Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan

Ruladele sunt preparate care se servesc la masa festiva cu ocazia sarbatorilor de iarna, dar si cu ocazia zilelor de nastere aniversate in familie, precum si cu orice ocazie ii face placere gospodinei sa-si onoreze oaspetii.

De ce sunt preferate ruladele ? Ruladele sunt preparate aspectoase, pline de miroazne tainice; necesita de cele mai multe ori, putine ingrediente; se pot incerca tot felul de combinatii, unele mai nastrusnice decat altele; se prepara destul de rapid, de regula la cuptor, mai rar pe gratar; de cele mai multe ori pot fi servite reci sau calde, cu garnituri diverse.

Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.
Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata din fleica de porc, cu sorici (de pe burta porcului) de 2-2,5 Kg, ficatei de curcan/ gasca/ rata/ gaina/ pui (bucati intregi, mai mari), usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, boabe de coriandrru, boabe de mustar, cimbru, legumele preferate pentru garnitura (cartofi, ceapa, usturoi, ardei gras, dovlecei, morcovi, etc.)

Ficateii de curcan se curata de pielite si de resturi de la pasare, se spala sub jet de apa rece (sa iasa tot sangele), se lasa la scurs intr-o sita, se tamponeaza cu hartie absorbanta sau se sterg cu o carpa curata, uscata.

Ficatei de curcan folositi ca umplutura la rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.
Ficatei de curcan folositi ca umplutura la rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.

Mare atentie la curatarea ficateilor ! Pe ficatei este posibil sa fi ramas fierea/ portiune din fiere, caz in care se va folosi un cutit bine ascutit si se va taia fierea din bucata de ficat, “ciupind” din ficat. Fierea sparta pe ficat sau incomplet indepartata va face umplutura amara.

Se pregateste un amestec de condimente: boabe de piper, boabe de mustar, boabe de coriandru, cimbru uscat. Cine doreste mai picant poate utiliza si fulgi de ardei iute, uscat.

Condimente folosite la rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.
Condimente folosite la rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.

Condimentele se vor marunti intr-un mojar/ piulita sau prin masina de rasnit.

Fleica de porc (de preferat cu sorici parlit, nu oparit) se parleste bine la flacara mare a aragazului si se “barbiereste” cu un cutit bine ascutit, pe sorici.

Partea cu carne se curata de membrana alba de deasupra, care in timpul coacerii se strange, face ca bucata de fleica sa se coaca neuniform si “aglomereaza” bucata de fleica.

Fleica de porc utilizata pentru rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.
Fleica de porc utilizata pentru rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.

Fleica de porc se taie pe grosimea soriciului, pana la carne, prin stratul de grasime, folosind un cutit bine ascutit.

Bucata de fleica se freaca cu multa sare grunjoasa (sarea va scoate apa din carne, iar carnea si grasimea vor absorbi sare atat cat este necesar) in taieturile facute pentru ca sarea sa patrunda pana la carne, prin grasimea taiata. Pe partea cu carne, se va sara dupa gust.

Fleica de porc taiata pe partea cu sorici, frecata cu sare grunjoasa si condimente pentru rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.
Fleica de porc taiata pe partea cu sorici, frecata cu sare grunjoasa si condimente pentru rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.

Cu amestecul de condimente se freaca bine fleica de porc cu sorici, taiata pana la grasime (pe toate partile).

Ficateii de curcan se vor aseza pe fleica de porc, pe partea cu carne.

Fleica de porc cu ficatei de curcan, pregatita pentru rulare.
Fleica de porc cu ficatei de curcan, pregatita pentru rulare.

Fleica de porc se ruleaza strans, cu soriciul in afara si se fixeaza cu sfoara din canepa, avand grija sa se impatureasca capetele bucatii de carne.

Intr-un vas de copt se taie legume, in bucati mari. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat.

Legume pentru rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.
Legume pentru rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan.

Rulada din fleica de porc se aseaza deasupra legumelor, in vasul de copt.

Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan impreuna cu legumele, in vasul de copt.
Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan impreuna cu legumele, in vasul de copt.

Daca fleica de porc nu a fost exagerat de grasa, legumele se pot amesteca si cu putin ulei de floarea soarelui. Si pe rulada se poate picura putin ulei de floarea soarelui.

Vasul de copt, acoperit cu hartie de copt umezita cu apa si stoarsa, se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 15 minute, dupa care se reduce focul, la mic.

Vasul de copt cu rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan plus legume, pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului.
Vasul de copt cu rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan plus legume, pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului.

Coacerea este importanta, pentru ca rulada sa fie frageda ! Pentru rulada, timpul de coacere este in functie de marimea acesteia, 13-15 minute/ Kg de fleica. Coacerea se poate urmari (ridicand hartia de copt, la un colt, cu un cutit) si dupa felul in care se rumeneste soriciul pe fleica.

Nu este nicio greseala ! Pe la jumatatea intervalului de coacere a preparatului, se poate scoate vasul de copt din cuptor, se indeparteaza hartia de copt si se stropeste rulada cu vin alb/ vin rosu, sec. Se reacopera vasul cu hartia de copt si se reintroduce in cuptorul aragazului pentru a se definitiva coacerea preparatului.

Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan gata pregatita.
Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan gata pregatita.

Rulada gata pregatita se lasa sa se odihneasca 15 minute (vasul fiind acoperit cu hartia de copt), timp in care carnea va redeveni mustoasa.

Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan, gata pregatita, taiata.
Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan, gata pregatita, taiata.

La o rulada bine pregatita se observa stratul de carne, cu putina grasime si cu soriciul crocant.

Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan, avand straturi de carne, grasime si sorici crocant.
Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan, avand straturi de carne, grasime si sorici crocant.

Inainte de servire, se indeparteaza sfoara de canepa din jurul ruladei si rulada se feliaza in bucati de 1,5-2 cm grosime, folosind un cutit bine ascutit.

Rulada se serveste calda, impreuna cu garnitura de legume si cu castraveti in otet cum fac eu.

A nu se uita ! Sa se picure pe carne minunatul sos format in timpul coacerii preparatului. Gurmanzii de pretutindeni vor aprecia cum se cuvine cand vor muia in sos cu paine calda.

De ce muraturi in otet ? Muraturile in otet vor contrabalansa grasimea din fleica de porc.

Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan servita cu legume si castraveti in otet.
Rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan servita cu legume si castraveti in otet.

Acest preparat se poate servi cu paine calda sau cu mamaliga calda/ mamaliga rece.

Mamaliga calda servita la rulada din fleica de porc cu ficatei de curcan.
Mamaliga calda servita la rulada din fleica de porc cu ficatei de curcan.

Nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri. Fiind sarbatoare, merge si mai bine cu 2 pahare de vin.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pe acest blog se gasesc mai multe retete de rulade, toate putand fi pregatite cu ocazia sarbatorilor de iarna. Numai cine nu incearca, nu reuseste un preparat pe cinste si doar se amageste singur ca nu poate fi ceva deosebit, fara a sti insa cu adevarat cat de savuroase pot fi ruladele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*