ciorba dulce de curcan 3

Ciorba de curcan crescut in curte

Pentru sarbatorile de Paste am preferat sa cumpar un curcan intreg, refrigerat, pe care sa-l portionez asa cum vreau eu, decat sa cumpar separat – carne tocata pentru sarmale, maruntaie de curcan pentru drob, piept de curcan si pulpe de curcan dezosate pentru friptura, aripi de curcan pentru supe/ ciorbe si piftie.

Nu am folosit curcanul intreg pentru a pregati masa de Paste. De regula, pregatim in familie un curcan intreg la Craciun sau cu diferite ocazii aniversare. Ar fi fost si destul de greu sa pregatesc intreg, ditamai curcanul, in ideea ca am cumparat un curcan destul de mare si nu intentionam sa prepar numai retete din carne de curcan ci si retete din carne de miel/ ied.

Fara a intentiona sa fac reclama firmei producatoare ! Asa a picat curcanul la poza, cu eticheta in sus.     8)

Curcanul cumparat intreg care a fost portionat pentru a fi pregatite mai multe retete.
Curcanul cumparat intreg care a fost portionat pentru a fi pregatite mai multe retete.

Portionarea curcanului ! Portionarea pasarii se face cu ceva indrazneala, cu putin talent de macelar si obligatoriu cu un cutit bine ascutit.      😕

A nu se uita ! Indiferent de unde cumperi pasarea refrigerata si cu atat mai mult daca ai crescut-o la tine in curte, inainte de portionare, pasarea intreaga se parleste la focul mare de la aragaz, sa se arda puful eventual ramas pe pielea pasarii. Nu trebuie exagerat cu parlitul, poate pasarea are ceva grasime si ar fi pacat sa se depuna pe aragaz.     😀

Curcanul cumparat l-am portionat asa cum am aratat mai sus, dupa bunatatile pe care mi-am propus sa le prepar pentru masa de Paste si cu alte ocazii. Pachetele cu carne de curcan pe care nu le-am utilizat, au fost puse in congelator, in pungi din plastic alimentar.

Ingrediente de trebuinta in reteta: spatele, tartita si aripile de curcan, radacinoase (morcov, patrunjel, telina, pastarnac), ceapa uscata, felii de ardei gras congelat si rosii congelate in toamna (vezi reteta), sare grunjoasa, patrunjel si leustean verde.

Carnea de curcan se pune in apa clocotinda, in care s-a pus sare grunjoasa, se da in cateva clocote si se spumuieste zeama.

Mare pacat, dar nu ai incotro ! Sunt cazuri in care este mai bine sa arunci prima apa (tulbure, uneori neagra), daca pasarea nu a fost curatata bine la interior sau a fost hranita „dupa ureche”, cu ce a gasit producatorul prin ferma.     🙁

Cum curcanul meu a fost cumparat de la un magazin al unei ferme bio, nu a fost nevoie sa arunc prima apa. Spumuirea a fost usoara, zeama a ramas limpede, grasimea de pasare s-a mentinut in apa fiarta.

Carne de curcan pusa la fiert pentru ciorba dulce de curcan.
Carne de curcan pusa la fiert pentru ciorba dulce de curcan.

Radacinoasele si ceapa se toaca marunt, feliute, la cutit sau se dau pe razatoarea mare.

Ardeii se pun inghetati, impreuna cu ceapa si radacinoasele si se calesc usor in untura de pasare sau in ulei de floarea soarelui, doar atat cat sa se moaie putin ceapa.

Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa, dupa gust.

Legumele se calesc pentru ciorba dulce de curcan.
Legumele se calesc pentru ciorba dulce de curcan.

Legumele calite se adauga peste zeama cu carne de curcan si se lasa la fiert, la foc mic, cu capacul pus pe oala.

Legumele calite se fierb impreuna cu carnea pentru ciorba dulce de curcan.
Legumele calite se fierb impreuna cu carnea pentru ciorba dulce de curcan.

Spre sfarsitul fierberii se adauga in ciorba rosii congelate, decojite si tocate marunt. Se mai da ciorba in cateva clocote.

Decojirea rosiilor inghetate ! Rosiile congelate se tin 30 de secunde in apa calda si apoi cu un cutit cu varf ascutit se decojesc fara mare greutate.

Se presara patrunjel si leustean verde.

Ciorba de curcan.
Ciorba de curcan.

Aceasta este o reteta de ciorba dulce, buna pentru „spalarea” stomacului dupa multe oua fierte, tari, drob si friptura de miel, cozonac cu nuca, tuici si spritane.     😛

Cine prefera ciorba acra poate sa acreasca aceasta ciorba limpede, cu zeama de castraveti, murati in otet/ zeama de lamaie.

Ciorba se serveste fierbinte, cu mamaliga calda, aburinda. Sanatate curata !      😛

Mamaliga pentru ciorba de curcan.
Mamaliga pentru ciorba de curcan.

Nu strica un ardei iute si/ sau niste hrean proaspat ras. Ajuta la detoxifierea organismului dupa grelele „meciuri” de la festinurile de Paste.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe amapamond ! Cum sarbatorile de Paste de anul acesta s-au terminat, majoritatea dintre noi s-au intors la cele de zi cu zi, cam greu la inceput, dar usor, usor, intram in ritm. Asteptam noi sarbatori pentru a ne intalni cu cei dragi, a petrece si a ne simti liberi.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *