bucatareli pentru Paste 2024 15

Bucatareli pentru sarbatoarea de Paste 2024

La noi la romani, sarbatorile crestinesti sunt cinstite asa cum se cuvine, dupa cum am fost invatati de mici copii. Familia mea nu face exceptie si incercam in fiecare an, cu mic cum mare, sa respectam si sa cinstim dupa cum am fost obisnuiti. Chiar daca nu reusim sa ne adunam fizic, tot familionul extins al neamului, la o masa festiva, comunicam prin telefon si ne facem obisnuitele urari de sarbatoare crestineasca, ne amintim de cei plecati dintre noi si ii cinstim, schimbam impresii despre ceea ce am pregatit fiecare.

Mentiuni pe acest blog ?! Am tinut ca pe acest blog, sa deschid si o categorie speciala de mentiuni cu retete pentru mese festive, aniversari si sarbatori religioase. Retetele scrise sunt completate cu amintiri si evenimente din viata de zi cu zi a familiei extinse, a neamului.

La sarbatoarea de Paste acordam preparatelor noastre o atentie deosebita – Paste 2015 sarbatorit in familie, vopsitul oualor pentru sarbatoarea de Paste, bunatati pentru sarbatoarea de Paste 2016, sarbatoarea de Paste 2017, la tara, mielul crescut la stana pregatit la Paste.

Retetarul familiei (categoria retete pentru Paste) pentru fripturile din carne de miel si din carne de ied este destul de bogat – pulpa de miel inabusita, cu cartofi natur; cotlet de ied cu cartofi la gratar si mancare de fasole verde, pulpa de miel la cuptor, pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre, cotlet de ied cu cartofi, la cuptor; pulpa de miel impanata cu ansoa, cu garnitura de galbiori; cotlet de miel la cuptor cu cartofi noi inabusiti, pulpa de miel cu cartofi si porumb la cuptor, pulpa de miel cu cartofi noi la cuptor, pulpa de miel cu antricot la cuptor, pulpe de miel cu cartofi la cuptor, pulpa de ied la cuptor cu piure’ de cartofi si varza rosie, pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin, coapta.

Din pacate, se mai intampla uneori ! Anul acesta, am sarbatorit Pastele doar impreuna cu sotia, copiii fiind plecati, unii la cuscri pentru o mica vacanta cu nepotelul nostru si ceilalati din tara, momentan, cu lucrari de-ale lor pentru o perioada ceva mai lunga de timp. Urarile traditionale ni le-am facut prin telefon.

Am abordat doar o parte din retetele noastre traditionale pentru Paste, fara a exagera cu cantitatile, sa fie doar pentru 2 persoane, timp de 2-3 zile. Ca de obicei, vedeta gastronomica a fost friptura din pulpa de miel.

bucatareli pentru Paste 2024 15

Pulpa de miel cu cartofi noi prefierti si apoi gratinati, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o pulpa de miel din fata, cu putin cotlet si cateva coaste, cartofi noi, ceapa uscata, catei de usturoi, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, leurda, ulei de masline extravirgin, untura de gasca, sare grunjoasa, piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, varza noua, salata verde, ridichi de luna, zeama de lamaie, zeama de portocale, otet de mere si miere, vin de smochine.

Cumparare carne de miel.

De cativa ani, de cand noi, cei mai in varsta, ne-am redus simtitor portiile de mancare (vrei, nu vrei, varsta o cere), am renuntat sa cumpar animalul intreg, pe care sa-l transez asa cum imi doresc. Anul acesta, pretul la carnea de miel a stagnat, fiind la fel ca anul trecut. Am cumparat din market, la promotie, un sfert de miel cu o pulpa din spate si o pulpa din fata cu jumatate de capatana. Cum miel/ ied nu prea gasesti oricand doresti, achizitia de data aceasta am facut-o si pentru alte mese, ce urmeaza a fi servite ulterior, impreuna cu copiii.

Surpriza achzitiei de anul acesta a constat in 2 jumatati de capatana de miel (ne place tare mult ciorba de miel/ ied), cumparate separat (la un pret accesibil pentru toata lumea; prima data cand gasesc asa ceva prin galantare). Mi-as fi dorit, sa cumpar si gat de miel pentru ciorba, dar nu am gasit prin galantare.

Pentru drob, am cumparat din timp, maruntaie congelate si le-am pastrat in propriul congelator.

Am transat ceea ce am cumparat si am facut pachetele etichetate cu continut (coaste pentru stufat, ciotoaie si capatana pentru ciorba, pulpa cu cotlete pentru friptura, cotlete cu coaste pentru friptura) si data, pe care le-am congelat. Am pastrat doar cele 2 jumatati de capatana si pulpa din fata, de miel. Nu ne-am propus, sa pregatim de aceasta data stufat de miel.

Ingrediente

  • pulpa de miel, din fata, cu putin cotlet si cateva coaste,

  • oua pentru vopsit,

  • cartofi noi,

  • untura de gasca,

  • verdeturi de sezon,

  • lamai si portocale.

Macerare pulpa de miel, din fata, cu putin cotlet si cateva coaste !

Pulpa de miel, din fata, impreuna cu putin cotlet si cateva coaste, le-am pus la macerat intr-o punga din plastic.

Pentru lichidul de macerare, am folosit: vinul casei din smochine, zeama de lamaie, zeama de portocale, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe si boabe de mustar, pisate grosier, frunze de cimbru si de rozmarin, plus crengute, uscate, catei de usturoi zdrobiti, rondele de ceapa uscata.

bucatareli pentru Paste 2024 3

Pulpa de miel, din fata, cu putin cotlet si cateva coaste, la macerat, in punga de plastic cu vin, zeama de lamaie si zeama de portocale plus condimente.

Punga cu carne de miel si ingredientele de macerare am pus-o in frigider, la rece. Macerarea se face de seara pana dimineata. Periodic, se palpeaza punga pentru amestecare ingrediente de macerare si distribuirea omogena a acestora pe carnea de miel pusa la macerat.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare carne de miel.
  • Macerare pulpa de miel, din fata, cu putin cotlet si cateva coaste !
  • Pregatire carne de miel in cuptorul electric al aragazului.
  • Pregatire garnitura din cartofi noi pentru friptura de miel.
  • Montarea si servirea preparatului – friptura de miel cu cartofi prefierti si apoi fripti.
  • Ce am mai pregatit si servit la masa de Paste ?

Pregatire carne de miel in cuptorul electric al aragazului.

Carnea de miel maceara, impreuna cu lichidul de macerare, se aseaza pe un gratar, in tava de copt din inox. Lichidul de macerare se regaseste sub gratar, fara a atinge carnea macerata.

bucatareli pentru Paste 2024 7

Carnea de miel macerata s-a asezat pe gratar, in tava de copt. Lichidul de macerare se regaseste in tava de copt.

In lichidul de macerare, din tava de copt, se adauga crengute de rozmarin, crengute de cimbru si catei de usturoi.

In timpul coacerii, avem in atentie ca lichidul din tava de copt sa nu sece. Se completeaza, dupa caz, cu apa fierbinte.

Tava de copt acoperita cu hartie de copt umezita si stoarsa, se introduce in cuptorul aragazului electric, pe gratarul cuptorului asezat pe treapta a 3-a. Se fixeaza programul de incalzire de sus si de jos, cu ventilator, la temperatura de 190 de grade C.

bucatareli pentru Paste 2024 8

Tava de copt cu carnea de miel macerata, acoperita cu hartie de copt umezita, pregatita pentru a se introduce in cuptorul aragazului electric.

Se urmareste coacerea prin geamul din usa cuptorului electric.

Secretul gospodinei ! Cand lichidul din tava de copt incepe sa fiarba si cu siguranta, carnea a capatat o crusta subtire, usor aramie (se vede pe sub hartia de copt, uscata si usor ridicata pe pe tava), se reduce temperatura in cuptor, la 150 de grade C.

bucatareli pentru Paste 2024 10

Carnea de miel se frige pe gratarul asezat in tava de copt.

Frigerea carnii de miel dureaza cca. 1,5 ore. In ultimele 10 minute, se scoate hartia de copt de pe carne si se lasa carnea sa se rumeneasca.

Optional ! Dupa caz, carnea de miel se poate intoarce pe gratar, spre sfarsitul frigerii acesteia.

bucatareli pentru Paste 2024 12

Carnea de miel este gata fripta.

Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului electric si se lasa acoperita cu hartia de copt, minim 15 minute, pentru a se odihni carnea de miel, timp in care, carnea va redeveni mustoasa.

Pregatire garnitura din cartofi noi pentru friptura de miel.

Cartofii noi (taiati in 2/ 4 daca sunt mari) se curata de coaja subtire si se pun la fiert pentru cca. 10 minute, intr-o oala cu apa fierbinte.

Bucatile de cartofi prefierte se pun in tava de copt, unde se amesteca cu putin malai si untura de gasca, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

In tava de copt se adauga jumatati de capatana de usturoi pentru un gust deosebit al preparatului final.

050

Untura de gasca.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului (impreuna cu tava cu carne de miel) aflat la 150 de grade C. Rumenirea cartofilor si desavarsirea frigerii acestora, dureaza cca. 10 minute.

bucatareli pentru Paste 2024 13

Cartofi noi prefierti, tavaliti prin malai cu condimente, gata pregatiti.

Reteta completa de cartofi prefierti si apoi fripti se regaseste aici: cartofi copti.

Montarea si servirea preparatului – friptura de miel cu cartofi prefierti si apoi fripti.

Friptura de miel cu cartofi noi prefierti si apoi fripti, se monteaza pe farfurii intinse preincalzite (nu ne dorim, sa se sleiasca).

bucatareli pentru Paste 2024 14

Friptura de miel cu cartofi prefierti si apoi fripti servita la Paste 2024.

La acest preparat, se serveste o salata de sezon (varza noua taiata fideluta, salata verde, leurda, ceapa si usturoi verde, ridichi de luna, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere.

206

Salata de sezon servita la friptura de miel.

Pe cartofi se pune mujdei de usturoi verde.

199

Mujdei de usturoi verde.

Merge de minune un pahar (sau poate 2-3) cu vin rosu Sange de taur.

Ce am mai pregatit si servit la masa de Paste ?

Nu poate fi sarbatoare de Paste fara oua vopsite. Obiceiul crestinesc de ciocnire a oualor vopsite, la Paste, trebuie pastrat.

Am vopsit oua de gaina, de curca si de rata. Ouale de gasca achizitionate anterior, s-au terminat inainte de Paste. Au avut mare cautare la nepotelul meu, chiar daca nu a putut sa manance (nici nu trebuia la cei 5 anisori ai lui) un ou intreg, de gasca.

bucatareli pentru Paste 2024 1

Oua vopsite cu vopsele naturale.

Sotia mea a dorit sa nu mai foloseasca vopsele cumparate din comert, doar vopsele naturale – coji de ceapa, curcuma, boia de ardei, sfecla rosie. Pentru aspect, chiar daca nu a obtinut o culoare rosie, sotia a folosit frunze de patrunjel si de marar, plasa de ambalaj de la oua de ciocolata, mici.

bucatareli pentru Paste 2024 2

Oua vopsite cu vopsele naturale.

Orice aperitiv servit la masa de Paste contine obligatoriu drob, servit cald, cu mustar si/ sau salata de sezon.

bucatareli pentru Paste 2024 4

Drob din maruntaie de miel.

Borsul de miel nu avea cum sa lipseasca din meniu, chiar daca nu l-am servit la masa crestineasca (nu ar mai fi fost loc pentru friptura de miel). L-am pastrat pentru a 2-a zi de Paste.

ciorba de miel 3

Ciorba de miel.

Pasca pregatita de sotie, anul acesta (din pacate nu am facut decat poza finala, dar o sa fac in curand pe etape, cu prima ocazie), are o textura deosebita si un gust pe masura.

bucatareli pentru Paste 2024 6

Pasca.

Anul acesta, sotia nu a facut cozonac, doar pasca. Nu a lipsit desertul cel mai dorit, al familiei mele – tort (alta reteta noua; iarasi nu am facut, din pacate, decat poza finala).

bucatareli pentru Paste 2024 9

Tort cu mascarpone si ciocolata.

Desertul l-am servit dupa amiaza, cand s-a mai linistit stomacul.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vreau sa cred ca toti romanii, indiferent pe unde se afla (sunt stabiliti sau se regasesc cu munca necesara pentru traiul de zi cu zi), pastreaza traditiile stramosesti. Incerc, prin retele mele, sa contribui cat de cat la pastrarea acestei traditii. Reusesc ?! Poate, de ce nu ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *