pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin coapta 4

Pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin, coapta in cuptorul electric

Gospodinele care se respecta, se intrec in pregatiri, care mai de care, pentru a-i impresiona pe pofticiosii familiei, stransi in jurul mesei. La sarbatorile religioase, gospodinele nu pot face altfel. La sarbatoare de Paste, pe langa preparatele deja consacrate, majoritatea mostenite de la parinti si bunici, apar preparate noi, din zilele noastre, dintre cele vazute, auzite, prelucrate si/ sau inventate de gospodine. Impresia finala conteaza, nu-i asa ?

Despre traditiile familionului si nu numai ! Parintii si bunicii nostri ne-am obisnuit inca de cand eram copii, sa respectam traditiile familionului, fie ele religioase sau aniversari ale zilelor de nastere. De multe ori, copil fiind, duminicile erau ocazii de neratat, sa servim toti ai casei, masa de pranz impreuna, sa vorbim despre cele petrecute in cursul saptamanii care tocmai se incheia, despre ce noutati am mai aflat, sa ne bucuram ca suntem impreuna, sa cinstim un pahar de vin, cei in varsta sau de limonada, noi copiii, dar si sa ne amintim de cei plecati dintre noi.

Noi copiii, la randul nostru, cand ne-am intemeiat fiecare, familia noastra, am cautat, sa respectam traditia familionului. Cand copiii nostri erau mici, adunarea familiei de sarbatori nu era o problema. Cand copiii nostri au crescut (fiecare era cu studiile sale sau cu serviciul sau si mai apoi cu familia sa), de cele mai multe ori, am reusit, sa ne strangem laolalta.

Din actualitatea zilei ! Pretul mielului fiind exagerat de piperat, m-am limitat, sa cumpar, o pulpa de miel din fata cu o jumatate de capatana si un sfert de miel din spate – pulpa cu coaste si antricot. Ingredientele pentru drobul de miel, le-am cumparat separat.

Din retetarul familiei mele ! Cum traditia stramoseasca de Paste o cere, am pregatit de toate si anul acesta (ciorba de miel, drob de miel, friptura de miel dintr-o pulpa din spate, oua rosii, cozonac).

De pe masa de sarbatoare, nu putea lipsi salata de boeuf, icrele proaspat frecate (din captura de peste din aceasta primavara), salata de sezon (salata verde, ridichi, leurda, ceapa si usturoi verde, castravete, marar si patrunjel verde).

Anul acesta, de Paste, surpriza pregatita de sotia mea a fost o pasca enorma, cu multa branza, oua si smantana grasa.

Pentru sarbatoarea de Sf. Gheorghe, mi-am propus, sa pregatim si stufat de miel si pulpa de miel din fata.

pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin coapta 4

Pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin, coapta in cuptorul electric.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o pulpa de miel din spate (1,5-2,0 Kg), catei de usturoi, rozmarin verde, cimbru uscat, sare grunjoasa, piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, vin alb, leurda, salata verde, ridichi, ceapa si usturoi verde, ulei de masline extravirgin, lamaie.

Pregatire pulpa de miel pentru coacere.

Pulpa de miel se curata bine de urmele de par (dupa caz, se parleste la flacara mare a aragazului sau folosind o butelie mica cu arzator – cine are in dotare, cine nu are poate isi cumpara) si se spala sub jet de apa calduta.

Pulpa de miel se tamponeaza cu hartie absorbanta.

In pulpa de miel se fac incizii cu varful unui cutit, in portiunile cu carne multa. In inciziile facute se indeasa un catel de usturoi si o crenguta mica de rozmarin verde.

Pulpa de miel se unge cu putin ulei de rapita. Pe pulpa de miel se presara sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se preseaza uleiul si condimentele cu mana pentru a adera condimentele la carne.

Optional. Nu este o greseala daca pe pulpa de miel se presara si alte condimente – curcuma, boia afumata, boia de ardei dulce si boia de ardei iute.

Ingrediente

  • pulpa de miel,

  • leurda,

  • ridichi de luna,

  • ceapa si usturoi verde,

  • rozmarin verde,

  • cimbru uscat.

Pulpa de miel condimentata se aseaza pe un gratar, intr-o tava de copt cu margini inalte.

pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin coapta 1

Pulpa de miel condimentata asezata pe gratar intr-o tava de copt.

In tava de copt se adauga crengute de cimbru, crengute de rozmarin, piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, vin alb indoit cu apa rece.

Coacere pulpa de miel in cuptorul electric al aragazului.

Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si stoarsa.

Cuptorul aragazului se preincalzeste la 250 de grade C. Tava de copt se aseaza pe treapta a 3-a a aragazului electric, preincalzit.

Coacerea pulpei de miel se face initial la program de incalzire superioara si inferioara, la o temperatura de 250 de grade C pentru 20-25 minute. Se reduce temperatura la la 180-190 grade C si se continua coacerea pentru 80-90 de minute (dupa marimea pulpei de miel).

pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin coapta 2

Tava de copt cu pulpa de miel asezata pe gratar, acoperita cu hartie de copt s-a introdus in cuptorul aragazului.

ORDINEA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire pulpa de miel pentru coacere.
  • Coacere pulpa de miel in cuptorul electric al aragazului.
  • Pregatirea unei garnituri care se poate servi impreuna cu feliile de carne.
  • Montarea si servirea preparatului.

Secretul gospodinei ! Pentru o coacere omogena, periodic, se scoate tava din cuptor, se trage sos din tava de copt folosind o seringa de bucatarie. Se imprastie lichid pe carne.

In ultimele 10-15 minute ale coacerii, se scoate hartia de copt. Ne dorim sa rumenim carnea de miel. Se poate modifica programul de coacere, la incalzire superioara si inferioara cu ventilatie, pentru omogenizarea rumenirii.

Secret bine pastrat ! Se poate testa coacerea carnii infigand varful cutitului in carnea cea mai groasa (nu trebuie sa iasa sange) sau termomentrul de carne (trebuie sa arate 77 grade C).

pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin coapta 3

Pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin gata coapta.

Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului, carnea se scoate pe un platou si se acopera cu hartia de copt. Se lasa carnea sa se odihneasca 15-20 de minute inainte de a se felia in vederea servirii la masa.

Pregatirea unei garnituri care se poate servi impreuna cu feliile de carne.

La acest preparat se poate servi garnitura preferata. Orice gospodina care se respecta are specialitatile sale preferate pentru garnitura.

Se poate servi drept garnitura – piure’ de cartofi si varza rosie, cartofi si ciuperci, cartofi noi, cartofi si porumb, cu garnitura de galbiori, cu cartofi noi inabusiti, varza murata calita.

Montarea si servirea preparatului.

Pentru servirea preparatului se strecoara sosul din tava de copt printr-o sita deasa. Minunatul sos se serveste fierbinte (nu agreez ingrosarea sosului cu faina sau amidon). La solicitarea pofticiosilor, sosul se poate stropi cu zeama de lamaie si/ sau zeama de portocale.

Feliile de carne se servesc cu garnitura preferata. Se stropeste cu deliciosul sos.

pulpa de miel cu cartofi noi la cuptor 6

Pulpa de miel servita cu garnitura din varza murata calita si cartofi copti.

Carnea de miel poate fi servita cu mujdei de usturoi verde si iaurt.

O salata de sezon (leurda, ridichi, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie) poate fi binevenita, chiar daca servim garnitura din varza murata calita.

salata de leurda Copy 1

Salata de leurda cu ridichi de luna.

Merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Imi este greu sa cred, ca pot exista pofticiosi care sa nu agreeze carnea de miel si/ sau carnea de ied. Daca esti un pofticios declarat, nu ai cum, sa nu doresti, sa gusti carne de miel. Din momentul in care gusta un preparat ca cel din aceasta reteta, pofticiosul va agrea si carnea de miel. Incercati si nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *