In traditia noastra, romaneasca, in perioada sarbatorilor de iarna, la mesele festive din familie nu pot lipsi preparatele din carne de porc. Fiecare gospodina are secretele sale pentru prepararea anumitor retete, mostenite din batrani si cauta sa-si surprinda familionul cu cat mai multe miroazne tainice spre bucuria gurmetilor consacrati, dar si a gurmanzilor in devenire, […]
Retete pentru Craciun
Oua de prepelita in cuib de carne tocata
Sarbatorile de iarna bat la usa si ma gandesc sa scriu din timp cateva retete ceva mai sofisticate pentru mesele de sarbatori din familie. Sunt ocazii care raman peste ani in amintirea membrilor familiei, reuniti laolalta, motiv pentru care tenta de sarbatoare este in prim plan, vegheata fiind de bradul impodobit, inalt cat casa si […]
Purcel de lapte pregatit la Craciun asa cum fac eu
Anul trecut, copiii ne-au facut o surpriza si au venit acasa cu mai multe zile inainte, sa sarbatorim impreuna Craciunul, motiv pentru care sarbatorirea s-a intins, noi parintii avand grija sa pregatim multe dintre retetele preferate ale copiilor, sa ne aducem aminte de peripetii din copilaria lor, fara a-i uita insa si pe cei plecati […]
Curcan crescut in curte pregatit la Craciun 1
Pe la inceputurile mele scriitoricesti, in incercarile timide de prezentare scrisa a unor retete pe care mi le aminteam asa cum le faceau mama si bunica in copilaria mea, dar pe care cu putin timp inainte tocmai le pregatisem si in bucataria mea de la bloc, pozele lipseau. Initial, retele culinare erau postate impreuna cu alte incercari de […]
Muschi de porc si spata de vitel la cuptor
Sarbatorile de iarna, cand toti ai casei se strang in jurul mesei este un prilej potrivit pentru etalarea de retete mai noi sau retete dintre cele deja consacrate (mostenite), din retetarul familiei.
Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan
Ruladele sunt preparate care se servesc la masa festiva cu ocazia sarbatorilor de iarna, dar si cu ocazia zilelor de nastere aniversate in familie, precum si cu orice ocazie ii face placere gospodinei sa-si onoreze oaspetii.
Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia
In fiecare an incerc sa pastrez vie, traditia familiei de a pregati in casa tot felul de bunatati din carne de porc, denumite generic – porcarele, cu care sa onoram mesele aniversare din timpul sarbatorilor de iarna.
Curcanul de Craciun – reteta preferata a mamei mele
Cumperi un curcan sau o gaina mare si galbena, adica mai grasa. Eu prefer gaina, mai ales daca este proaspata (neanghetata, adica). O cureti bine la interior si o parlesti pe exterior, la flacara aragazului. O ungi bine cu grasime topita, de pasare (ulei), presari sare, piper, boia (atentie mare daca e iute rau) si o masezi bine […]