Ciorba de cartofi si ciuperci

Posturile sunt benefice pentru organismul uman. Biserica le recomanda sa posteasca, credinciosilor, pentru a-i impartasi. Nutritionistii recomanda postul, tuturor celor care vor sa-si detoxifice organismul, pentru a fi sanatosi, vigurosi si limpezi la minte. Noi, cei carora ni se adreseaza, procedam cum credem de cuvinta, cum ni se pare ca raspunde mai bine, organismul nostru, la mancarea de post, dupa efortul intelectual si/ sau fizic pe care il facem zilnic.

Alternativa ! Pentru cei care nu postesc, ciorba se pregateste cu untura de pasare, iar cand se serveste se adauga smantana sau iaurt de bivolita.       🙂

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi, ciuperci proaspete sau uscate, radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina), ceapa, ardei gras si rosii (legume proaspete sau congelate), ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, crutoane din paine prajita, verdeata (patrunjel, leustean).

Legumele se dau pe razatoarea mare sau se taie la cutit, fasii, rondele, la dimensiunile pe care le prefera fiecare. Cartofii se taie in cubulete, iar ciupercile in felii subtiri. Ardeiul inghetat se pune ca atare, fara a-l lasa sa se moaie. Rosiile scoase din congelator,  inghetate, se trec printr-un jet de apa calduta, se decojesc si se dau pe razatoarea mare sau se toaca marunt.

Nu este de neglijat ! Copii, sunt mici mofturosi si aspectul preparatului conteaza pentru ei foarte mult. Procedati astfel, incat cei mici sa fie fericiti, dar si voi parintii, ca cei mici mananca tot din farfurie, ca nu dau la o parte legumele si in general, nu fac nazuri.      😛

Radacinoasele, ardeii, ceapa, ciupercile si cartofii, se calesc in ulei de floarea soarelui. Se adauga sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat, dupa gust.

Numai pentru gurmanzii adevarati ! Se adauga boia iute.       😕

Calirea se face intr-o oala de inox, cu fundul gros, la foc mic, mestecand cu o lingura de lemn, pana se moaie ceapa. Prin amestecare se asigura calirea uniforma a ingredientelor si se evita prinderea acestora de fundul vasului de preparare.

Se adauga apa rece si se da ciorba in fiert. Rosiile se adauga cand incepe fierberea.

Delicatesa ! Pentru un gust deosebit, se adauga in ciorba si suc de rosii (vezi reteta pe blog – suc de rosii cum face sotia mea) pregatit de cu toamna.      8)

Se da cioba in cateva clocote, pana se moaie cartofii. Se adauga crutoane din paine prajita si verdeata tocata mai mare.

Painea, mai veche, se taie felii si se prajeste in prajitorul de paine sau se pune in cuptorul aragazului, asezata pe hartie de copt, intr-o tava.

Numai pentru pofticiosii declarati ! Feliile de paine prajita, calde, se freaca cu un catel de usturoi, pentru un gust deosebit. Se fac crutoane, prin taierea/ ruperea feliilor de paine, la dimensiunile dorite.

Gurmanzii cu vechime in „meserie” vor dori cu siguranta o ciorba mai acra.       😛      Acrirea se face cu zeama de varza sau zeama de la muraturile taranesti, conservate in saramura.

Zeama de varza se fierbe si se aduna spuna. Se adauga peste ciorba.

Cine doreste poate sa mixeze lichidul, obtinand o crema. Atunci bucatarul va schimba titulatura in meniul afisat al zilei si ii va zice – supa crema de cartofi si ciuperci.      😛    Apoi se adauga crutoanele.

Cioba/ supa crema se serveste calda, presarata cu verdeata.

Chiar daca este post, o gura de tuica din prune, servita la botul calului, in fuga, pana a te aseza la masa, nu strica. Mai ales, daca la ciorba vei servi si o salata de varza murata, presarata cu boia de ardei dulce si/ sau iute, marar verde. In loc de boia, pe varza se poate pune piper boabe, proaspat macinat. Uleiul de masline, adaugat peste varza taiata fasii, amestecat cu putina zeama de varza, va da un gust deosebit salatei.

Daca nu s-a facut varza murata, pe care ai pus-o, tu, ca un(o) adevarat(a) gospodin(a), treci prin piata, vei gasi la precupete, cu siguranta.

Un ardei iute, ciusca, va face pe pofticiosii de meserie, sa uite, ca au servit o ciorba consistenta, dar fara carne.      😕

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca nu tineti tot postul, incercati sa serviti si mancaruri fara carne, chiar daca nu sunteti fanul acestor preparate. La batranete nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*