Verdeturi de toate felurile te indeamna sa le pui in cosul de cumparaturi, sa mai omiti carnea din meniul zilnic si sa pregatesti retete simple, la iuteala, care pe langa faptul ca sunt deosebit de gustoase, sunt si sanatoase.
Exista un secret ! Ciobele si supele crema care au la baza verdeturi, se pregatesc in cantitati mici care sa fie consumate la o masa de pranz, cel mult si seara. Verdeturile preparate se oxideaza in timp si dau un gust de cocleala, „framanta” stomacul care o ia razna si stapanul nu mai stie ce are, de nu se simte confortabil.
Tine de medicina naturista ! Strabunii nostri opareau verdeturile (loboda, spanac, salata, stevie, stir, frunze de sfecla, etc.) inainte de a le pune in ciorbe sau mancaruri. Astfel, mare parte din mineralele continute ramaneau in apa fiarta, care se arunca sau in cel mai fericit caz se utiliza dupa racire la udatul florilor. Am invatat sa folosesc verdeturile neoparite, doar calite o data cu legumele. Se simte in gustul mai bogat al preparatelor si in vigoare, dupa ce consumi in preparate, verdeturile neoparite in prealabil.
Ingrediente de trebuinta in reteta: loboda, salata verde, leurda, radacinoase (morcov, telina, pastarnac, patrunjel), ceapa uscata, smantana, oua de gaina, untura de pasare, sare grunjoasa, piper boabe, patrunjel si leustean verde, zeama de lamaie.
Radacinoase si ceapa uscata se dau pe razatoarea mare sau se toaca marunt cu un cutit bine ascutit. Se calesc intr-o cratita in untura de pasare.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat. Se amesteca cu o lingura de lemn pentru omogenizarea legumelor calite cat sa se moaie usor.
Verdeturile proaspete se spala bine sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.
In cratita cu legume calite, se adauga loboda si se caleste cateva minute.
Se adauga si salata verde, rupta in bucati si se mai caleste cateva minute.
Se amesteca cu o lingura de lemn pentru omogenizarea si calirea in continuare a amestecului de verdeturi si radacinoase.
Leurda rupta/ taiata in bucati se adauga peste verdeturile si legumele calite. Se amesteca cu lingura de lemn pentru omogenizare. Se adauga in cratita, apa fiarta si se lasa ciorba sa fiarba in clocot, la foc potrivit, 15-20 de minute, pana ce legumele si verdeturile se moaie suficient pentru a putea fi consumate.
Se pregateste ingredientul secret pentru ciorba ! Secretul acestei ciorbe trebuie bine pastrat. Ouale de gaina, smantana, zeama proaspata de lamaie sunt de calitate deosebita. Ouale sunt cumparate de la precupete din piata, iar smantana grasa de la ciobani. Zeama de lamaie este proaspat stoarsa. Sarea grunjoasa este romaneasca, nu chinezeasca sau ucrainieana. Piperul boabe se macina proaspat.
Ingredientele se bat cu o furculita sau cu telul pana se obtine un amestec omogen.
Se adauga patrunjel si leustean verde, tocat marunt, in oul batut cu smantana.
Ciorba data in fiert este pregatita pentru marea incercare, dresul ei pentru un gust deosebit. Se opreste focul. Cu polonicul se ia din ciorba si se adauga peste amestecul omogen de oua si smantana. Se amesteca bine cu telul.
Amestecul bine omogenizat se adauga treptat in ciorba fierbinte, amestecand in continuu cu polonicul in ciorba pentru omogenizare. Se pune capacul pe oala si se lasa la macerat 10 minute, pentru omogenizarea gusturilor.
Daca iti plac zdrentele ! Daca uiti sa opresti focul sau nu amesteci bine cu polonicul, amestecul de ou si smantana se zdrentuieste, iar ciorba nu este omogena.
La pranz, ciorba se serveste calda, cu mamaliga rece si ardei iute. Un paharel de tuica de pruna sporeste apetitul mesenilor.
Seara merge de minune o ciorba rece.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ratati ocazia de a va purifica organismul. Verdeturile de sezon va stau la indemana pentru urmatoarele 3-4 saptamani, macar pana la Paste.
Buna ziua,
Acum pregatec ciorba. Cantitatile le-am pus la intamplare, In retete, de obicei sunt specificate si cantitatile. Sunr curioasa ce o sa iasa …!
Hey..de cand caut aceasta reteta…eu o stiu din zona Bacaului sub denumirea de „verze”….ce e in plus la minunatia mancata in acea zona este ca…se puneau si oua fierte intregi sau pe jumatate.Mie una imi place aceasta ciorba mai ales rece.
Daca nu este ciorba de post se pot pune oua proaspete in ciorba ca fierbe si se vor obtine oua posate.