Creier de porc in aluat, la cuptor

Zilele trecute am scris o reteta de mancarica cu ciuperci albe si mi-am dat cu parerea ca ar merge de minute drept garnitura la creier, pregatit la cuptor.

Nu stiu de ce ! Creierul este putin folosit in bucataria romaneasca. Un motiv ar putea fi faptul ca nu se cunoaste modul de curatare de pielita sangerie si faptul ca trebuie fiert mai intai de a-l prepara in vreun fel.     🙁

Creierul se poate servi ca atare, doar fiert, cu sare. Poate fi facut omleta, pane’ prajit sau in aluat la cuptor.

Promisiunea facuta, trebuie tinuta intotdeauna daca vrei sa te mai ia cineva in seama ! Promitand sa scriu cat de curand si reteta de creier in aluat, la cuptor, diferita de cea de creier pane’ scrisa cu mult timp in urma, astazi trec si la fapte.      😕

Creier de porc in aluat, la cuptor, cu garnitura de ciuperci.
Creier de porc in aluat, la cuptor, cu garnitura de ciuperci.

Ingrediente de trebuinta in reteta: creier de porc, de vita/ vitel – bucati intregi (proaspat sau congelat), oua, lapte, faina, unt, pesment, sare grunjoasa, piper proaspat macinat.

Creierul de porc se curata de pielita neagra/ sangerie si se fierbe intreg, in apa clocotita cu sare grunjoasa, 5-7 minute.

Nu va speriati ! Daca se foloseste creier inghetat, se lasa de seara pana dimineata sa se dezghete, in frigider. In punga veti gasi sange. Il scurgeti la chiuveta si spalati bucatile de creier.     😕

Creierul fiert se lasa la scurs intr-o sita de inox.

Creier fiert pus la scurs pentru creier de porc in aluat, la cuptor.
Creier fiert pus la scurs pentru creier de porc in aluat, la cuptor.

Se bat 2-3 oua proaspate, de gaina (de preferat cele cu galbenusul portocaliu, cumparate de la precupete din piata), folosind telul sau o furculita.

NU riscati ! Cumparati numai oua proaspete, daca poarta stampila de verificare a laboratorului pietii. Vizual, puteti sa alegeti ouale care sunt mate si curate.     8)

Aluat gata pregatit pentru creier de porc in aluat, la cuptor.
Aluat gata pregatit pentru creier de porc in aluat, la cuptor.

In ouale batute se adauga sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate si cateva linguri de lapte dulce, fiert sau apa rece.

Ar fi un secret ! In loc de lapte sa puneti bere in aluat, are si drojdie, iar berea neagra (de preferat) are si gust de hanei prajit. Preparatul va iesi mai pufos.     😀

Se inglobeaza in ouale batute, faina alba, de grau, amestecand cu telul, pana se obtine o pasta mai consistenta, dar fluida, nu tare.

Creierul fiert si scurs (la nevoie, tamponat cu hartie absorbanta), bucati mari, se pune in aluat si se amesteca cu o lingura, cu grija, sa nu rupem bucatile de creier.

Creier de porc, fiert, pus in aluat pentru creier de porc in aluat, la cuptor.
Creier de porc, fiert, pus in aluat pentru creier de porc in aluat, la cuptor.

Se tapeteaza cu putin pesmet, un vas termorezistent, uns cu unt.

Vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu pesmet pentru creier de porc in aluat, la cuptor.
Vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu pesmet pentru creier de porc in aluat, la cuptor.

Amestecul de creier si aluat se toarna in vasul termorezistent. Se presara deasupra pesmet.

Vas termorezistent cu ingrediente pentru creier de porc in aluat, la cuptor.
Vas termorezistent cu ingrediente pentru creier de porc in aluat, la cuptor.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru o coacere lenta, treptata.

Preparatul este gata cand deasupra s-a format o crusta rumena, iar pe marginea vasului si deasupra vasului fierbe untul.

Creier de porc in aluat, la cuptor, gata pregatit.
Creier de porc in aluat, la cuptor, gata pregatit.

Se lasa vasul sa se raceasca treptat, timp in care untul intra in preparat si acesta se intareste si poate fi taiat in felii si servit la masa.

Creierul in aluat, la cuptor, se serveste rece sau caldut, cu salata de varza noua, castraveti si marar verde, cateva rondele de ceapa verde. Dressingul pentru salata este din ulei de masline, sare grunjoasa, otet de mere si miere.

Salata de varza noua, rosii si castraveti.
Salata de varza noua, rosii si castraveti.

Garnitura de ciuperci sau de piure de cartofi sau piure de conopida este un ingredient preferat care face preparatul delicios.

Un paharel de vin rece sau o bere rece nu pot lipsi.

Alternative delicioase pentru sandwich la serviciu ! Creierul in aluat, la cuptor, rece, taiat in felii subtiri de 1-1,5 cm poate fi un ingredient savuros pentru un sandwich, intre 2 felii subtiri de paine neagra sau intermediara si o frunza mare de salata verde. Merge si cu suc de rosii pus din belsug pe felia de creier.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Inventati, inovati, insistati in bucatarie si veti cunoaste satisfactii nebanuite. Nu va iese din prima, insistati. Nu va place aspectul preparatului vostru, inovati. Vreti sa incercati retete vazute, auzite, dar nescrise de nimeni pe undeva, inventati. Si nu uitati, scrieti-le si faceti-le publice, poate va interesa pe cineva si va va multumi.      😛

2 Comments

  1. ok….. e in lucru….. dar…. cata faina….cate oua….samd?

    • Cantitatile de oua, faina, pesmet, etc. sunt legate strict de cantitatea de creier, de cat de mult se doreste sa se simta gustul oului, respectiv al creierului.
      Mai multe oua folosite, vor imbraca mai bine masa de creier si preparatul va arata minunat. Pesmet pus mai mult pentru tapetarea vasului, va creste aspectul preparatului final. Faina nu trebuie sa abunde, deoarece va schimba gustul preparatului. In acelasi timp, preparatul se poate servi cu paine.
      Altfel spus – este alegerea gospodinei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*