Pentru cina scriu o reteta rapida, gustoasa si simpla. Ai nevoie de lactate – lapte de vaca, telemea de oaie, branza de burduf, smantana si unt – cumparate de la ciobani, din piata (daca ai ocazia sa cumperi sau locuiesti intr-o zona cu piata taraneasca) sau din market – daca te uiti cu atentie la ce scrie pe eticheta referitor la % grasime. Cumperi doar produse cu cel mai mare procent de grasime, in niciun caz degresate, daca doresti sa mananci ceva delicios. Produsele degresate sunt recomandate de nutritionisti pentru cure de slabire, nu pentru cei care doresc sa manance gustos si sanatos. Sanatos inseamna si natural, dar cu masura, fara a face excese culinare. Ca si cum ai putea…. 😕
Daca nu ai acasa, prin camara, cumpara si o punga cu malai grisat, din cel unguresc, care este mai fin si ceva oua de gaina.
Faci o mamaliga ceva mai moale, in lapte fierbinte. Pui intr-o cratita cu coada (ca sa poti mesteca mamaliga), lapte fierbinte si incepi sa presari malai, in timp ce amesteci in continuu cu o lingura din lemn. Nu pui sare pentru ca branza de oaie si branza de burduf sunt sarate.
Faci o mamaliga ceva mai moale, pe care o lasi sa se coaca (cand nu se mai fac bulbuci in masa de malai si lapte, inchizi focul si mai lasi putin sa se obrinteasca). 😀
Ce sunt bulbucii ? Eu fac mamliga intr-o cratita pusa pe o plita de la un resou electric, vechi, dezafectat de batranete si refolosit ca ustensila esentiala in bucataria casei. Plita asigura incalzire uniforma si te ajuta sa nu prinzi preparatul de fundul cratitei, cand nu ai potrivit bine focul sau iti fileaza flacara de la ochiul aragazului. Cand sare cirul (asa se numeste in popor, malaiul incins care sare din cratita, sub forma de bobite) si te atinge pe maini, inseamna ca face bulbuci mamaliga.
Ce este obrinteala ? Coacerea in continuare a unui produs, prin caldura proprie, dupa ce ai intrerupt sursa de caldura.
In mamaliga, amesteci unt, smantana, telemea de oaie si branza de burduf, in proportia care doresti, avand insa grija sa nu faci amestecul fluid si sa curga. Formezi niste guguloaie de marimea unei mingiute, pe care le asezi intr-o tava termostabila. Ungi guguloaiele cu ou batut si bagi tava in cuptorul incins al aragazului. Lasi flacara cuptorului, la foc potrivit.
Cand s-au rumenit mingiutele, atata cat iti doresti, le scoti din cuptor si le lasi sa se ohihneasca cateva minute, pentru a putea sa servesti preparatul, fara sa te arzi la buze. 😛
Bulzul se serveste fierbinte, cu sau fara smantana pusa deasupra, cu sau fara ou prajit in tigaie, alaturi. Poti sa servesti si muraturi taranesti. Daca doresti poti sa bei si un pahar de vin alb, dulceag.
Cand ai mai rasuflat dupa mesele grele din timpul sarbatorilor de iarna, bulzul poate fi servit si ca aperitiv, la masa de pranz, iarna cand este ger afara, impreuna cu porcarele prajite (carne si carnati afumati, scosi din borcanul in care le-ai pus in untura de porc). Nu poate lipsi o tuica fiarta si muraturile taranesti.
Pofta buna, frati gurmanzi, oriunde va veti afla ! Mancati gustos si sanatos, cu masura si din toate, cate putin. Un om sanatos nu este neaparat numai cel care mananca doar ce se prescrie de catre nutritionisti. Ei, nutritionistii, sigur nu respecta tot ce recomanda altora. Probabil ca s-au molipsit si ei de la vechea zicala romaneasca – sa faci ce zice nutritionistul 🙂 , nu ce face el. Zicala aminteste de fapt despre popa. 8)