Sarbatorile de iarna bat la usa si ma gandesc sa scriu din timp cateva retete ceva mai sofisticate pentru mesele de sarbatori din familie. Sunt ocazii care raman peste ani in amintirea membrilor familiei, reuniti laolalta, motiv pentru care tenta de sarbatoare este in prim plan, vegheata fiind de bradul impodobit, inalt cat casa si cununa cu vasc agatata la lustra din tinda casei.
Amintiri, amintiri … ! Sarbatorile de iarna, in copilaria mea erau intotdeauna prilej de bucurie pentru intreaga familie. Am incercat sa pastrez acest obicei si in familia mea, pe cat a fost posibil. In copilarie, omul de zapada era prezent in nametele din curtea casei. Ultimul om de zapada l-am construit in urma cu multi ani, prin parc, pe vremea cand copiii mei se mai tavaleau inca prin zapada.
Pregatiri, pregatiri ….., retete mai noi si mai vechi ! Ca in fiecare an, porcarelele pregatite din timp vor fi la mare cinste, nu va lipsi friptura de porc sau de purcel, nici friptura de curcan sau cea de pui cu fel de fel de garnituri. Aperitivele de sezon – pe baza de toba, caltabos si slaninuta afumata/ sarata/ fiarta, cu boia ca si salata de boeuf vor fi la mare cautare. Piftia si sarmalele nu au cum sa nu fie prezente in meniul de sarbatori la romani. Nu au cum sa lipseasca de pe masa muraturile taranesti pentru a tine grasimile la respect si vinul casei pentru a cinsti sarbatorile asa cum se cuvine. Ce masa de sarbatoare sa fie aceea daca aroma de cozonac cald pregatit dis de dimineata, in ajun de sarbatoare, nu invadeaza cele mai indepartate colturi ale casei ? Pentru racorirea de dupa festin, ciorba de potroace va fi la indemana doritorilor. Mereu, painea pregatita in casa va fi cea mai cautata.

Ingrediente de trebuinta in reteta: oua de prepelita, carne tocata (amestec vita/ porc in proportie de 1:1), verdeata (marar, patrunjel, ceapa verde), ceapa uscata, catei de usturoi, oua de gaina, faina de grau, pesmet, ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- carne tocata,
- oua de prepelita,
- oua de gaina,
- verdeata (marar, patrunjel, ceapa verde),
- pesmet,
- faina alba,
- cascaval afumat.
[/ingredients]

Ceapa uscata se taie marunt, iar cateii de usturoi se dau pe razataorea mica sau se se zdrobesc ca pentru mujdei. Verdeata se toaca marunt. Se amesteca bine toate ingredientele impreuna cu carnea tocata, se asezoneaza amestecul cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Amestecare carne tocata cu verdeata tocata marunt, ceapa tocata fin si verdeata tocata marunt. Asezonare cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
- Fierbere oua de prepelita in apa rece cu sare grunjoasa.
- Decojire oua de prepelita.
- Formare cuiburi din carne tocata.
- Asezare oua de prepelita, fierte si decojite, in cuiburile din carne tocata.
- Tavalire bilute din carne prin faina, ou batut, pesmet, ou batut.
- Prajire bilute din carne tocata cu oua de prepelita fierte si decojite, inglobate, in ulei de floarea soarelui, bine incins.
- Prajire cartofi rosii in uleiul de floarea soarelui din care s-au scos cuiburile de carne tocata.
- Servire cuiburi din carne tocata pe cartofi prajiti.
- Spintecare cuiburi din carne tocata, cu un cutit bine ascutit pentru ca galbenusul din oul de prepalita sa se raspandeasca pe cartofii prajiti.
[/directions]
Se pregatesc cuiburi din carnea tocata asezonata si castronele cu oua de gaina, batute cu telul; cu faina de grau si cu pesmet fin. In pesmet sau in oul batut se poate adauga cascaval ras, dat pe razatoarea fina. In pesmet se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat (atentie, s-a mai pus si in amestecul de carne).

Cuiburile din carne tocata se pregatesc din guguloaie de carne in mijlocul carora s eapasa cu degetul mare pentru a face un lacas unde se va aseza oul de prepelita, fiert.

Ouale de prepelita se fierb in apa rece cu sare grunjoasa timp de 1,5 minute (in finalul preparatului vor ramane cleioase) din momentul in care apa da in clocot.

Cum se decojesc ouale fierte moale ? Ouale de prepelita, fierte, se pun intr-un vas/ caserola cu apa rece pentru 4-5 minute, apoi se scutura cu tarie vasul pentru a se decoji ouale.

Procedand astfel, ouale vor ramane intregi.

Fiecare ou de prepelita, fiert, se aseaza in cate un cuib din carne tocata.

Se formeaza cu degetele si palmele niste guguloaie din carne tocata care imbraca oul de prepelita, fiert si decojit.
Guguloaiele din carne tocata se tavalesc, in ordine, prin faina, ou batut, pesmet, ou batut.

Se incinge ulei de floarea soarelui intr-un tuci din fonta, in care se vor praji la foc iute, guguloaiele din carne tocata.

Prajirea guguloaielor din carne tocata se face in ulei bine incins, folosind o spumiera pentru a introduce/ scoate bilutele.

Cand bilutele din carne s-au rumenit omogen, se scot din uleiul incins folosind spumiera, pe hartie absorbanta pentru a se indeparta surplusul de grasime.
In uleiul incins, ramas in tuci, se prajeste o sarja de cartofi rosii.

Preparatul se serveste cald.

Inainte de a fi servit preparatul, in fata gurmandului curios si nerabdator, folosind un cutit bine ascutit, se despica biluta de carne prajita. Ce mai splendoare va aparea in fata ochilor spre bucuria fara margini a gurmetilor profesionisti deja imbatati cu miroaznele tainice care se raspandesc din preparatul cald !

Muraturile taranesti si un pahar cu bere neagra, rece, nu pot lipsi de la un asa festin.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! La romani, sarbatorile de iarna sunt traditii vechi, pastrate din mosi-stramosi si de aceea trebuie onorate asa cum se cuvine.