Este postul Pastelui si nu putem rata o dubla ocazie, de detoxifiere a organismului si de a tine post, macar miercurea si vinerea. Pot enumera si alte avantaje, care nu pot fi neglijate: oarece scadere in greutate (oare ?), te simti mai usor si mai viguros, vezi cu alti ochi natura care se trezeste la viata. Intr-un cuvant – esti mai sanatos.
Multa vreme nu m-am lansat in supe crema, imi amintea prea mult de mancarea pentru bebelusi, servita copiilor cand erau mici – pasarea cu o furculita (acuma sunt mixere, blendere – alta viata) a legumelor fierte si apoi amestecarea lor cu zeama in care au fiert si cu branza proaspata de vaci sau cu firisoare fine, din carne de pui, cand gustam senin si cu o aura de fericire pe fata, pentru a-i face pofticiosi pe cei mici, dar nu eram de fel multumit de gustul preparatului (sare doar cat sa nu zici – am uitat sa pun, piper sau hrean – de loc, ardei iute – nici vorba, leurda nu aparuse inca pe piata, ca ingredient a toate vindecator si salvator).
In timp, mi-am schimbat parerea despre supe crema. Ingredeintele folosite sunt multiple si le poti amesteca cum iti doresti, dupa preferintele personale, dar si ale celorlalti membri ai familiei. Toate au la baza legume/ radacinoase, verdeata de sezon, ciuperci, chiar fructe. Mixturile obtinute au gust bun si poate fi imbunatatit cu zeama de lamaie, otet, piper, sare grunjoasa, ardei iute, hrean, boia, etc.
Daca prepari supa crema in zile cand nu se tine post, ouale ochi invartosate in amestecul de zeama fierbinte si legume mixate, sunt la putere. Poti drege supa mixata cu smantana grasa sau cu iaurt de bivolita. Poti adauga in supa mixata, omleta feliata subtire.
Crutoanele din paine prajita pot fi adaugate fara jena, la finalul prepararii.
Ingrediente de trebuinta in reteta: radacinoase (morcov, telina, patrunjel, pastarnac), ardei gras, ceapa uscata, usturoi uscat, ciuperci uscate sau ciuperci proaspete, verdeata (leustean, patrunjel), sare grunjoasa, piper boabe, boia de ardei iute si boia de ardei dulce, cimbru uscat, ulei de masline.
Radacinoasele si ceapa, curatate si spalate in apa rece, se dau pe razatoarea mare sau se toaca cat mai marunt cu un cutit bine ascutit.
Ardeiul gras se foloseste din cel pus la pungi in congelator, in toamna (ce mai pun bine pentru iarna).
Ciuperci se pot folosi din cele uscate – cum mai pastrez ciuperci pentru iarna sau ciuperci proaspete.
Radacinoasele, ceapa uscata si ardeiul gras se calesc impreuna in ulei de masline, pana se moaie ceapa.
Se adauga apa fiarta si se fierbe toata compozitia pana legumele se moaie complet. Compozitia se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Rehidratarea ciupercilor uscate ! Ciupercile uscate (pastrate iarna, in pungi din hartie, la rece, in camara sau pe balcon), se lasa sa se umfle in apa calduta, 1-2 ore, inainte de a fi preparate. Ciupercile rehidratate se taie fasii subtiri de 1 cm grosime.
Daca se folosesc ciuperci proaspete, acestea se curata de nisip cu o pensula de bucatarie si se taie felii subtiri. Se calesc in ulei de masline.
Secret bine pastrat ! Ca regula generala, pentru ciupercile proaspete care se calesc, se foloseste un amestec de ulei de masline si unt proaspat, cateva felii subtiri de usturoi uscat si cimbru uscat, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Spre finalul calirii, se stropeste cu vin alb, sec.
De data aceasta fiind vorba de un preparat de post, nu se foloseste unt proaspat si nici vin.
O parte din ciupercile calite se pune in oala de fiert legume si se da in cateva clocote. Se adauga verdeata (leustean si patrunjel) tocata marunt.
Continutul se mixeaza. In cratita cu amestecul de legume ci ciuperci, mixat, se adauga ciupercile felii, calite, ramase. Dupa gust, se poate adauga zeama de lamaie/ otet.
Pentru cine nu tine post, se poate adauga in amestecul mixat si ciuperci calite, un ou batut cu putina smantana grasa, diluata cu putin lapte dulce.
Supa crema se serveste calduta sau rece, cu paine calda (sau crutoane de paine prajita), sa tina de foame.
Cine nu tine post, va gasi si alte posibilitati de a drege supa crema – ou ochi cufundat in zeama fiebinte si lasat sa dea in cateva clocote, 1-2 linguri zdravene de smantana grasa, presarata cu boia de ardei iute si boia de ardei dulce, 1-2 linguri de iaurt de bivolita, omleta feliata subtire si lasata in cateva clocote in amestecul mixat.
Pe supa crema se presara verdeata. In post, supa rece se poate servi cu ardei iute si paine calda.
Pofta buna frati gurmanzi/ gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu vreau sa se supara nimeni ca a aparut un nou termen in urarea mea. Un fidel cititor al retetelor mele, mi-a sugerat sa folosesc ambele variante, cea de-a doua fiind mai apropiata de acei cunoscatori ai mancarurilor si vinurilor alese, iar prima de amatorii de mancaruri bune, pe care le apreciaza suficient de mult pentru a fi in acelasi timp si mancaciosi adevarati.