Pentru sarbatorile de iarna, gospodinele cere se respecta isi fac liste din timp, cu preparate care mai de care, in dorinta de a-i uimi pe cei ai casei, adunati in jurul meselor sarbatoresti. Daca la sarbatori sunt si invitati, apropiati ai familiei largite, cu atat mai mult, dorinta gospodinei de a-i atrage pe toti spre masa, este mai puternica.
Pe acest blog sunt prezentate multe retete cu preparate deosebite, de la aperitive, ciorbe, mancaruri, peste si fripturi, pana la deserturi, care pot fi pregatite in timpul sarbatorilor de iarna. Trebuie doar ales ceea ce gospodina isi propune, sa pregateasca. Nu pot lipsi aperitivele cu porcarele, specifice perioadei reci (slanina afumata, carnati afumati, jumari, caltabosi, toba, sorici), piftie de porc, ciorba de potroace, sarmale din carne de curcan, curcan copt, purcel la tava, fripturi de porc, tort, cozonac.
Ca in fiecare an, acordam sarbatorilor de iarna o atentie deosebita. In afara sarbatorilor religioase, in fiecare iarna, aniversam in familie si zile de nastere sau casatorii. Pentru fiecare sarbatoare in parte, cautam, sa pregatim altceva, fara a ne abate insa, prea mult, de la preparatele traditionale, regasite prin retetele mostenite de la parinti si bunici.
Din retetarul familiei mele ! Capitolul de aperitive-mic dejun este bogat. Cum pentru astazi, mi-am propus, sa scriu o reteta pe baza de porcarele, voi aminti numai retete pe baza de acest ingredient valoros.
Pregatim – rulouri cu porcarele, cornuri cu porcarele, delicatese servite ca aperitive, rulouri cu porcarele si cas afumat, sandvis banatean cu slanina afumata, pasta tartinabila din jumari de porc cu ou fiert si castraveti murati.
Nu cu mult timp in urma, pregateam porcul in familie, impreuna cu sotia, in ajunul Craciunului, cand primeam cate o pulpa/ o jumatate de porc de la parinti (inca mai cresteau in curtea casei batranesti) sau cumparam de la prieteni (cand copiii erau mici) sau de la producatori particulari (cand acestora li s-a permis, sa vanda in macelarii particulare).
Ne amintim cu placere si nostalgie, cum copiii se miscau printre picioarele noastre, curiosi, sa priveasca, ce si cum se intampla pe masa si pe aragaz. Atentia noastra, a parintilor era marita, copiii sa nu atinga cutitele, sa nu sara lichid fierbinte de prin tuciuri sau din tingiri. Ne descurcam (este adevarat, eram si mult mai tineri), iar bucuria de a putea pregati porcul, in familie, este greu de explicat in cuvinte. Porcarelele gata pregatite de noi, le duceam la un amic, sa le puna la fum. Cand le aduceam afumate, le agatam in balcon, sa se zvinte. Micutii nostri le dadeau tarcoale, le verificau daca s-au uscat, nerabdatori, sa le deguste. Afumaturile, in mare parte, le puneam la garnita, in untura (iarna era lunga si in acele vremuri si geroasa, cu zapada multa).
Nu putea lipsi o prima prajeala cu porcarele proaspat afumate (imediat ce le aduceam de la fum), si cartofi prajiti, insotita de muraturi taranesti.
Astazi, cand gasim carne de porc la oferta, ne-am dori, sa mai pregatim, macar o data, porcul, in familie, pentru ca si nepotelul nostru sa asiste la acest ritual. Poate la anul, sanatosi sa fim. Pentru anul acesta, nu ne-am incumetat, sa pregatim porcul in familie. Voi cumpara de toate – porcarele afumate (carnati, slanina, piept, ciolan), jumari, carne proaspata si carne afumata, toba, lebar si caltabos, dintr-o macelarie particulara, de la care ma aprovizionez de mai mult timp. Am avut grija, sa incerc din toate sortimentele dorite, sa stiu ce cumpar. Asa-i cand ai de unde alege !?

Buseuri cu porcarele.
Ingrediente de trebuinta in reteta: faina de grau, unt proaspat, oua de gaina, ulei de masline extravirgin, carnati din carne de porc, afumati, spata de porc afumata, seminte de susan, sare grunjoasa, piper boabe.
Pregatire aluat pentru buseuri.
Pentru pregatirea aluatului, am folosit reteta de la aluat pentru tarte cum face sotia mea. Am inlocuit margarina (nu mai folosim de mult timp) cu unt proaspat.

Aluat de casa.
Aluatul se intinde cu sucitorul pe un talger din lemn, acoperit cu folie din plastic alimentar. Pe plastic s-a imprastiat faina de grau. Faina imprastiata pe talger are rolul sa nu se prinda aluatul de sucitor.

Foaie de aluat intinsa cu sucitorul.
Optional. In reteta se poate folosi aluat cu unt cumparat din market, daca gospodina este norocoasa si gaseste asa ceva.
LISTA INGREDIENTELOR FOLOSITE IN RETETA.
- faina de grau, speciala pentru cozonaci,
- oua de gaina,
- unt proaspat,
- carnati de porc, afumati,
- spata de porc, afumata,
- seminte de susan.
Pregatire buseuri in vederea coacerii.
Umplutura pentru buseuri este din carnati de porc, subtiri, afumati si fasii subtiri din spata de porc cu putina grasime, afumata/ fasii de bacon afumat/ piept de porc afumat, feliat.

Carnati din carne de porc, afumati si fasii subtiri din spata de porc cu putina grasime, afumata.
Pe foaia de aluat bine intinsa, se aseaza bucati intregi de carnati si felii din spata de porc afumata.

Pe foaia de aluat bine intinsa s-a asezat umplutura – carnati afumati si spata de porc afumata.
Aluatul cu umplutura se ruleaza si se taie bucati potrivite. Buseurile se aseaza intr-o tava de coacere, pe hartie de copt, unsa cu ulei masline extravirgin/ unt topit (optional).

Buseuri gata formate, sunt asezate intr-o tava de copt, pe hartie de copt.
Buseurile gata formate se ung cu galbenus de ou batut cu furculita/ telul. Se presara seminte de susan.

Pe buseurile unse cu galbenus de ou batut s-au presarat seminte de susan.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire aluat pentru buseuri.
- Pregatire buseuri in vederea coacerii.
- Coacerea buseurilor in cuptorul electric al aragazului.
- Servirea buseurilor umplute cu porcarele.
Coacerea buseurilor in cuptorul electric al aragazului.
Tava de copt cu buseuri se va introduce in cuptorul electric al aragazului, pe treapta a 3-a a cuptorului. Se fixeaza programul de incalzire sus-jos, fara ventilator si temperatura de 200 grade C.
Tava de copt se va introduce in cuptorul aragazului gata incins la temperatura dorita.
Se urrmareste coacerea busurilor prin geamul din usa cuptorului, pana se rumenesc buseurile, dupa dorinta gospodinei.

Buseurile cu porcarele sunt gata coapte si rumenite.
Servirea buseurilor umplute cu porcarele.
Buseurile cu porcarele se servesc ca aperitiv cald.

Buseuri cu porcarele gata coapte, fierbinti.
Langa buseuri se serveste o cescuta cu tuica de prune fiarta.

Cescuta cu tuica de prune fiarta.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Respectati traditiile noastre stramosesti. Sarbatorile crestinesti petrecute in familie pot fi ocazii in care membrii famililor largite, se pot intalni si depana amintiri. Este momentul sa ne amintim de cei plecati dintre noi, cinstindu-i.