Omletele sunt retete de avarie pentru burlaci in general, dar si pentru multi dintre cei sositi seara acasa, tarziu, cand magazinele de la coltul strazii s-au inchis de mult. Nu au avut nici timp, de ceva vreme, sa treaca prin market pentru a cumpara niste semipreparate (dupa parerea mea, sunt norocosi ca nu si-au facut timp pentru asa ceva), iar frigiderul este gol si prin camara bate vantul.
Ce este de facut ? Nu ne putem culca nemancati, iar a iesi in oras la asa o ora tarzie pentru a servi ceva la un restaurant nu este tocmai cea mai buna solutie ! Totusi trebuie incropit ceva la iuteala pentru a domoli soriceii nerabdatori care alearga neobositi prin stomac. Fiecare dintre cei patiti deja (numai cine a fost norocos – oare, exista asa ceva ?! – nu a patit-o niciodata si nu stie ce inseamna sa-ti fie foame si sa nu ai ceva in plan pentru a iesi din „panica” culcatului cu stomacul gol) au in minte o solutie de avarie, la indemana (o buchisesc in minte, in timp ce urca scarile la bloc) – ceva conserve, cateva oua, o coaja de cascaval sau o farama de branza telemea de oaie, chiar vreun ciot de carnat si vreo rosie cam moale, prin fundul frigiderului si o ceapa, 2-3 cartofi si o capatana de usturoi plus o strelice de ulei pe fundul sticlei din camara.
Tinerii casatoriti au desigur omletele lor preferate ! Omletele pot fi si retete ceva mai elaborate, preferate de tinerii insuratei, in acomodare la coada cratitei si a tingirii. Acestia cauta ingrediente mai sofisticate, le place sa mearga impreuna la cumparaturi si sa-si dea cu parerea ce ar mai dori sa pregateasca ca sa-i imblanzeasca ochii partenerului. In cazul acestora, pofta vine mancand si curiozitatea de a incerca noi sortimente de ingrediente poate fi benefica. Ma gandesc la cateva ingrediente mai putin folosite in omlete – creier de porc (omleta cu creier si ciuperci sau omleta cu creier de porc, la cuptor), porcarele/ afumaturi (carnati si carne afumata) – omleta cu porcarele, ceapa si usturoi verde sau omleta cu porcarele si ciuperci, ficat de gasca – omleta cu ficat de gasca.
Pe vreme de canicula, instantaneu ne amintim cu totii de omletele preferate ! Cu cat se pregatesc mai repede aceste omlete cu atat suntem mai fericiti ca scapam de dogoarea din preajma aragazului. Scriind acest articol, imi amitesc de ceva retete de omlete, rapide – „prajitura” bunicii mele, omleta cu rosii, omleta cu ciuperci. Indiferent de modul de preparare, la tigaie sau la cuptor – prajina cu porcarele la cuptor, omletele pot fi considerate salvatorul de serviciu al fomistilor pe pretutindeni.
Nu pot sa nu amintesc cand scriu despre omlete de preferata copii lor mei cand erau mici si nu numai atunci – omleta nemteasca. Amintirile familiei se leaga uneori si de omleta nemteasca facuta din oua putine (asa erau atunci vremurile, cu oua pe cartela).

Ingrediente de trebuinta in reteta: creier de porc, oua de gaina (proaspete, cumparate de la precupete, din piata), cartofi noi, marar verde, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline, unt proaspat (cumparat de la ciobani), cascaval afumat, smantana grasa (cumparata de la ciobani), lapte dulce, o ceapa, 1 catel de usturoi.
Creierul de porc se gaseste inghetat, sub forma de calup in market. In calup se regasesc bucati intregi de creier de porc.
De ce sa cumparam creier de porc ? Creierul de porc este mai mare decat cel de vitel, vaca, oaie si ai de unde alege. Se poate cumpara uneori din macelarie, creier de porc proaspat. Este mai scump si nu inteleg de ce.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- creier de porc,
- cartofi noi,
- oua de gaina,
- unt proaspat,
- cascaval afumat,
- smantana grasa,
- lapte dulce, fiert
- ulei de masline,
- marar verde.
[/ingredients]
Calupul de creier se lasa la desghetat de cu seara, se clateste sub jet de apa rece si se pune la fiert intr-o oala mare, in apa calduta in care s-a pus sare grunjoasa.
Creierul fiert – bucati intregi – se curata de pielite, se clateste sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Intr-un castron se bat, folosind o furculita sau telul, oua de gaina, proaspete, impreuna cu sare grunjoasa (a nu se uita ca in cascaval poate fi destula sare) si piper boabe, proaspat macinat, marar verde tocat marunt. Se adauga cascavalul afumat taiat in cuburi.
Nu este obligatoriu, desi da consistenta preparatului ! Pentru un amestec omogen, in ouale batute se adauga o lingura de smantana grasa si un polonic de lapte dulce, fiert. Adaugand smantana si lapte dulce, se pot folosi mai putine oua de gaina.

O scula ce nu trebuie sa lipseasca din bucatarie ! Pentru aceasta reteta am folosit ultima achizitie – tigaia din fonta – grea (o manevrezi cu ambele maini), adanca (cu margini inalte, nu sare grasimea din ea, la foc mare), nu se prinde preparatul, se foloseste putina grasime sau deloc, se intretine perfect – se spala cu apa calda/ se clateste cu apa calduta si apoi cu apa rece/ se sterge cu carpa moale/ se unge cu ulei. Furnizorul are instructiuni detaliate pentru intretinere. Nu-i fac reclama furnizorului, dar scula merita cumparata. Numai cutitul bucatarului este mai util in bucatarie.
In tigaie de fonta bine incalzita (dogoreste podul palmei cand il apropii de fundul tigaii, fara a iesi fum din tigaie), se pune un bot (o lingura cu varf) de unt proaspat si 2-3 linguri de ulei extravirgin din masline. Folosind amestec de prajire, untul nu se arde – nu se schimba gustul preparatului si creste punctul de incalzire al amestecului.
Cartofii noi, taiati cuburi se prajesc la foc mare pana se rumenesc impreuna cu ceapa taiata solzi si catelul de usturoi taiat felii subtiri in amestecul de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Bucatile de creier se incalzesc putin in tigaia de fonta impreuna cu cuburile de cartofi noi care s-au muiat prin prajire.

Amestecul de oua batute, cu cuburi de cascaval afumat, se imprastie omogen pe toata suprafata tigaii din fonta.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Fierbere creier in apa rece cu sare grunjoasa, curatare bucati de creier de pielite, spalare sub jet de apa rece, scurgere bucati de creier intr-o sita.
- Prajire cartofi noi, taiati cuburi, impreuna cu o ceapa taiata marunt si un catel de usturoi feliat subtire, intr-o tigaie din fonta, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- Incalzire bucati de creier impreuna cu cartofii rumeniti.
- Batere cu furculita – oua de gaina, smantana grasa, lapte dulce si adaugare cuburi de cascaval afumat si marar verde tocat marunt.
- Adaugare oua batute peste amestecul din tigaia de fonta si prajire pe focul aragazului pana oul batut incepe a se desprinde de marginea tigaii.
- Coacere preparat prin introducerea tigaii de fonta in cuptorul incins al aragazului pana ce preparatul se rumeste.
- Lasare preparat sa se odihneasca 5 minute pentru omogenizare gusturi si intrarea grasimii in preparat.
- Servire preparat taiat felii/ bucati impreuna cu o salata de sezon.
[/directions]
Oarece secrete ale bucatarului ! Este bine ca amestecul de oua batute turnat in tigaia din fonta sa acopere restul ingredientelor pentru a se obtine un preparat omogem, consistent. Gurmetii profesionisti vor aprecia cum se cuvine aspectul compact si cat trebuie de rumen al preparatului.

Se tine tigaia de fonta pe flacara aragazului, data la potrivit pana ce oul batut incepe sa se coaca la marginea tigaii.
Tigaia din fonta se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru coacerea preparatului.
Preparatul este gata atunci cand este destul de rumenit la suprafata si se desprinde de marginea tigaii din fonta.

Ca sa nu avem necazuri cu arsurile/ basicile ! La manevrarea tigaii din fonta a nu se uita sa folosim manusile de bucatarie, caci tagaia de fonta arde si frige, dar nu are gura sa strige !
Secret bine pastrat de toti bucatarii scoliti ! Preparatul se scoate din cuptorul aragazului si se lasa in tigaia descoperita sa se odihneasca 5-7 minute, timp in care se omogenizeaza gusturile in preparat si grasimea patrunde in preparat fragezindu-l si facandu-l pufos.
Preparatul se serveste taiat felii/ bucati (dupa pofta celor asezati, nerabdatori in jurul mesei) impreuna cu o salata de sezon.

Salata cea mai potrivita este din varza noua, castraveti, marar verde, ceapa verde, ulei de masline, sare grunjoasa si otet de mere si miere/ zeama de lamaie.

La un asa preparat deosebit de gustos nu poate lipsi un pahar de bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Intotdeuna se vor gasi solutii pentru preparate rapide, gustoase si pline de savoarea ingredientelor specifice anotimpului. Totul este sa insistati, sa inovati si sa nu renuntati niciodata la a va perfectiona. Este preferabil sa gatiti ceva proaspat, din ingrediente putine si sa renuntati la semipreparatele din market. Nu veti sti niciodata ce gaselnite (mirodenii, coloranti, miroase, amestecuri de carnuri si afumaturi ramase nevandute prin galantare, etc.) ale bucatarilor din market (influentati de proprietarii care-i platesc, in lupta cu concurenta) va ademenesc prin semipreparatele expuse in galantare, pentru a lua ochii cumparatorilor si a le pune la grea incercare apetitul. Umbla o vorba prin batrani – ochii vad, nasul pofteste, dar stomacul digera.