un indiciu ca este in regula cu carnea, poate fi tipla bine intinsa pe cutia de ambalaj si lipsa sangelui din cutie.

Se desface carnea din ambalaj si se trece pe sub jet de apa rece. Carnea spalata se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Se cumpara din market un pachet de mix pentru tigaie – amestec de legume si ciuperci, produs congelat rapid din legume si ciuperci, proaspete, taiete.

Secret bine pastrat ! Legumele si ciupercile congelate rapid nu se lasa sa se dezghete la temperatura camerei. Se vor folosi inghetate. Daca avem ardei capia congelati se pot adauga si fasii groase de 1,5-2,0 cm, de ardei, taiate din acestia. Se pot folosi si alte legume congelate, daca avem – conopida, mazare, fasole, etc.

Secretul gospodinei ! In tigaie se mai pot folosi si alte legume preferate, proaspete – buchetele de conopida, mazare, fasole, bob, catei de usturoi, feliati, ceapa rosie taiata rondele, praz, etc. Acestea se adauga in tigaie, numai dupa ce legumele congelate s-au muiat, fara a incepe sa se caleasca.

steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie 1

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Ingrediente

  • steak de vita,

  • mix de legume si ciuperci, congelate,

  • gorgonzola,

  • unt proaspat,

  • ulei de masline extravirgin,

  • zeama de lamaie si/ sau de portocale.

In reteta folosim gorgonzola, de preferat, dintr-un pachet nedesfacut.

De aceasta data, am folosit gorgonzola dolce, cu smochine.

steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie 3

Cutie de gorgonzola nedesfacuta.

De tinut minte ! Pachetul de gogonzola desfacut de mai mult timp, poate lasa un lichid unsuros, albicios. Nu va speriati – gorgonzola nu este stricata, doar s-a muiat putin.

In reteta mai folosim ceapa verde, marar si patrunjel verde, tocate marunt.

Pregatire mix de legume si ciuperci, la tigaie, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Intr-o tigaie cu margini inalte se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Mixul de legume si ciuperci, congelate se adauga in tigaie, cu grija, sa nu ne sara lichid fierbinte pe maini si chiar pe fata. Se poate pune amestecul inghetat, scos din pachet, pe spumiera si apoi se adauga incet, in tigaie.

steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie 2

Legume inghetate adaugate in tigaia cu amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

In tigaie se amesteca permanent cu o lingura din lemn sau se misca tigaia din incheietura mainii (trebuie exercitiu, dar se merita).

Cand legumele inghetate s-au muiat usor, in tigaie se pot adauga (optional) si alte legume, proaspete. Se continua cu amestecarea legumelor. Nu ne dorim sa obtinem legume arse sau prea facute.

steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie 4

In tigaie s-au adaugat legume proaspete. Legumele se calesc impreuna dupa dorinta gospodinei.

Este momentul ca legumele sa fie asezonate cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se picura zeama de lamaie si/ sau zeama de portocale.

Cand legumele sunt gata, in tigaie se presara ceapa verde tocata marunt, marar si patrunjel verde tocate fin.

steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie 7

Pe legumele trase in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin s-a adaugat verdeata.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Ce cumparam si cum folosim ingredientele cumparate, in reteta ?
  • Pregatire mix de legume si ciuperci, la tigaie, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
  • Pregatire steak de vita pe gratarul din fonta.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire steak de vita pe gratarul din fonta.

Batranul meu gratar din fonta l-am pus pe flacara mare a aragazului. Gratarul din fonta se incinge pana ce dogoreste mana asezata deasupra.

Este momentul sa se aseze bucata de carne pe gratarul incins.

Carnea se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

steak de vita la gratar cu urzici batute ou de rata si salata de ceapa rosie 4

Carnea s-a asezonat cu piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Carnea pe gratar sfaraie. Urmarim frigerea carnii pe portiunea groasa a bucatii de carne. Cand carnea a devenit alba pe jumatate si se desprinde de gratar, se intoarce bucata de carne pe gratarul incins folosind un cleste de bucatarie. Carnea se asezoneaza si pe aceasta parte.

steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie 5

Carnea s-a intors pe gratarul incins. Se observa urmele gratarului pe bucata de carne.

Cand carnea este fripta si pe cealalata parte, se presara sare grunjoasa. Pe carnea fierbinte, asezonata, se adauga fasii de gorgonzola.

steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie 6

Pe carnea fripta s-au adaugat fasii de gorgonzola.

Montarea si servirea preparatului.

Este momentul sa ne miscam repede, pentru ca gorgonzola sa nu se topeasca total. Gorgonzola topita va fragezi si aroma carnea fripta. Pazea, pofticiosii familiei navalesc in bucatarie. Oricum, in gorgonzola topita se poate muia cu bucatele de carne fripta !

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, preincalzite.

steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie 8

Steak de vita la gratar cu gorgonzola si mix de legume cu ciuperci la tigaie – preparatul este gata servit.

La acest preparat merge de minune o salata de varza rosie – varza tocata fasii subtiri, frecata cu sare grunjoasa (se lasa la macerat 1-2 ore), ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie.

salata de varza rosie Copy

Salata de varza rosie.

Nu se poate refuza un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vreau sa cred ca gospodinele vor urma sfatul meu si vor cumpara steak de vita. Chiar daca este putin mai scumpa aceasta carne 80-90 lei/ Kg, la promotie (cine nu crede, sa vada in macelarii cum se vinde ceafa, pulpa, vrabioara, muschi de vita (11o lei/ Kg). Incercati aceasta reteta si adoratorii de mancare ai familiei vor fi multumiti. Gospodina va fi aplaudata la scena deschisa si fericita.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*