Potroace de curcan la trecerea dintre ani

Pentru trecerea dintre ani cand se incinge marea crapelnita (ca asa-i la noi, la romani) planurile se fac din timp. Inainte cu 2-3 zile, de marea incercare pentru stomacul autohton, nici nu trece bine Craciunul ca gospodinele dau fuguta pe la tarabe si prin macelarii, iar gospodinii prin crame sau pivnite, pentru ultimele achizitii.

Meniul pentru noaptea de revelion, la romanii care isi petrec sarbatoarea in sanul familiei sau in mediu restrans, cu rudele si prietenii apropiati (in casa celui cu spatiul cel mai mare) se stabileste din timp, pentru ca fiecare sa stie precis ce sarcina ii revine, adica cu ce preparat vine pentru masa de revelion.

Spre dimineata, cand fumurile alcoolului incep sa-si faca simtita prezenta, o veche zicala romaneasca spune ca lipseste doar o ciorba acra, care ar face loc pentru ultimele pahare inainte ca cei care au facut excese bahice, sa cada lati.      😀          Exista o explicatie: acritura dilueaza alcoolul si il distribuie rapid in organism, “atacul” la cap fiind devastator.       😛

Ciorba de potroace, rareori lipseste din meniul de revelion. Pentru cei care au inchinat cu masura, este o binecuvantare, le usureaza intr-o oarecare masura trupul, permitandu-i posesorului sa se intinda la orizontala, fara a se invarti casa cu el.       😀

Ingrediente de trebuinta in reteta: 2 aripi de curcan (inclusiv spatele, gatul, pipota, tartita, daca ai cumparat curcanul intreg), cate o radacina de pastarnac, patrunjel, morcov, telina, o ceapa uscata, cateva rosii congelate, cateva fasii de ardei gras congelat, o jumatate de cana de orez boabe, zeama de varza, leustean verde sau leustean uscat, o radacina de hrean, o ramurica de cimbru uscat.

In market se gasesc aripi mari, de curcan, refrigerate, numai bune pentru o ciorba de potroace delicioasa. Se pot folosi si ciotoaie de curcan sau tartite de curcan, daca nu se gasesc aripi.

Chiar daca nu este acelasi lucru ! La ciorba de potroace se poate folosi si carne de gaina batrana (cocosul fiind mai “vartos” este de preferat).         😕

Daca ati cumparat carnea inghetata, nu este nevoie sa o lasati la decongelare. Carnea se pune la fiert, congelata.

Carnea, radacinoasele, ardeii congelati si rosiile congelate se pun la fiert in oala de presiune. Se completeaza cu apa rece.

Se adauga o lingurita de sare grunjoasa si o ramurica de cimbru uscat.

Fierberea la foc potrivit dureaza 1,5 -2 ore, de cand oala de presiune incepe sa fluiere.

Cand oala de presiune s-a depresurizat, se scot legumele si carnea, pe o farfurie.

Carnea se scoate de pe oase. Legumele se toaca marunt, la cutit.

Lichidul in care au fiert legumele si carnea se transvazeaza intr-o oala de inox.

De retinut pentru un aspect deosebit al preparatului ! Pentru ca ciorba de potroace sa iasa limpede, dupa oprirea focului se lasa oala de presiune sa se depresurizeze singura, timp in care eventuala spuma formata, care s-a aglomerat, in timpul fierberii, se va decanta sub gratarul din fundul oalei de presiune. Transvazarea lichidului, in vasul de ciorba se va face treptat, cu un polonic mare, avand grija sa nu se zdruncine oala de presiune si sa nu se ia tot lichidul din fundul oalei de presiune. Spuma aglomerata (formata in special la fierberea de carne congelata) trebuie sa ramana sub gratarul oalei de presiune.

Orezul se spala in cateva ape reci si se lasa la scurs, cateva minute, timp in care orezul se va umfla usor.

De ce spalarea orezului cu apa rece ? Spalarea orezului nu este obligatorie, decat daca se doreste indepartarea amidonului praf, de la suprafata boabelor de orez.        🙂

Zeama de varza se fierbe separat, intr-o oala. Prin fierbere se formeaza o spuma care se aduna cu o lingura si se indeparteaza, pentru ca ciorba sa iasa limpede.

Zeama de varza si orezul se adauga in lichidul obtinut in urma fierberii carnii si a legumelor. Se mai fierb impreuna 5-6 minute.

Pentru un aspect placut ! Ciotoaiele de curcan, daca sunt mai mici si ciocalaii aripilor se lasa cu os cu tot.        😛

Se culeg cu o furculita, pielitele de la rosii. Se reintroduce in lichid, carnea curatata de pe oase.

In ciorba se adauga leustean verde tocat marunt sau leustean uscat faramitat intre degete.

Ciorba de potroace se serveste fierbinte cu mamaliga calda, facuta mai tare, hrean proaspat ras si/ sau ardei iute.

Hreanul proaspat ras se pastreaza in borcane cu capac etans, in care impreuna cu hreanul se pune o lingura de zahar si 2-3 linguri de otet din vin, de 9 grade. Se completeaza cu apa rece.

Ardeii iuti se conserva in otet si apa, cu mirodenii. Se pastreaza in borcane cu capac etans.

Vezi retetele pe acest blog – hrean ras cu otet si zahar si ardei iute in otet.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond !  Ce imi doresc eu mie, doresc tuturor celor care citesc acest blog si nu numai lor. Anul Nou sa va aduca sanatate, numai bucurii si fericire impreuna cu cei dragi. Sa fiti vesnic tineri, cu mintea la fel de zglobie si spiritul mereu treaz. Nu uitati – o minte sanatoasa se intretine/ se conserva numai cu o hrana sanatoasa dar si gustoasa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*