ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana (8)

Ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana

Inainte de sarbatorile pascale, in raidurile mele prin market, am descoperit ciuperci sitachi, crescute in ciupercarii romanesti. M-am bucurat, ca intreprinzatori romani au reusit, sa adapteze aceste ciuperci asiatice in tara, in ciupercarii locale, cu miceliu adus din Asia. Bine preparate, aceste ciuperci sunt deosebit de savuroase, comparabil cu cele originale. In urma cu vreo 4-5 ani, am cumparat din market, din cele aduse din Japonia, dar de atunci nu am mai gasit.

Frumos ambalate si in acelasi timp eficient (manunchi de ciuperci cu putin miceliu si urme de pamant plus radacini, in pungi din plastic alimentar prevazute cu aerisire), se pot pastra in frigider, in ambalajul original, in cutia de legume. Fara a se degrada, eu le pastrez de aproape o luna de zile.

Amintiri, amintiri …. ! Imi place, sa culeg ciuperci direct de la sursa, din padure – ciuperci albe, de camp, ghebe, bureti de nuc, bureti de plop, bureti de prun, nane, zbarciogi, barba caprei, bureti iuti, laptosi si mult mai rar decat imi doresc (nu prea se gasesc prin locurile pe unde merg eu), manatarci/ hribi.

Copil fiind, sa tot fi avut 6-7 ani, mergeam cu bunica pe islazul comunal, din Treapturi si pe la marginea padurii de la Magura Slatiorului, sa culegem ciuperci. De la bunica am invatat, care ciuperci sunt comestibile si care sunt otravitoare.

Cand mergeam la padure, drumul de 5-6 Km era destul de obositor si la intoarcere abia mergeam, agale si cu pauze de odihna, dese. Strangeam din dinti si nu ma vaitam ca sunt obosit.

Imi asigur ciupercile necesare familiei, oparite si pastrate in pungi din plastic, in congelator, de la un sezon la altul, pentru tocanita si ciulama. Cu ghebe pregatim in octombrie, zacusca. Nanele pane’ sunt adevarate delicatese, zici ca sunt snitele vieneze. Conservam ciuperci in otet si in saramura. Salata de bureti poate fi servita la orice friptura mai grasa.

Capturile mele de ciuperci le-am prezentat uneori – la cules de ciuperci – din captura de primavara.

Din retetarul familiei mele ! Rareori cumpar ciuperci doar, mari, albe sau brune din market, doar pentru a pregati ceva sofisticanii culinare pe baza de ciuperci. Cumpar ciuperci mici, albe sau brune, daca ne dorim, sa pregatim ciuperci cu masline, la cuptor, sa avem ca aperitiv, la nevoie. Se pot pastra in borcan cu capac etans, la rece, in frigider, 2-3 luni.

Categoria ciuperci de pe acest blog este destul de bogata.

Ciupercile trase in unt, servite pe paine prajita/ paine calda sunt adevarate surprize culinare pentru oaspeti, la o masa festiva, servita in familie. Pregatim – galbiori gratinati cu smantana, ciuperci trase in unt servite pe paine prajita, zbarciogi cu smantana pe paine prajita, hribi cu ciuperci si smantana.

Sosul de praz, cu ciuperci sitachi si smantana este o adevarata delicatesa culinara.

ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana (8)

Ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ciuperci sitachi albe si brune, unt clarificat, smantana grasa, ceapa si usturoi verde, ceapa uscata, catei de usturoi, marar si patrunjel verde, lamaie, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, fulgi de ardei iute.

ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana (1)

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire ingrediente din reteta pentru preparare.

Ciupercile sitachi se scot din ambalaj si se curata cu o pensula de bucatarie, de urmele de paie/ nisip. Daca sunt curate (si de regula, sunt curate), nu este nevoie, sa fie spalate sub jet de apa rece. Se indeparteaza miceliul, prin sectionare cu lama unui cutit bine ascutit, astfel incat, ciupercile sa nu se desprinda din manunchi. Vor fi separate ulterior, in timpul prepararii.

Nu mereu cumperi ceea ce doresti cu adevarat ! Cand am cumparat ciupercile maro, acestea erau pe sfarsite si nu am avut de unde sa aleg.

Ceapa uscata se taie mai intai rondele care apoi se maruntesc.

Ceapa si usturoiul verde, mararul si patrunjelul verde se toaca marunt.

Coaja de la lamaie se da pe razatoarea mica. Vom folosi in reteta si putina coaja de lamaie. Lamaia se stoarce in storcatorul manual. Sucul de lamaie va da savoare suplimentara preparatului final.

LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.

  • ciuperci sitachi albe si brune,
  • unt clarificat,
  • smantana grasa,
  • ulei de masline extravirgin,
  • ceapa si usturoi verde,
  • marar si patrunjel verde,
  • lamaie.

Pregatire reteta propriu-zisa.

Intr-o tigaie cu margini inalte, se incinge un amestec de unt clarificat si ulei de masline extravirgin.

ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana (2)

Amestec de unt clarificat si ulei de masline extravirgin care se incinge intr-o tigaie cu margini inalte.

De avut in vedere !? Untul clarificat se va topi mai greu decat untul obisnuit. pentru a nu se arde, uleiul de masline extravirgin poate fi adaugat peste untul clarificat care deja a inceput sa se topeasca.

In tigaia cu amestec de unt clarificat si ulei de masline extravirgin, bine incins (sa dogore la mana asezata deasupra tigaii) se pun fulgi de ardei iute, ceapa uscata si usturoiul uscat, maruntite.

ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana (3)

In amestecul bine incins, s-au pus fulgi de ardei iute, ceapa uscata si usturoi uscat, tocate.

Se amesteca cu o lingura din lemn pana se moaie ceapa uscata. Nu ne dorim, ca ceapa sa se rumeneasca.

In tigaia cu margini inalte, se adauga ciupercile, desprinse din manunchi si cateva firisoare de coaja de lamaie data pe razatoarea mica. Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizare.

Prin amestecare, amestecul de unt si ulei de masline extravirgin va infofoli ciupercile.

ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana (4)

In tigaia cu margini inalte s-au adaugat ciupercile sitachi.

In preparat se adauga sare grunjoasa si condimentele – piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Optional, se poate adauga – boia afumata de ardei, curcuma.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente din reteta pentru preparare.
  • Pregatire reteta propriu-zisa.
  • Montarea si servirea preparatului.

Se amesteca cu lingura din lemn pana se obtine o masa omogena, dar nu seaca. Este momentul ca in tigaia cu margini inalte, sa se adauge smantana grasa. Smantana grasa va lega preparatul final.

ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana (5)

In tigaia cu margini inalte s-a adaugat smantana grasa.

Se amesteca cu lingura din lemn pentru ca smantana sa infasoare ciupercile, sporind savoarea preparatului.

In preparat se picura zeama de lamaie, dupa gust. Nu ne dorim, sa acrim preparatul, doar sa-i dam o tenta pentru a-i spori si mai mult savoarea.

Preparatul se decoreaza cu verdeata tocata marunt – ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde. Nu ne dorim, sa inverzim preparatul final, doar cat sa-l intinerim.

ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana (6)

Preparatul este gata pregatit.

In tigaie, se amesteca pentru omogenizarea preparatului final.

Montarea si servirea preparatului.

Pentru montarea si servirea preparatului se pregatesc felii de paine prajita in prajitorul de paine.

Optional. Se poate pregati paine prajita si in tigaie, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin/ doar ulei de masline extravirgin. Daca se ung feliile de paine cu ulei de masline extravirgin si se aseaza in tava de copt, pe hartie de copt, painea prajita se poate pregati in cuptorul aragazului.

Cipercile trase in unt clarificat si smantana grasa, condimentate, se intind pe feliile de paine prajita. Grasimea din preparat va muia painea prajita atat cat trebuie pentru a putea servi sandvis-ul tinandu-l in mana.

ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana

Ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana.

Preparatul se poate servi ca aperitiv la o cina festiva, dar si la micul dejun sau la gustarea de la ora cinci.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Servit ca aperitiv, acest preparatul merge de minune cu o tarie – o cinzeaca de whisky sau o cinzeaca de rom. La nevoie, merge si o cinzeaza de palinca. Sa te tii apoi, pofta de mancare spre bucuria gospodinei care a stat mult timp prin bucatarie, ca sa poata omeni invitatii asa cum se cuvine. Nu credeti ? Incercati reteta si nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *