Posturile sunt benefice pentru organismul uman. Biserica le recomanda sa posteasca, credinciosilor, pentru a-i impartasi. Nutritionistii recomanda postul, tuturor celor care vor sa-si detoxifice organismul, pentru a fi sanatosi, vigurosi si limpezi la minte. Noi, […]
Supe supe crema si ciorbe
Supa de pasare cu galuste din gris
Supele pregatite de mama si bunica, aveau toate ceva in comun – zeama, care se obtinea prin fierberea unei gaini, dintre cele crescute in curte, grase cat nu se poate, mari, la 3-4 Kg bucata. […]
Supa crema de loboda, cu costita afumata, crutoane si ou ochi
Daca nici in miezul verii nu faci o supa crema sau o ciorba de loboda, atunci cand. Acuma, loboda este vanjoasa, iar gradinarii deja pandesc semintele, pentru a asigura recolta de anul viitor. Daca ai gradina […]
Ciorba din pastai de fasole grasa, cu iaurt
Cum intri in piata, te intampina precupetele care isi lauda marfa. Fasolea grasa, culeasa de pe arac, te imbie sa o cumperi de pe tarabe. In gradina din spatele casei parintesti, aracii cu fasole lata erau vedetele verii […]
Supa de rosii cu galusti din branza dulce
Pe blogurile de profil, rar am intalnit retete de ciorbe, supe, supe-crema. Daca zeama lunga era pe vremuri felul intai (de multe ori, singurul fel de mancare) al saracului, astazi cand se gasesc de toate, […]
Ciorba din cap de piept, de porc
Sezonul sarbatorilor de iarna nu inseamna doar fripturi si racituri, din carne de porc, sarmale si tocanita din carne de porc. Ciorbele acrite cu zeama de varza, zeama de castraveti sau zeama de muraturi taranesti, […]
Bors pescaresc de peste proaspat
Cu multi ani in urma, am avut ocazia, sa mananc un bors de peste, facut de un bucatar, fost pescar profesionist, pe Dunare, in zona Turnu Severin, la o pensiune, imediat dupa marea imbulzeala din decembrie 1989, […]
Ciorba dulce sau acra cu perisoare
S-au facut muraturile taranesti. Varza, pusa la inceputul lui octombrie, aproape s-a murat. Castravetii in saramura sunt numai buni pentru consum. Ca o veste buna pentru bucatarelile familiei, vreau sa spun, am “materialul” de baza […]
Ciorba din cap si coada de peste proaspat
Daca esti chitit sa faci o ciorba de peste, delicioasa, iti trebuie neaparat, un cap de peste, la vreo 2 kg (crap romanesc sau somn). Merge si un cap de fitofag, desi eu il evit, ca […]
Supa crema din carne de pasare, cu zdrente
Daca doriti sa verificati veridicitatea proverbului “Gaina batrana face supa buna”, nimic mai simplu. Se cumpara cea mai mare gaina, refrigerata/ congelata, care se gaseste in market. Gaina congelata se lasa de seara pana dimineata […]