Cum in special vara, de la o anumita varsta incolo, mananci mai usor m-am gandit sa scriu o reteta simpla si rapida, foarte gustoasa, care in familia mea se face destul de des. Cumperi paste fainoase sub forma de tub mai gros – de 1 cm grosime si 5 cm lungime (eu le prefer pe […]
Retete Personale
Rasol din peste proaspat
Cumperi de la pescarie peste proaspat (vezi la saramura de peste cum verifici daca pestele este proaspat), stiuca sau somn, bucati intregi de 1-1,5 Kg. Merge si crap romanesc, avat, mreana. Cureti pestele de solzi si in interior, il speli bine cu apa rece si il lasi sa se scurga intr-o strecuratoare. Pui apa la fiert, […]
Saramura de peste proaspat
Cumperi de la pescarie peste proaspat (biban, caras, crap, lin), intreg, la 1-1,5 kg/ bucata. Cum stii daca pestele e proaspat ? Ochii sunt limpezi, clari, cu irisul negru pronuntat (fereste-te de pestele cu ochi tulburi, albiciosi). Solzii se desprind greu la pestele proaspat. Branhiile sunt de un rosu aprins si tari (fereste-te daca sunt […]
Mujdeiul la romani, asa cum stiu eu
Mamaliga, slanina afumata coborata de la hornul casei, carnea afumata scoasa de la garnita si fasolea boabe sunt ingrediente care asigura masa satioasa a romanului neaos, care munceste pe ogor de dimineata pana seara. Combinatii ale celor mentionate sunt nelipsite pe stergar cand se serveste masa, la umbra, sub singurul copac din campia dogorita de soarele amiezii. Munca […]
Peste proaspat prins, prajit ca la bunicu’
Cumperi de la pescarie peste proaspat (file sau intreg, de crap, caras, biban, platica, somn), bucati mai mari sau peste congelat (file de biban, cod, merluciu). Il cureti, il speli, il portionezi si il lasi sa se scurga de apa. Pestele congelat, pana ajungi cu el acasa se decongeleaza, fiind file). Incingi ulei (untura de […]
Salata de bureti iuti culesi din padure
Cumperi din piata bureti iuti, albi sau galbiori (numai daca „oagarul” are hartie de la laboratorul pietei) sau culegi din padure (numai daca ii cunosti). Te uiti sa fie cruzi, sa nu aiba viermi. Ii cureti si ii speli in multe ape (buretii albi se curata si de lamelele de pe spate, care sunt foarte […]
Tocanita de ciuperci culese din padure
Culegi dupa camp (numai daca le cunosti bine) sau cumperi de la market, ciuperci albe sau bureti de fag (pleorotus). Le cureti si le speli bine. Le lasi sa se scurga de apa. Incingi ulei intr-o cratita si calesti ceapa uscata si ceapa verde si 1 fir de usturoi verde. Pui cateva felioare de ardei […]
Sote’ din pipote de pui cu multa ceapa
Cumperi un pachet de pipote si inimi de pui, refrigerate. Le cureti si le speli bine cu apa rece. Le lasi in apa rece 1/2 ora, sa iasa tot sangele. Pui o oala cu apa si sare la fiert. Cand clocoteste, oparesti pipotele si inimile. Arunci apa, speli pipotele si inimile oparite cu apa rece si […]
Sufleu din dovlecei tineri, proaspat culesi
Cumperi de la market dovlecei potriviti ca marime (ca sa aiba seminte mici si putine). Ii speli, ii cureti de coaja si ii tai in felii groase de 1 cm, apoi ii oparesti 3-4 minute intr-o oala cu apa clocotita si sare. Ii scoti cu spumiera si ii lasi sa se scurga de apa intr-o sita. Faci un amestec […]
Limba de porc, fiarta, cu praz si masline
Cumperi 4 limbi de porc mai maricele (sa aiba si carne), proaspete, de la macelarie. Limba de vita este mai tare si fierbe prea mult. Nici gustul nu este deosebit. Le cureti de eventuale aschii de lemn (de la butucul macelarului), le speli si le lasi in apa rece cca. 1 ora, sa iasa sangele. […]