Bunicii nostri (in special bunicul din partea tatalui) tineau mamaliga la mare cinste, in conditiile in care faina de grau era greu de procurat si mai scumpa decat malaiul. In regiunile de munte, la tara, micile culturi de porumb erau principala sursa de cereale pentru pasarile si animalele din gospodariile taranesti. Lanurile cu grau era […]
Mamaliga la romani
Bulz de mamaliga, altfel, cu ciuperci sau cu peste
Din totdeauna, la mosii si stramosii nostrii, mamaliga si ceapa erau nelipsite din desagii cu care plecau la camp, din ranita cand se avantau in lupta sa apere meleagurile stramosesti sau de pe masuta scunda, din lemn, seara, la cina servita la lumina chioara a lumanarii sau a lampii cu gaz. Litra cu tuica ii […]
Mamaliga ciobaneasca cu tate si ou de gasca
Au trecut si sarbatorile de iarna. Am pasit in noul an cu speranta de a fi sanatosi in continuare si pe propriile picioare, cu increderea in mai bine pentru toti romanii si pentru familia mea, stand departe de agitatia si incrancenarile politice. Amintiri, amintiri … ! Ori de cate ori imi propun sa scriu o reteta […]
Mamaliga noastra cea de toate zilele
Pe tarabe se mai lafaie inca ceva legume cu preturi in crestere de la o zi la alta, preturi dirijate din umbra de comerciantii din piete pe care nimeni nu-i controleaza, nici inspectorii fiscului, nici inspectorii primariei, nici inspectorii pietei. Cei din urma se razboiesc doar cu babele, prin colturile pietei, sa le ia taxa […]
Mamaliga cu ciuperci, porcarele si oua, la cuptor
Am vazut la televizor, intr-un documentar, cateva imagini despre atacuri teroriste, cu masini/ motociclete/ carute/ biciclete, capcana si mi-am adus aminte de o poza/ caricatura, in care un peizan de pe la noi (taran/ cioban – dupa francezi), echipat cu cioareci (pantaloni stramti/ itari – in portul popular romanesc) si camasa lunga din in, strans in talie […]
Ochiuri cu afumatura si mamaliga, la cuptor
Sotia mea a cumparat 2 vase din ceramica, termorezistente, pentru care a hotarat ca trebuie sa le facem safteaua, adica sa vedem de ce sunt in stare, daca le testezi la cuptor. 😀 Cum ora pranzului era deja depasita, dar la limita, am purces la ceva rapid si simplu, de preparat. Gurmanzi adevarat, fiti pe faza […]
Mamaliga cu porcarele, la cuptor, in vasul roman
Mi-am amintit ca am primit cadou un vas roman, cu capac, din ceramica. Nu prea l-am folosit, neexistand un anume motiv. In tipla in care era invelit, vasul, cand l-am primit, era si o carticica cu cateva retete ardelenesti. Dupa ce le-am citit, m-am gandit imediat, ca se poate face foarte bine, reteta mea de mamaliga […]
Bulz din mamaliga si branza de burduf
Pentru cina scriu o reteta rapida, gustoasa si simpla. Ai nevoie de lactate – lapte de vaca, telemea de oaie, branza de burduf, smantana si unt – cumparate de la ciobani, din piata (daca ai ocazia sa cumperi sau locuiesti intr-o zona cu piata taraneasca) sau din market – daca te uiti cu atentie la ce scrie pe eticheta referitor […]
Crap pane cu mamaliga ciobaneasca
Cumperi niste file de peste sau peste intreg, proaspat – crap, platica, caras. Cand cumperi file de peste, fii atent sa nu-i iasa oasele din carne sau carnea sa nu atarne de piele – pestele este sigur filetat mai de demult, deci este vechi si a fost tinut cateva zile in gheata ca sa nu se […]
Mamaliga ca la ciobani
La multi ani tuturor gurmanzilor insistenti de pretutindeni ! An nou cu sanatate, fericire, bani, concedii placute, vile, masini, afaceri prospere si ce isi mai doreste fiecare ! Ce imi doresc mie, doresc tuturor celor care in gurmanderia lor, tin sus steagul tagmei si o promoveaza cu orice prilej. Gurmand nu inseamna neaparat obez. Ca de […]