Maine este Craciunul. Majoritatea gospodinelor si-au facut planul culinar din timp. Cele mai multe gospodine si-au terminat alergaturile prin market-uri si macelarii in cautarea ingredientelor necesare preparatelor dorite pentru marea sarbatoare crestina. Despre vanzoleala ! Astazi, in ajun de Craciun, doar la primele ore ale diminetii mai este ceva vanzoleala, in special prin market-uri. Majoritatea […]
Aniversari si sarbatori religioase
Ce am pregatit dintr-o pulpa de curcan transata cu o portiune de spinare
Ocazia de a ne strange mai multi in jurul mesei, m-a facut sa gatesc cantitativ, ceva mai mult. Ca sa evit canicula, am apelat la preparate care se pregatesc rapid si in special, nu trebuie sa stai tot timpul de straja langa aragaz. Amintiri, amintiri …. ! Inca din copilarie, mama dorea sa ne strangem […]
Pomana porcului vizibil imbunatatita
Ma gandesc ca este prea devreme sa scriu retete pentru masa de Paste, chiar daca prin arhiva cu poze s-ar mai gasi cate ceva. Pe acest blog se gasesc deja multe retete cu carne de miel/ carne de ied care pot fi preparate de sarbatorile pascale. Anul acesta, carnea de miel/ carnea de ied romanesc […]
Friptura inabusita (vitel, porc, curcan) cu cartofi si dovleac, la cuptor
Craciunul a trecut, cu toate bunatatile lui, in marea lor majoritate din carne de porc. Ca in fiecare an am pregatit de toate pentru toti pofticiosii (cativa „inraiti” in ani si majoritatea doar in formare, in special) pastrand insa traditiile culinare mostenite (chiar taranesti as putea zice) din familiile noastre. O data in plus, s-a […]
Pecie de porc fiarta cu mirodenii pentru iarna
In aceasta perioada, romanii se pregatesc intens pentru marea sarbatoare crestina, Craciunul. Anul acesta, pesta porcina africana le-a cam dat planurile peste cap. Chiar daca majoritatea concetatenilor au inteles pericolul, o umbra de indoiala bantuie, nu de altceva dar prea este greu incercat de nenoroc in ultimii ani, taranul crescator de pasari si animale in […]
Ciorba de fasole boabe cu porcarele
Anul acesta sarbatoarea nationala de 1 Decembrie are o semnificatie deosebita pentru tot romanul, adevarat patriot si iubitor al locurilor de unde se trage, indiferent unde se gaseste stabilit in prezent – Centenarul Marii Uniri de la 1918. Cel putin asa vreau eu sa cred citind pe retelele de socializare ca guvernatorii statelor Yowa si […]
Cotlet de miel la cuptor cu cartofi noi inabusiti
Traditia ne trimite in zilele premergatoarea marii sarbatori religioase a ortodocsilor sa dam tarcoale prin hala de carne unde producatorii autentici au expus in galantare miei si iezi, la alegere, dupa preferintele si rezerva financiara a celui interesat sa cumpere. Prin market, oferta este bogata, pretul ceva mai ridicat (per total animal), dar gasesti portionat […]
Pasta tartinabila din pecie de porc
Continui promisiunea facuta la ultima reteta scrisa, de a incepe din timp pregatirea porcarelelor pentru iarna, care obligatoriu se testeaza in timpul sarbatorilor de iarna in cadrul meselor servite in familie. Am cumparat carne din macelarie si am pregatiti deja porcarelele traditionale; sunt in etapa finala, agatate la fum. In 2-3 zile le agat in […]
Sarbatoare de Paste 2017, la tara
Ca in fiecare an sarbatorim Pastele in familie, cu copiii si de cele mai multe ori cu rude si cu prieteni apropiati. Ce poate fi mai frumos decat sa-i vezi pe toti impreuna, bulucindu-se in jurul mesei de sarbatoare, ciocnind ouale vopsite, mancand pasca si cozonac, glumind si aducandu-si aminte de nazdravaniile din copilarie, de anumite […]
Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor
Cum sarbatoarea de Paste bate la usa, a inceput marea agitatie a gospodinelor prin piete, macelarii si market-uri pentru a identifica, deocamdata, doar preturile cele mai potrivite pentru buzunarul fiecaruia. Cei mai prevazatori din fire, fac deja comenzi pe soptite, la babele si fetele din piete (vechi cunostinte, mereu bagate in seama si in restul […]