Supa de rosii cu galusti din branza dulce

Pe blogurile de profil, rar am intalnit retete de ciorbe, supe, supe-crema.

Daca zeama lunga era pe vremuri felul intai (de multe ori, singurul fel de mancare) al saracului, astazi cand  se gasesc de toate, bani sa ai, iar specialistii recomanda prin retele lor de slabit si astfel de preparate, mi-am propus sa mai scriu cateva retete, dupa sezon, pe masura ce apar verdeturilor si legumele autohtone.

Cum primavara abia bate la usa, se folosesc legume congelate de cu toamna (ardei gras si rosii), radacini de morcov, patrunjel, telina si pastarnac, o ceapa. Merge adaugat in supa si cateva rondele fine de praz.

Cauti cu grija si placerea gradinarului, in glastele din balcon si alegi 2-3 frunze dolofane, de busuioc verde, din cel cu foaia lata. Daca ai fost prevazator, ai luat un ghiveci cu busuioc, din market sau te-ai gospodarit singur.      😕

Apropo ! Anul acesta mi s-a pastrat verde, pe timpul iernii, 1 fir de busuioc, stingher, intr-un ghiveci. Nu l-am bibilit, nu l-am „infofolit”, doar l-am tinut in balconul inchis cu termopan, balcon incalzit, unde temperatura este mai mereu, de 12-15 grade C. De obicei, frunzele de busuioc, din acesta domnesc, cu frunza lata, pe la sfarsitul lui decembrie, se ofilesc si trebuie uscate, la umbra, pentru a fi puse ulterior in borcane de plastic, cu capac si folosite la mancarici sau la ceai. Am pus pe la inceputul lui februarie, in aceeasi glasta, vreo 10 seminte de busuioc, luate din una din cele 2 flori de busuioc, ramase pe firul din glasta. Cealalta floare este inca verde. Sper sa se coaca pana la sf. Gheorghe, ca sa pun semintele intr-o jardiniera, afara, in balcon. De vreo 10 zile au rasarit primele mladite de busuioc. Sunt curios sa vad daca vor creste. E prea de vreme sa scot glasta afara, in alt balcon, deschis.

Radacinoasele se dau pe razatoarea fina. Se calesc impreuna, in untura de pasare, ardeiul gras, inghetat si radacinoasele. Frunzele de busuioc, se taie fasii subtiri si se adauga peste legumele calite.

Rosiile inghetate se trec printr-un jet de apa calduta, se decojesc si se taie felii subtiri sau se dau pe razatoarea mare.

Rosiile se calesc impreuna cu legumele, cateva minute. Se pun cateva fire de cimbru uscat.

Se adauga apa calda/ fiarta si se continua fierberea legumelor, pana se moaie. Se adauga suc de rosii (din cel facut in toamna, de toate gospodinele precaute) sau pasta de tomate, diluata in apa fiarta.

Fiindca veni vorba ! Cand cumparati pasta de tomate, din market, alegeti numai acele cutii/ sticle, pe a caror eticheta nu apar conservanti, stabilizatori, amidon, etc. Sunt unele etichete, la produse bio, pe care scrie: nu contine conservanti, E-uri, stabilizatori, etc. Daca ne duc cu presul cei care vand si ne prindem, este invatatura de minte, nu mai cumparam si ne facem singuri, de cu toamna, cate conserve ne trebuie, pana la recolta viitoare de legume de-ale noastre, romanesti.     🙁       😛

Se amesteca bine, branza dulce (cca. 100 grame) cu un ou de gaina si o lingura de gris. Se ia din amestec, cu lingura si se pune (cu grija, sa nu sara lichidul fierbinte, pe maini), in supa care fierbe, potolit. Galustile se lasa sa fiarba, la foc mic, pana cad singure la fundul cratitei.

Mic secret ! Cand galustile au tendinta de a cadea la fundul cratitei, se „ajuta” cu o cana de apa rece, turnata, in supa.

Supa se serveste firbinte, cu un ardei iute. Se presara patrunjel verde, tocat fin.

Ca sa „ajutati” festinul, mesenii se indeamna cu un paharel de tuica de pruna. Gurmanzii adevarati, nu trebuie sa se abtina, sa serveasca o felie de paine (facuta in casa), calda, abia scoasa din cuptorul aragazului si lasata sa respire, doar atata timp, cat sa nu se incrudeze, cand o veti taia cu cutitul.

Ar fi un secret la painea de casa ! Daca nu puteti rezista ispitei si painea abureste pe masa, indrazniti si rupeti un coltuc. Aburii care se degaja din painea de casa, proaspata, vor navali in bucatarie si un miros placut, inconfundabil, de proaspat, va va invalui.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu va refuzati niciuna din placerile ce tin de retetele voastre preferate. Nu exagerati, fiti moderati si prevazatori cu silueta voastra. Dar de fapt si la urma urmei, o viata are omul si atunci, de ce sa nu-si faca toate poftele ?

One Comment

  1. minunata,mai ales pt.copii.Nepoata mea ,care este destul de mare acum,își amintește cum in copilărie ii făceam des astfel de supe.Trebuie sa-i mai fac o plăcere chiar si la etatea ei…
    Felicitări !!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*