Pulpe de miel cu cartofi, la cuptor

Ca in fiecare an, in familia mea se respecta traditiile crestinesti de Paste. Asa am invatat de la bunicii, parintii si socrii mei. La fiecare sarbatoare crestineasca cautam sa ne strangem cat mai multi membri ai familiei largite la o masa festiva, sa ciocnim oua rosii si sa mancam cu cozonac, fara a neglija si celelalte preparate facute cu mult drag de catre bunica, mama si mama soacra.

Bunicii, parintii si socrii au plecat dintre noi, doar ne amintim de ei si lasam sa ne cada din pahare cateva picaturi de vin spre cinstirea lor.

Cand mi-am intemeiat propria familie si au aparut copiii, am cautat sa mentin obiceiul de a ne strange la sarbatorile crestinesti, cat mai multi, in jurul unei mase festive. Acum este randul copiilor mei sa transmita mai departe acest obicei mostenit al familiei.

Oare de ce, noi romanii nu ne respectam intre noi ?! Pretul “diabolic” de piperat al mielului pus in vanzare in market-uri m-a facut sa dau tarcoale prin fata galantarelor mai multe zile pana cand, in ajun de sarbatoare, ca sa nu ramana cu marfa pe stoc, marile magazine au redus pretul la aproape jumatate din cel initial. Crescatorii de oi nu si-au expus marfa/ mieii in hala de carne, in acest an. Posibil sa le fi fost rusine (?!), sa afiseze pretul din market, caci asa-i obiceiul (sau “obligatia”) – market-ul dirijeaza pretul. Au preferat sa-si vanda marfa de acasa poate direct la market sau doar la prieteni si la clientii lor obisnuiti.

Sarbatoarea de Paste am petrecut-o la cuscri, motiv pentru care scriu o reteta cu carne de miel ceva mai tarziu. Ma gandesc ca poate fi utila tinerelor gospodine cu ocazia sarbatorii de Paste (de ce nu si cu oricare alte ocazii, dupa pofta fiecareia) in anii ce vor veni.

Din retetarul familiei mele, fripturi pregatite si scrise anterior ! Sursele mele de inspiratie (retete mostenite de la parinti) contin cateva preparate din carne de miel/ ied pregatite la gratar – cotlet de ied cu cartofi, la gratar si mancare de fasole verde.

Preparatele din carne de miel/ ied cele mai des abordate sunt pregatite la cuptor – pulpa si cotlet de miel la cuptor, pulpa de miel la cuptor, pulpa de miel si aripi de curcan la cuptor, pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre, cotlet de miel cu cartofi la cuptor, cotlet de ied cu cartofi la cuptor, pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor, antricot de miel la cuptor, cotlet de miel la cuptor cu cartofi noi inabusiti, pulpa de miel cu cartofi noi la cuptor, pulpa de miel cu antricot, la cuptor.

In cateva retete am recurs la unele sofisticanii – pulpa de miel impanata cu ansoa, cu garnitura de galbiori; pulpa de miel cu cartofi si porumb la cuptor.

Friptura de miel inabusita – pulpa de miel inabusita, cu cartofi natur are mare cautare in familia mea.

Pulpa de miel cu cartofi, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de miel, cartofi, ulei de rapita, usturoi, sare grunjoasa, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, foi de dafin, curcuma, boia afumata, salata verde, ridichi de luna, ceapa si usturoi verde, marar verde, ulei de masline extravirgin, vin alb.

Pregatire pulpe de miel pentru coacerea in cuptorul aragazului.

In aceasta reteta am folosit doar pulpele din spate de la miel, fara picior, coaste, antricot si carnea de pe burta animalului. Mi-am dorit sa am material de lucru si pentru ciorba de miel si stufat de miel.

Pulpele de miel se spala sub jet de apa rece, se scurg si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Pulpele uscate se ung cu putin ulei de rapita.

Carnea se asezoneaza pe toate partile cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, curcuma si boia afumata de ardei.

In tava de copt se pune vin indoit cu apa rece, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, catei de usturoi.

Pulpele de miel asezonte se aseza in tava de copt, pe gratar.

Pulpe de miel asezonate asezate in tava de copt, gata pregatite pentru coacere.

Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Ingrediente

  • pulpe de miel,
    cartofi,
    cimbru uscat,
    rozmarin,
    curcuma,
    boia afumata,
    salata verde,
    ridichi de luna.

Coacerea pulpelor de miel in cuptorul aragazului.

Tava de copt acoperita cu hartie de copt se introduce in cuptorul preincalzit al aragazului la foc mare pentru 15-20 minute, timp in care lichidul din tava se infierbanta, iar la nivelul pulpelor de miel se formeaza o crusta care retine mustul carnii la interior.

Tigaia de copt cu pulpele de miel condimentate s-a acoperit cu hartie de copt.

Se reduce focul la cuptorul aragazului, la potrivit. Vaporii se ridica din tava si incepe coacerea carnii care se fragezeste in timp destul de scurt, 20-30 de minute (dupa marimea pulpelor de miel), pe fiecare parte. Pulpele se intorc pe gratarul din tava de copt, folosind 2 clesti de bucatarie.

Secretul gospodinei ! La intoarcerea pulpelor pe gratar, se ia sos din tava cu o lingura de bucatarie sau cu o seringa de bucatarie. Sosul se picura pe carne cautand ca acesta sa invaluie pulpa de miel cu lichidul fierbinte.

In ultimele 10 minute ale coacerii, cate 5 minute pe fiecare parte, pulpele se lasa in cuptorul aragazului, descoperite.

ACTIVITATI IN BUCATARIE IN ORDINEA DESFASURARII LOR.

  • Pregatire pulpe de miel in vederea coacerii in cuptorul aragazului. Condimentare pulpe de miel.
  • In tava de copt, pe gratar, se aseaza pulpele de miel. In tava se pune vin alb indoit cu apa rece, condimente, catei de usturoi.
  • Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului, acoperita cu hartie de copt, la foc mare pentru inceput, dupa 15 minute se reduce focul la potrivit.
  • Coacerea pulpelor de miel pana ce acestea se rumenesc, la foc potrivit.
  • Cartofii intregi se fierb pe jumatate in apa rece su sare grunjoasa si catei de usturoi.
  • Cartofii prefierti se taie in 2/4 , se picura ulei, se condimenteaza si se amesteca cu o lingura de bucatarie. Cartofii se rumenesc in timpul coacerii.
  • Se pregateste o salata de sezon.
  • Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, pe foi de salata. Se serveste cald cu mustar/ salata de sezon/ mujdei de usturoi, dupa preferintele fiecaruia.

De tinut minte ! Ca sa ne convingem ca este carnea coapta, metoda clasica este sa infigem varful cutitului in carne unde este mai groasa si daca nu iese sange, carnea este suficient de bine coapta.

Pulpele de miel sunt aproape coapte. Se lasa descoperite, fara hartia de copt, sa se rumeneasca.

Daca umblam la sculele proprii, putem verifica temperatura de coacere a carnii. Infigem termometrul in carne acolo unde este mai groasa, aproape de os. Temperatura trebuie sa nu depaseasca 80-81 grade C.

Pulpe de miel gata coapte si remenite.

Tava de copt se scoate din cuptorul aracazului, se acopera cu hartia de copt si se lasa carnea sa se odihneasca 15-20 de minute, apoi pulpa de miel poate fi servita intreaga sau feliata subtire.

Pregatire cartofi prefierti, la cuptor.

Cartofii (de preferat cartofi noi) se fierb intregi, pe jumatate, in apa rece cu o lingura de sare grunjoasa.

Cartofi noi care se fierb in apa rece cu sare grunjoasa.

Secretul gospodinei ! Pentru o savoare deosebita, in apa de fiert se adauga 2-3 catei de usturoi si cimbru uscat.

Cartofii fierti pe jumatate se taie in 2/4 pe lung si se aseaza intr-o tava de copt. Pe cartofi se adauga ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, catei de usturoi. Cartofii se amesteca cu condimentele folosind o lingura de bucatarie.

Cartofi prefierti pregatiti pentru coacere in cuptorul aragazului.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului. Se urmareste rumenirea cartofilor prin geamul de la cuptorul aragazului.

Cartofi prefierti si apoi copti in cuptorul aragazului.

Secret bine pastrat ! Pentru a se obtine cartofi crocanti, pe cartofii prefierti se poate presara malai/ pesmet fin. In acest caz, se picura mai mult ulei de rapita si se amesteca bine.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse. Pulpa de miel se aseaza pe frunze de salata verde. In jur se adauga cartofii copti. Se orneaza cu ridichi de luna.

Pulpa de miel cu cartofi, la cuptor – preparatul este gata servit.

Acest preparat se serveste cu mustar si/ sau salata de sezon (salata verde, ridichi de luna, ceapa si usturoi verde, marar verde, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie).

La miel se poate servi si mujdei de usturoi verde.

Salata de sezon.

Un pahar cu vin roze’ sau vinul casei din smochine va fi bine primit de pofticiosii familiei.

Vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Neamul romanesc va dainui peste timp. Traditiile sale nu vor pieri daca vom sti sa le pastram si sa le transmitem urmasilor nostri. Sarbatorile crestinesti facute in sanul familiei sunt un mijloc de a pastra si transmite mai departe ceea ce ne-au invatat mosii si stramosii nostri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*