Am vazut la televizor, intr-un documentar, cateva imagini despre atacuri teroriste, cu masini/ motociclete/ carute/ biciclete, capcana si mi-am adus aminte de o poza/ caricatura, in care un peizan de pe la noi (taran/ cioban – dupa francezi), echipat cu cioareci (pantaloni stramti/ itari – in portul popular romanesc) si camasa lunga din in, strans in talie cu chimir (curea lata cu multe cureluse, buzunare si buzunarase), aparuta in fosta revista umoristica Urzica, de prin anii ’60, tinea in mana o geanta diplomat, neagra. Comentariul la caricatura era ceva de genul – mamaliga nu explodeaza (chiar tinuta in servieta diplomat) – cu referire la cultura purtatorului de diplomat, care „utilase” geanta cu mancarea de baza a romanului, pe langa o bucata de slana si o ceapa.
Dupa cum s-a vazut, mamaliga a explodat totusi, in decembrie ’89. Peizanii au iesit in strada, s-au „razvratit”, cum s-ar zice impotriva acelora care lansasera sloganul. 🙁
Imediat am percutat cu o reteta pe baza de mamaliga. 😛
Ingrediente de trebuinta in reteta: malai grisat, oua proaspete (de gaina), porcarele (slanina, carne si carnati – ingredienate afumate), ciuperci albe, pleorotus sau de care ai la dispozitie.
Slanina afumata se unduieste intr-o tigaie de teflon, atat cat sa se rumeneasca usor. Ciupercile intregi sau feliate se calesc in grasimea de porc, lasata de slanina afumata.
Afumatura se portioneaza in bucati potrivite ca marime, dupa numarul si „potentialul fomistic” al gurmandereilor care vor onora festinul care va urma.
Precizare ! Nu-i usor sa pregatesti o astfel de cina/ pranz/ mic dejun (depinde cum vrei sa-i zici). O mancare grea, cum este aceasta, va avea invitati, cu siguranta, numai niste pofticiosi de calibru. 8)
Afumatura se incalzeste, fara a se rumeni prea tare, in grasimea de porc, impreuna cu ciupercile si slanina afumata.
Se pune la fiert, intr-o cratita cu coada (sa ai de ce tine, cand mesteci malaiul 🙂 ), apa rece si o lingurita de sare grunjoasa.
Mamaliga se face mai moale.
Malaiul se adauga in ploaie, peste apa clotinda si se amesteca cu o lingura din lemn, sa nu se faca cocoloase.
Numai pentru fete mai simandicoase si pentru bebelusi ! Mamaliga aceasta, mai moale, se poate face in lapte dulce. V-a iesi fina, consistenta, aspectuoasa si nemaipomenit de gustoasa. Nu este nicio greseala daca se da sa guste din acesta mamaliga, bebelusilor o data intarcati, care deja au trecut de faza – doar lapte, sa inceapa sa descopere faimoasele bucatareli care vor urma, in dieta lor zilnica. Micutilor le v-a placea, cu siguranta, iar tie gospodina(ul) ti se v-a umple inima de fericire. 😀
Intr-un castron, se bat cu telul sau cu furculita, oua de gaina, din cele cu galbenusul portocaliu, cumparate de le precupete, din piata.
Este obligatoriu ! Cumpara oua, din piata, de la precupete, numai daca au aplicata stampila de verificare, de la laboratorul pietei. Este mai sigur, chiar daca fetele de la care cumperi, sunt aproape mereu, aceleasi.
Rade niste branza telemea, de oaie si amestec-o cu ouale batute. Pune si o lingura de smantana grasa, in ouale batute. Macina cateva boabe de piper.
Rade mai mare, niste cascaval afumat.
Nu-i nicio greseala ! Poti sa pui cascaval afumat direct in ouale batute. Poti sa dai pe razatoare, branza telemea de oaie, pe care sa o amesteci cu smantana. Poti sa pui in ouale batute si branza rasa si cascaval ras si smantana. Alegerea iti apartine. 😕
Pana te hotarasti sa actionezi, mamaliga este aproape gata si nu ai preparat de fapt, mancarea.
Pofticiosii incep sa dea tarcoale, sa se intereseze de mersul retetei. 😀
Iei un vas termorezistent pe care il ungi cu unt proaspat, cumparat de la ciobani, din piata. Nu te zgarci la unt. Nu faci in fiecare zi reteta. De ce sa nu-i bucuri, cu adevarat, sa-i faci fericiti, pe cei care roiesc, de ceva vreme, in jurul bucatariei ?
Adauga pe fundul vasului, un strat generos, de mamaliga, fara a exagera, insa.
Numai pentru marii gurmanzi ! Mai ai nevoie de mamaliga si in continuare. Vor fi cu siguranta, prin preajma, unii gurmanzi consacrati, care vor dori sa incheie festinul cu o farfurie de lapte dulce, cald, in care sa inghesuie niste mamaliga.
Pune straturi de afumatura si ciuperci, branza/ cascaval, cu ceva smantana.
Deasupra porcarelelor, toarna ouale batute. Pune si niste bucati mai maricele de cascaval afumat, care se vor topi si vor „ingrosa” preparatul, dandu-i consistenta necesara.
Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Ouale batute trebuie sa se umfle lent, iar branza si cascavalul sa se topeasca pe indelete. Este nevoie de timp sa se amestece gusturile.
Preparatul este gata, cand ouale sunt rumenite, iar in bucatarie se raspandeste un miros care te face sa salivezi, de placere. 😕
Preparatul se serveste aburind, chiar sa friga buza.
Un pahar de bere, rece, va asigura „procedura” de lucru, cu preparatul din farfurie.
Niste muraturi, in otet (castraveti si gogosari) vor ajuta la digestie.
Si ce daca ! Chiar daca este devreme pentru muraturi, nu-i asa ca trebuie verificate borcanele, ca sa stii la ce te astepti, in iarna ce v-a veni ? 😛
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! Daca nu ati terminat de pus borcanele pentru iarna, mai este ceva timp. Ultimele legume se aduna azi – maine, de pe campuri (pe unde nu a ajuns zapada de ieri). Nu ratati ocazia de a avea in camara, conservele pe care le doriti. Taiati-le macaroana la italieni, cu conservele lor cu tot, pline de amidon, acid acetic de sinteza si indulcitori. Ca sa nu mai vorbim de legumele inebunite in pesticide. Camara plina si iarna usoara !
Chiar am „verificat” castravetii bulgaresti pe care i-am pus la borcan dupa reteta ta si ma laud ca au iesit nemaipomeniti ! Dar, sigur ca tre’ sa-mpartim laudele, asa ca multam fain pentru reteta !
PS : Dupa cum vezi, ma-nvart tot in jurul porcarelelor… Nu-i bai, ca saptamana viitoare taiem porcu’, asa ca urati-mi spor la treaba.
Spor la treaba. Nu uita sa afumi cate ceva, ca sa ai porcarele pe viitor.
________________________________