In familia mea, toti suntem romani din tata in fiu, cu bunici si strabunici romani neaosi. Ne mandrim ca suntem romani si transmitem iubirea pentru tara si pentru romani din generatie in generatie. Ca in fiecare an si anul acesta, de Ziua Nationala a Romaniei, am pregatit traditionala fasole batuta cu ciolan afumat, chiar daca […]
Curcan
Tartite de curcan cu paste de orez si ciuperci
Mi-am propus, sa incerc, sa scriu in continuare, retete cat mai simple, cu ingrediente putine, care se pregatesc la iuteala si nu este neaparat, necesara prezenta gospodinei, tot timpul, in preajma aragazului. Pui ceva la fiert – carne cu legume, dai in fiert si aduni/ inlaturi spuma formata, pui capacul pe oala de fiert, potrivesti […]
Curcan intreg macerat in iaurt si apoi copt
Gatesc cu placere curcan, fie intreg, fie jumatate sau doar pulpe, ciotoaie, aripi, piept. Preparatul final are intotdeauna miroasne tainice, nu mereu aceleasi, care cheama pofticiosii familiei, sa se aseze in jurul mesei. Ne veselim si atacam cu incredere subiecte placute pentru noi toti. Aflam vesti noi si comentam evenimente petrecute in propria familie si […]
Ciotoi de curcan la cuptor cu garnitura de bame
Curcanul este pasarea, care bine pregatita, poate fi oricand o surpriza culinara pentru cei asezati nerabdatori si pofticiosi in jurul mesei, atrasi fiind de miroaznele tainice care s-au raspandit in jurul bucatariei. De-ale comerciantilor ! Oferta bogata cu carne de curcan de pe piata atrage gospodinele in fata galantarelor din magazinele specializate, ale producatorilor, cu […]
Curcan macerat in iaurt cu condimente si apoi copt
Chiar daca nu se recunoaste intotdeauna, noi romanii suntem un popor religios. Prin traditie, orice mare sarbatoare religioasa trebuie tinuta asa cum se cuvine. Craciunul este una din ocaziile ce nu trebuie ratate pentru a se strange intreaga mare familie la un loc si a sarbatori. Parinti fiind, ne dorim ca adunarea copiilor nostri impreuna […]
Ce am pregatit dintr-o pulpa de curcan transata cu o portiune de spinare
Ocazia de a ne strange mai multi in jurul mesei, m-a facut sa gatesc cantitativ, ceva mai mult. Ca sa evit canicula, am apelat la preparate care se pregatesc rapid si in special, nu trebuie sa stai tot timpul de straja langa aragaz. Amintiri, amintiri …. ! Inca din copilarie, mama dorea sa ne strangem […]
Tartite de curcan invelite in bacon, la cuptor, cu mancare de vinete
Supele sau ciorbele nu ar trebui sa lipseasca, dupa parerea mea, din meniul zilnic al unei familii, in special a familiilor cu copii mici. Asa am fost obisnuit in copilaria mea, la fel am incercat sa-i obisnuiesc pe copiii mei cand erau mici. Nu l-am uitat nici pe nepotelul meu care are si el parte […]
Supa din aripi de curcan cu taietei de casa
Cele cateva zile mai racoroase, cu dimineti chiar reci, ne-au avertizat ca se apropie toamna. Este vremea ca frigiderul si camara sa fie populate cu preparatele preferate pentru iarna ale fiecarei familii – muraturi, sucuri, dulceturi, compoturi, zarzavaturi, etc. Bine ca nu a dat bruma care sa paleasca legumele din camp. A fost doar ceva […]
Rulada din piept de curcan umplut cu muschiulet de porc
De fiecare data cand imi propun sa scriu o reteta noua incerc sa nu repet domeniul abordat in precedentele 6-8 retete scrise. Este unul din motivele pentru care permanent asteapta sa le vina randul, in arhiva mea cu poze, cateva zeci de retete deja facute in propria bucatarie, dar nescrise. Un motiv mult mai serios […]
Praznic cu friptura combinata (curcan, porc, carnat afumat)
Orice gospodina urmareste sa satisfaca poftele tuturor celor care participa la masa din familie. Pofticiosii copii au prioritate. Nu sunt uitati nici pofticiosii mai in varsta. Pofticiosii de serviciu sunt un motiv serios sa combini carnuri de la animale diferite atunci cand doresti sa pregatesti o friptura la gratar sau o friptura la cuptor. Amintiri, […]