Pulpa de ied la cuptor cu piure’ de cartofi si varza rosie

Cum se apropie Pastele, am cautat in arhiva mea de poze cu retete inca nescrise. Am descoperit mai multe retete cu ingredient principal – miel sau ied pe care intentionez sa le scriu in perioada imediat urmatoare. Vreau sa cred ca oferta mea de retete cu aceste ingrediente (vezi categoria – retete de Paste din prima pagina a blogului) chiar este bogata, zic eu. Intotdeauna va exista loc pentru retete noi, chiar daca nu sunt mult diferite unele de altele. De cele mai multe ori, diferentele intre aceste retete se regasesc in condimentele utilizate, la garniturile folosite, cu/ fara macerare prealabila, mai putin in tehnica de preparare – la cuptor (de cele mai multe ori), la gratar sau la tigaie.

Amintiri, amintiri …. ! In urma cu multi ani, la o sarbatoare de Paste, eram acasa doar parintii, bunicii si cu mine (in vacanta, de la facultate). Tatal meu era mare amator de a juca table. Se si pricepea la acest joc, iar norocul la zar era, de cele mai multe ori, de partea lui.

In ajun de Paste, cumparaturile erau deja facute din timp si toate cele, deja preparate. Bunica mergea la biserica in noaptea de Paste, iar bunicul se retragea inainte de miezul noptii la ei in camera. Mama mergea si ea inainte de miezul noptii, la biserica. Rareori, noi ceilalti (tata si copiii), asteptam miezul noptii, ca sa ciocnim oua si sa servim ceva, frugal, sa nu ne cada greu, noaptea, la stomac. Masa festiva, cu de toate si cu toti ai casei, se intindea in ziua de Paste.

In anul acela, fiind eu acasa, mama nu a mai mers la biserica. Cum tata si cu mine eram intr-o partida prelungita de table, se apropia miezul noptii. In acel an, Pastele a fost devreme si inca faceam focul in soba, cu lemne. Mamei mele ii placea sa cumpere ied si miel de Paste. Mielul il punea intreg la cuptor, iar iedul portionat, se pregatea friptura la tigaie sau la gratar.

Jar era suficient, in soba si mama s-a apucat sa pregateasca pe un gratar dublu, destul de mic (special pentru gura sobei sau pentru iesit la iarba verde), cu un inel ca sistem de prindere (puteai rasuci gratarul de pe o parte pe alta), la inceput, cate o friptura de ied pentru fiecare. Cum jocul de table s-a intetit, a venit foamea si mama abia prididea cu gratarele cu carne de ied, aburinda. Sa tot fi facut vreo 4-5 gratare cu carne de ied pana pe la 5 dimineata, cand a venit bunica de la biserica. Cum sa mai iei Paste, ca doar mancasem deja ?!

Din retetarul familiei mele ! In sursele mele de inspiratie se regasesc multe retete cu carne de miel si carne de ied. Majoritatea acestor retete deja au fost scrise pe acest blog.

In familie, la orice sarbatoare de Paste, printre preparate, se regaseste borsul si stufatul.

Cand este intreg familionul prezent, pregatim miel si/ sau ied intreg/ jumatate, dar si portionat – pulpe/ cotlet/ antricot, de cele mai multe ori, la cuptor – pulpa de miel cu cartofi, la cuptor; pulpa de miel cu antricot, la cuptor; pulpe de miel cu cartofi, la cuptor; pulpa de ied cu cartofi si ciuperci, la cuptor; antricot de miel la cuptor; pulpa de miel impanata cu ansoa, cu garnitura de galbiori; cotlet de miel la cuptor cu cartofi noi, inabusiti; pulpa de miel cu cartofi si porumb, la cuptor; pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre, cotlet de miel cu cartofi, la cuptor; cotlet de ied cu cartofi, la cuptor; mielul de Paste, pulpa de miel inabusita, cu cartofi natur; pulpa si cotlet de miel la cuptor, pulpa de miel la cuptor, pulpa de miel si aripi de curcan la cuptor.

Daca ne strangem mai putini la masa festiva, pregatim ied sau miel si la gratar – pulpa de miel macerata, pregatita cu legume, la gratar; cotlet de ied cu cartofi, la gratar si mancare de fasole verde.

Destul de rar, pregatim miel/ ied la tigaie – mititei la tigaie si spata de miel la tigaie, cu coniac flambat, nu neaparat in ziua de Paste.

pulpa de ied la cuptor cu piure de cartofi si varza rosie 5
Pulpa de ied la cuptor cu piure’ de cartofi si salata de varza rosie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpa de ied, cartofi, unt proaspat, smantana grasa, lapte dulce, varza rosie, ulei de rapita, ulei de masline extravirgin, untura de porc, piper boabe, foi de dafin, curcuma, boia afumata, cimbru, boabe de mustar, sare grunjoasa, catei de usturoi, lamaie, vin alb, sec.

Alternativa. Aceasta reteta se poate pregati si cu pulpa de miel. Drept garnitura se poate servi orice alta garnitura preferaata. Salata de varza poate fi si din amestec de varza rosie si varza alba sau doar varza alba, cruda.

Pregatirea pulpa de ied in vederea prepararii la cuptor.

Carnea de ied si carnea de miel pot sa aiba urme de par, de la taiere/ jupuire animal de piele, motiv pentru care, inainte de preparare, carnea se parleste la flacara mare a aragazului sau la o butelie cu gaz, portabila. Carnea parlita se spala bine cu apa calduta si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Pulpa de ied se aseaza intr-o tava de copt, pe un gratar.

In tava de copt, se pun catei de usturoi, crengute de cimbru, boabe de mustar, boabe de piper, foi de dafin. Se pregateste un amestec de apa:vin alb, sec, in proportie de 3:1 care se toarna in tava de copt. In amestecul apa-vin se picura zeama de lamaie sau otet de orez.

Pulpa de ied se freaca pe ambele fete, cu sare grunjoasa, curcuma si boia afumata. Se presara pe pulpa, cimbru uscat, piper boabe proaspat macinat.

pulpa de ied la cuptor cu piure de cartofi si varza rosie 1
Pulpa de ied pregatita pentru coacere.

Inainte de a introduce tava de copt in cuptorul aragazului, din loc in loc, pe pulpa de ied, se pun boturi de untura de porc. Daca se prepara miel, in loc de untura de porc se foloseste putin sau de oaie/ miel.

Nu este o greseala daca in carnea macra, din loc in loc, se infig cativa catei de usturoi.

Ingrediente

  • pulpa de ied,

  • cartofi noi,

  • varza rosie,

  • unt proaspat,

  • smantana grasa,

  • curcuma,

  • boia de ardei, afumata.

Coacerea preparatului in cuptorul incins al aragazului electric.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, gata preincalzit, pe gratarul asezat pe sina a 3-a. Cuptorul electric se seteaza la programul de incalzire sus-jos cu ventilator, la temperatura de 250 grade C pentru 25 de minute, apoi se reduce temperatura, pentru coacere, la 180-190 grade C.

De tinut minte ! Coacerea se urmareste prin geamul de la cuptorul aragazului electric. Se evita pe cat posibil, deschiderea usii cuptorului, in timpul coacerii. Daca totusi este necesar (exemplu – a secat lichidul in tava de copt), usa cuptorului se deschide evitand a sta cu fata in zona usii care se deschide (aburii care ies in forta, ne pot irita fata).

pulpa de ied la cuptor cu piure de cartofi si varza rosie 2
Pulpa de ied care se coace in cuptorul electric al aragazului.

Coacerea dureaza 70-90 de minute, in functie de marimea pulpei de ied. Coacerea este gata cand s-a ajuns la rumenirea dorita a carnii.

La finalul coacerii, tempertura in carne, langa os (luata cu termometrul de carne) va fi in jur de 80 de grade C.

pulpa de ied la cuptor cu piure de cartofi si varza rosie 3
Pulpa de ied este gata coapta.

Secretul gospodinei ! La finalul coacerii, se ia sos din tava cu o seringa de bucatarie si se imprastie peste carne, de mai multe ori, pana ce carnea capata un luciu. Nu este o greseala daca pe carne se picura si zeama de lamaie.

Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului si se acopera cu hartie de copt. Se lasa carnea, sa se odihneasca 15-20 de minute inainte de a se felia.

ORDINEA DE DESFASURARE A OPERATIILOR CULINARE IN BUCATARIE.

  • Pregatirea pulpa de ied in vederea prepararii la cuptor.
  • Coacerea preparatului in cuptorul incins al aragazului electric.
  • Pregatire piure’ de cartofi.
  • Pregatire salata de varza rosie.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire piure’ de cartofi.

Prin market au inceput sa apara cartofi noi adusi din Egipt. Din cartofii fierti, se pregateste un piure’ folosind pentru frecarea cartofilor – unt proaspat, smantana grasa (diluata cu putin lapte dulce), sare grunjoasa.

Pentru piure’ de cartofi am folosit reteta de la – pulpe superioare de pui macerate in iaurt, apoi coapte, cu piure’ de cartofi.

pulpe superioare de pui macerate in iaurt apoi coapte cu piure de cartofi 3
Cartofi care se fierb impreuna cu catei de usturoi si sare grunjoasa.

Secret bine pastrat ! Ca la orice preparat exista un secret, bine pastrat de catre gospodine. Pentru un gust deosebit al piure’-ului, la cartofii care se fierb se adauga 2-3 catei de usturoi. Frecarea cartofilor fierti si a usturoiul fiert pentru piure’ nu se face cu mixerul. Cartofii si usturoiul se zdrobesc cu scula speciala si se amesteca cu untul proaspat, smantana grasa diluata cu lapte dulce, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Pregatire salata de varza rosie.

Varza rosie se toaca fideluta folosind scula speciala de bucatarie sau un cutit bine ascutit.

Secretul gospodinei ! Varza tocata se freaca cu sare grunjoasa si se lasa la macerat cca. 1 ora, timp in care varza se moaie.

Pentru pregatirea salatei, varza rosie care s-a muiat, se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat si se amesteca cu ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie sau otet de mere si miere.

salata de varza rosie Copy
Salata de varza rosie.

Daca tot se mananca si cu ochii, pentru a atrage privirile pofticiosilor, in salata de varza rosie se adauga cateva frunze de patrunjel verde. Nu este o greseala daca in salata de varza rosie se adauga si leurda cruda (a aparut deja, pe tarabe, in piata), tocata marunt.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, preincalzite. Nu ne dorim sa se sleiasca minunatul sos (reincalzit, la nevoie) care s-a picurat pe piure’-ul de cartofi si pe felia de carne.

pulpa de ied la cuptor cu piure de cartofi si varza rosie 4
Felie din pulpa de ied servita cu piure’ de cartofi si salata de varza rosie.

La acest minunat preparat, se serveste un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

pasta de carne din pecie de porc 6
Vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Umbla vorbe cum ca ar exista persoane care nu agreaza carnea de miel si cu atat mai putin carnea de ied. In niciun caz, aceste persoane nu fac parte din categoria pofticiosilor, a gurmanzilor sau a gurmetilor. Acest preparat este potrivit pentru testare de catre cei mai sus mentionati. Cine stie, poate li se schimba gusturile si preferintele culinare !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*