Ma gandeam sa ma relaxez si eu putin, dupa autoizolare, adica sa ies la o miscare fara o tinta alimentara precisa ca in ultimele 2,5 luni. Am vazut la tv imbulzeala nationala de vineri, sambata, duminica si luni de pe strazi, cateva incaierari intre bande, mai multe picnicuri cu gratarele incinse, la iarba verde. Am […]
Creier maduvioare
Creier de porc cu ciuperci si sparanghel la cuptor
Creierul si maduvioarele sunt ingrediente care, pe nedrept, dupa parerea mea sunt ocolite de gospodine in preparatele din familie. Poate fi vorba de prea putine retete disponibile, spre deloc, care se regasesc prin cartile de bucate actuale ce umplu rafturile (mai nou si prin market, cu noutati culinare de prin lume adunate), aspectul nu tocmai […]
Creier de porc cu porcarele la cuptor si turta cu jumari
Intotdeauna mi-au placut maruntaiele (ficat de porc sau ficat de vitel, inima de porc, rinichi de vitel), creierul si maduvioarele, sa le cumpar proaspete (uneori, cumpar si creier congelat sub forma de calup, portionat la Kg) si sa le pregatesc, de cele mai multe ori ca retete simple, pentru a obtine preparate deosebit de gustoase […]
Omleta cu creier, cartofi noi si cascaval
Omletele sunt retete de avarie pentru burlaci in general, dar si pentru multi dintre cei sositi seara acasa, tarziu, cand magazinele de la coltul strazii s-au inchis de mult. Nu au avut nici timp, de ceva vreme, sa treaca prin market pentru a cumpara niste semipreparate (dupa parerea mea, sunt norocosi ca nu si-au facut timp […]
Creier de porc cu porcarele, cascaval si parmezan, la cuptor
Maruntaiele (ficat, rinichi, inima), creierul si maduvioarele, limba de la animale (in special porc, vita, vitel) nu sunt tocmai la indemana oricui a fi pregatite. Bucatarii consacrati se feresc sa gateasca astfel de subproduse (cine a inventat cuvantul nu cred sa fi fost prea inspirat), motivand ca preparatele nu sunt solicitate de consumatori, fie ei […]
Maduvioare scoase din oase de vita, pane’
Maduvioarele bine pregatite sunt adevarate delicatese culinare care servite in marile restaurante adauga consistent la pret. Fiind destul de rare prin galantare, bucatarii sefi prefera sa faca un sos din maduvioare si sa-l serveasca la fripturile pregatite la tava, in cuptor. Doar pe la aniversari, nunti si botezuri, se gandesc marii bucatari sa introduca in […]
Maduvioare scoase din oase de vita, la cuptor
De cate ori scriu vreo reteta in care se pregatesc – creier, maduvioare, maruntaie (ficat, rinichi, inima) sau burta – nu pot sa nu imi amintesc, in treacat doar (intr-un colt al mintii mele fiind inca un mic „depozit” cu astfel de ganduri), de anii „construirii socialismului multilateral dezvoltat”, cand goana permanenta dupa de-ale gurii, […]
Creier la cuptor cu paste fainoase si suc de rosii
Creierul si maduvioarele (proaspete sau sub forma de bloc congelat) sunt printre ingredientele mele preferatele, atunci cand doresc, sa prepar, ceva deosebit de gustos, dar si satios, care are avantajul ca se pregateste rapid. Le consider ingrediente de baza pentru adevarate delicatese culinare. Preparatele pot fi diverse, de la pane’-uri la omlete si papare la […]
Omleta cu creier de porc, la cuptor
Creierul si maduvioarele, dar si maruntaiele (rinichi, ficat, inima, splina) sunt neglijate pe nedrept de catre master chef – ii din bucataria romaneasca actuala (o amestecatura de influente straine), chiar as zice ca se desfasoara o campanie impotriva preparatelor din aceste ingrediente principale din bucataria traditionala romaneasca. Sa ne amintim cu placere ! Citesc de […]
Creier de porc in aluat, la cuptor
Zilele trecute am scris o reteta de mancarica cu ciuperci albe si mi-am dat cu parerea ca ar merge de minute drept garnitura la creier, pregatit la cuptor. Nu stiu de ce ! Creierul este putin folosit in bucataria romaneasca. Un motiv ar putea fi faptul ca nu se cunoaste modul de curatare de pielita sangerie si faptul ca trebuie […]